Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВМРО писа на Цацаров да закрие БХК заради Полфрийман

БХК: Атаката срещу нас е и срещу десетки неправителствени организации

27 коментара
ВМРО писа на Цацаров да закрие БХК заради Полфрийман

ВМРО иска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзински комитет (БХК). Причината е "недопустима намеса в съдебната система", а поводът е предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който бе осъден за убийство на студент. Това се казва в официална позиция на ВМРО, която е част от управляващото мнозинство, а нейният лидер Красимир Каракачанов е вицепремиер и министър на отбраната.

По-късно от БХК отговориха, че ВМРО използва правозащитната организация в предизборната си кампания. От БХК посочват още, че атаката срещу тях е и срещу работата на десетки неправителствени организации в цялата страна, които подпомагат органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

От БХК подчертават, че в момента в Европа няма нито една правозащитна организация, която да е забранена. "Въпреки репресивните мерки в редица фасадни демокрации в Европа, досега никоя европейска държава не си е позволила да забранява организации на граждани. Ето защо е куриозно в страна членка на Европейския съюз, партия, която е част от управляващата коалиция, да предприема подобни действия", се казва в позицията на БХК.

ВМРО: БХК оказва натиск върху магистратите чрез обучения и награди

Според ВМРО "БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност".

Искането за прекратяване на регистрацията на БХК е внесено до главния прокурор от евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и от депутата Александър Сиди.

Двамата смятат, че такава възможност дават Конституцията и Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

"Дейността на юридическото лице с нестопанска цел се прекратява с решение на окръжния съд по седалището на юридическото лице с нестопанска цел, когато извършва дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави", гласи чл. 13, ал. 1, т. 3, б), от ЗЮЛНЦ.

А чл. 117 ал. 2 от основния закон се казва: "Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона", аргументират се двамата представители на ВМРО.

Част от изложените в искането на двамата депутати аргументи са същите, с които главният прокурор Сотир Цацаров протестира пред Върховния касационен съд предсрочното пускане на Полфрийман от затвора. В момента той е в центъра за настаняване на бежанци в Бусманци, но има две забрани да напуска България. Това провокира външният министър на Австралия да поиска среща с българския си колега по време на срещата на ООН миналата седмица. Тя обаче не се състоя, заради прекомерната ангажираност на Екатерина Захариева.

Джамбазки и Сиди пишат до Цацаров, че БХК периодично организира безплатни семинари, с които обучава съдии, прокурори и следователи.

"От друга страна БХК осигурява процесуалната защита на определени лица по дела, председателствани от същите тези магистрати, на които е провеждала обучения. Именно такъв е и случаят с Джок Полфрийман, на когото Сдружението оказва подкрепа, изразяваща се в правни и фактически действия. С тези свои постъпки Сдружение "Български хелзинкски комитет" по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите. Чрез провежданите семинари се опитва да наложи натиск и влияние при решаването на дела, от които решения има пряк интерес", твърдят Джамбазки и Сиди.

Според тях определението на апелативния съд за предсрочното освобождаване на Полфрийман, е оставило "едно съмнение у цялото общество относно справедливостта му и най-вече относно безпристрастността на тричленния състав на САС с председател Калин Калпакчиев".

Депутатите от ВМРО припомнят, че през 2013 г. БХК награждава съдия Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината, а през 2015 г. Джок Полфрийман е номиниран за същата награда.

"Нещо повече, съдия Калпакчиев получава през 2016 г. и две награди за участие в конкурс, организиран от неправителствената организация. Последователност от събития, които съмнително се преплитат", пишат Джамбазки и Сиди.

Те отбелязват, че съдебният състав взима под внимание изразената положителна характеристика относно поправянето на Полфрийман, внесена от председателя на БХК Красимир Кънев. В същото време обаче съдът отказал да вземе предвид докладите на служителите и психолозите, работещи със затворника, според които Полфрийман все още не се е поправил, пишат Джамбазки и Сиди.

