Владимира Янева предлага за свой заместник съдия със спорна репутация

Петя Крънчева се готви за ръководител на Наказателното отделение в Софийски градски съд

Владимира Янева предлага за свой заместник съдия със спорна репутация

Семейната приятелка на вицепремиера Цветан Цветанов и председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е предложила за свой заместник и ръководител на наказателното отделение съдия Петя Крънчева. Номинацията трябва да бъде гласувана от Висшия съдебен съвет (ВСС) на заседанието в четвъртък, става ясно от обявения на сайта на съвета дневен ред.

 

Съдия Петя Крънчева беше проверявана от съдебния инспекторат заради множество забавени дела.

 

Постът е ключов, защото председателят на наказателната колегия отговаря за движението и разпределението на делата между съдиите, а Софийският градски съд гледа на първа инстанция едни от най-тежките наказателни дела. Освен това СГС е единственият компeтентен съд по дела срещу магистрати, членове на Министерския съвет и депутати на първа инстанция.

 

Мястото на заместник-председател на СГС е свободно след оставката на съдия Величка Цанова. Тя напусна поста след като Янева беше избрана за административен ръководител на съда. Цанова беше основният конкурент на Янева за поста, като двете стигнаха до балотаж.

 

Според Закона за съдебната власт заместници се предлагат по преценка на председателя, но практиката е кандидатурите да се обсъждат на общо събрание на съдиите. На събранието си в края на януари съдиите от Наказателното отделение са предложили своя колега Владимир Астарджиев.

 

Съдия Крънчева е с най-много останали висящи дела през последните три години. В същото време при нея са постъпили най-малко дела за разглеждане. Това показват данните за работата на отделните съдии от наказателното отделение на СГС за 2009 г., 2010 г. и 2011 г.

 

Към момента съдия Крънчева има да пише мотиви към много първоинстанционни дела, по които са постановени присъди преди повече от шест - седем месеца. Това става ясно от справка в информационната система на СГС, съобщи dnevnik.bg.

 

Заради забавените дела Петя Крънчева беше сред четиримата магистрати от СГС, предложени от инспектората на ВСС за наказание с порицание или забележка. Затова прекият ѝ ръководител Владимира Янева е наказала Крънчева, с "обръщане на внимание", съобщи “Правен свят”.

 

Въпреки наложеното наказание изненадващо и без мотиви в края на ноември ВСС повиши Петя Крънчева в ранг "съдия във Върховния касационен съд и Върховния административен съд".

 

Срещу работата на съдия Крънчева са се жалвали съдии и прокурори.

 

Преди няколко години съдията Иван Стойчев сигнализира ВСС, че Крънчева е един от съдиите от СГС, на които преимуществено са разпределяни дела от обществен интерес.

 

През 2011 г. Крънчева оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост. Тогава Крънчева привлече вниманието на медиите в дълга политическа реч в защита на Върбанов: "Като министър, Върбанов е водел добросъвестна политика, а действията му при отпускане на субсидия са плод на разумно държавническо мислене. За съжаление нито един министър след него не е предприел подобни стъпки. Може да се каже, че България е изгубила от това, че няма хора като него." След това изказване на Крънчева главният съдебен инспектор Ана Караиванова каза, че инспекторатът на ВСС ще започне проверка на делото.

 

Петя Крънчева оправда подсъдимите по делото за убийството на Милчо Бонев, известен като Бай Миле.

 

През май 2011 г. Крънчева наложи условна присъда за престъпление по служба на бившия шеф на Софийската районна прокуратура от времето на Никола Филчев Славчо Кържев. Мотивите за решението все още не са публикувани.

 

Крънчева гледа процеса за убийството на студента Стоян Балтов, като върна делото за доразследване.

 

Крънчева върна на прокуратурата и процесът за пране на пари срещу бившия шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров след като мисли повече от пет месеца.

 

Градският прокурор Николай Кокинов пусна сигнал в инспектората към ВСС срещу Крънчева по делото срещу бившия директор на столичната общинска фирма "Озеленяване" Любомир Ников. Причината беше, че съдия Крънчева осем месеца не беше насрочила дата за гледане на делото. По закон срокът за това е до три месеца. След сигнала Крънчева върна делото на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения.

 

През 2009 г. съдия Крънчева върна на прокуратурата делото срещу Евелин Банев, известен като Брендо, за отстраняване на процесуални нарушения. Обвинението поиска отвод на Крънчева след повторното внасяне на делото в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?