Военният министър не спира реформата и продължава съкращенията

Ангел Найденов, сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов заяви, че не ”спира реформата” във въоръжените сили и до 2014 година ще бъдат освободени 2300 души.

Той обаче припомни, че екипът му вече е ”спасил” от съкращение повече от 800 души.

Ще бъде отменено реорганизирането на специалните сили в Пловдив, които трябваше да се трансформират от бригада в полк, и така няма да бъдат съкратени 300 души. Отлага се, но временно, и разформироването на седем бази на бригада "Логистика". На този фон пък ще бъде възстановено поделението във Враца с първоначален състав от 250 души.

Отменяме решения, които не са достатъчно аргументирани, каза Найденов пред БНР.

Ангел Найденов пак заяви намерението си от 2014 година да отпадне изискването за възраст при пенсионирането на военните, въведено от кабинета на ГЕРБ. Според Найденов така 1100 души биха придобили право на пенсия, но той не очаква да се възползват повече от 10 процента.

Той отново нападна предишното правителство, че е продавало ненужни армейски имоти на занижени цени. Сега министерството е подготвило разпоредителни сделки с 295 имота, като 134 ще бъдат предоставени безвъзмездно на общини или обществени организации.

Министерството на отбраната в момента разполага с 1100 имота, които са с отпаднала необходимост и по отношение на които се изразходват между 12 и 14 милиона лева само за охраната. Отделно от това са средствата, които отиват за данъци и такси.

 Бившият военен министър Аню Ангелов смяташе за две години - до края на 2012 година - МО да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост, които към тогавашния момент бяха 858. От МО обясниха липсата на интерес към имотите с кризата на пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?