"Що се отнася до докладчика по в.н.ч.д. № 921/2019 г. съдия Весислава Иванова - същата е сред авторите на годишния доклад на БХК за 2016 г. Изготвянето на въпросния доклад е финансирано от международен проект и като автор, лицето получава хонорар", отбелязват двамата депутати от ВМРО.

Те са възмутени и от това, че БХК е завел иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на ромите, които бяха изселени принудително от Войводино. Според ВМРО това е станало след нанесен побой над български военнослужещ, от незаконното гето във Войводиново.

БХК: ВМРО ни използва в предизборната си кампания

"БХК за пореден път е използван от политиците на ВМРО, за да осигури достъпа им до мащабно и безплатно медийно отразяване в дните на сериозна предизборна битка", се казва в отговора на правозащитната организация.

В него е посочено още, че вместо да предложат реални политики и решения на проблемите на българските граждани, Ангел Джамбазки и Александър Сиди "вдигат медиен шум около себе си с правно необосновани, но пък атрактивни в актуалния публичен дебат "действия".

БХК отказва да е част от предизборната кампания на ВМРО, но отговаря на нападките им, защото като партия, която е част от управляваща коалиция, действията им имат "висок обществен интерес", който БХК не желае да легитимира с мълчание.

Сигналът до прокуратурата се основава на допускането, че в днешно време в България е незаконно гражданска организация да сътрудничи с представители на някоя от трите независими власти, да предоставя мнението и експертното си знание по въпроси от своята компетентност и да награждава представители на същите тези три независими власти, когато те са проявили висок професионализъм или гражданска активност в сферата си на компетентност.

"Подобно допускане от страна на участници в управлението на държавата не е атака само срещу БХК. То е атака срещу работата на десетки неправителствени организации в цялата страна, които подпомагат органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. То е атака и срещу възможността на активните граждани да участват в управлението на държавата посредством своите компетенции и представлявайки своите общности при формирането на различни политики", смятат от БХК.

"Допускането, че е незаконно и дори противоконституционно неправителствена организация да обучава представители на една от трите независими власти може да бъде дело само на управленци, които се страхуват от своите граждани, и преди всичко от свободата на тези граждани да се сдружават, да изразяват мнение и да изискват от своите институции да работят законосъобразно и в обществен интерес. Това е допускане на идеята за тоталитарно управление, с ограничена или никаква възможност на гражданите да се противопоставят на порочни практики, да развиват правоприлагането и да подобряват работата на институциите", се казва още в позицията на БХК.

Подчертаваме, че в момента в Европа няма нито една правозащитна организация, която е забранена. Въпреки репресивните мерки в редица фасадни демокрации в Европа, досега никоя европейска държава не си е позволила да забранява организации на граждани. Ето защо е куриозно в страна, членка на Европейския съюз, партия, която е част от управляващата коалиция, да предприема подобни действия.

Преди няколко дни от БХК обявиха, че в цялата история на организацията, с изключение на случая Полфрийман, правозащитната организация не е участвала в наказателни производства на страната на обвиняемите. "Когато организацията ни е представлявала страни в такива производства, това е ставало по правило на страната на пострадалите", се казва в позицията на БХК.

Относно обвиненията, че Джок Полфрийман е бил предсрочно освободен, основавайки се на положително становище на БХК, от сдружението посочват, че подаденото становище не е от името на БХК, а от името на Красимир Кънев, който е председател на организацията.

"В него председателят на БХК, разбира се, е заявил принадлежността си към организацията, но е заявил също така и принадлежността си към няколко други международни правозащитни организации, които тенденциозно не се споменават в публичния дебат. В становището се засяга изключително и само дейността на Българското затворническо сдружение за рехабилитация и на Джок Полфрийман като негов председател. То не коментира поправянето на лишения от свобода - въпрос, по който г-н Кънев не е компетентен да изкаже становище. Подобни становища са честа практика на БХК както в България, така и в чужбина. Конкретно по делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман такива становища са дали представители на Българската православна църква и на едно протестантско вероизповедание, но за съжаление българското общество не научи със същия интензитет какво двете духовни лица са споделили в изложенията си", е посочено в позицията на БХК.

Относно номинирането на Джок Полфрийман за наградата "Човек на годината" през 2015 г. от БХК посочват:

"В публичното съзнание е вменено невярното твърдение, че БХК е номинирал Джок Полфрийман за годишните си награди за правозащитна дейност. Това не отговаря на истината. Номинацията бе направена от австралийска гражданка и засягаше изключително неговата дейност в Българското затворническо сдружение за рехабилитация. Основната преценка за допустимостта на тези номинации е свързана с конкретната правозащитна дейност на номинираното лице или организация и само в ограничена степен засяга тяхното минало. Въпреки това личната номинация на Джок Полфрийман беше оттеглена от БХК (като инициатор и организатор на наградите "Човек на годината") и сред номинациите остана само тази на Българското затворническо сдружение за рехабилитация."

В заключение от БХК изразяват своето безпокойство, че "решението на Софийски апелативен съд се използва с неприкрита политическа цел - фронтална атака срещу Съюза на съдиите в България, на който председателят на съдебния състав е ръководител".

От организацията посочват, че тон за това даде главният прокурор, след което е последван и от представители на няколко политически сили.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #27

  първо да закрие руските диверсантски НПО-та ;-) ........... защото разликата между нормално НПО и руско НПО е като между ... стол и електрически стол...

 2. ВВасилев
  #26

  Не се поддавайте на емоциите си! Всичко е политика! Масово съдиите и прокурорите са подвластни на управляващите, които видимо са против гражданите, неуважавайки правата им, дори с противоречиви закони, за да се ползват от съда удобните в определените моменти.
  Нищо лошо няма в семинарите на правозащитния БХК /но зависи от темите/ за да привлекат моралните граждани /и съдиите са граждани/, ако това е заложено в програмата и съзнанието на създателите му.
  Тук е мястото да се разбере дали БХК е приел

 3. обикновен
  #25

  Фашизоидни, националистически и ксенофобски сбирщини и "партии" като тази , накичила се с името ВМРО, трябва да бъдат ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН! Цацаров, поискай от Съда да разпусне ВМРО, а на водачите й да бъдат повдигнати обвинения за разпространяване на омраза и агресия в обществото. И да не забравяте търгашеството им с българските паспорти!

 4. mediaman
  #24

  Поредната фашизоидна простотия на омазаните в ..... патриотизъм главанаци. Язък, че цената ще плати Джамбазки след месец...

 5. Поло
  #23

  Шкембе войвода и ВМРО окончателно заехя освободената от фашистите атакисти ниша и лъснаха като най-отявлевната проруска партия. Да им е честито!

 6. edin.drug
  #22

  Ако бяхме правова държава - такива като Каракачанов отдавна щяха да са в панделата за разпространяване на етническа омраза.

 7. edin.drug
  #21

  Политическа намеса в работите на съда - очевидно тоталитарен ход. Политическа намеса в работите на Неправителствена организация - тоталитарен ход от руски тип. Картината е ясна. Единствената ни надежда е АЕЦ Белене да гръмне по-скоро, за да ни избави от още половин век руски тоталитаризъм.

 8. Boris Kamov
  #20

  Откъде ще лапат тарторите на циганите ако закрият БХК? И от какво ще се издържат шмекерите които "въртят" това НПО? Да не са луди да се хванат да работят! Мислете преди да предлагате... :-)

 9. Авакум Захов
  #19

  А намесата на ВМРО в съдебната система е допустима, така ли? Кога и този толуп-многоимотник на снимката ще ѝ стане клиент?

 10. Знайко
  #18
  Отговор на коментар #16

  Какви воеводи, бе колега? Помниш ли разказа на Чудомир за псевдо-опълченеца, който се присламчвал към софрите на годишнините от боевете при Шипка. Но един път попаднал на истински опълченец-земляк: "- Какво правиш ти тук? - Ама аз, бай …, нали носих вода на ранените. - Носил си вода на майка си да ти пере гащите. Марш оттук, да не съм те видял повече". Онзи гузно се изнизал, но (в пълно съответствие с нашите квази-воеводи) после се огледал и като видял, че поборникът не се вижда, се присламчил към другия край на софрата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.