mediapool.bg Ти си това, което четеш

Военното министерство дава 50 млн. лева за поддръжка на три самолета, два от които не летят

Никола Лалов | 15:14 | 16 декември 2011 | 17 коментара

Военното министерство подписа в петък договор с италианската компания "Аления Аеронавтика" за поддръжката на трите товарни самолета "Спартан" през следващите пет години за общо 25 млн. евро.

 

Договорът е част от рамково споразумение за 10 години. Така България ще плаща по около 10 млн. лева годишно за поддръжката на трите машини.

 

За сравнение по-рано тази година "Аления Аеронавтика" подписа аналогичен тригодишен договор в Литва за поддръжката на три самолета Спартан са 10 млн. евро. Така излиза, че Литва ще плаща годишно 3.3 млн. евро, а България 5 млн. евро или с 1.7 млн. евро повече.

 

На въпрос защо се получава това разминаване в цената, военният министър Аню Ангелов съобщи, че не знае какъв е договорът в Литва, а старши-вицепрезидентът по маркетинг и продажби на италианската компания Масимо Гионе заяви, че двата договора са с различен пакет услуги.

 

От трите самолета "Спартан" в момента лети само един. Вторият е трайно повреден, а третият се нуждае от профилактика, съобщиха от МО. Трайно повреденият ще бъде ремонтиран в рамките на сключения договор за поддръжка.

 

Договорът с "Аления Аеронавтика" бе подписан през 2006 година и предвиждаше закупуването на 5 самолета "Спартан” за 91.8 млн. евро. Той бе предоговорен от Аню Ангелов и сведен до 3 самолета на стойност 55.8 млн. евро без неустойки за българската страна.

 

Договорът обаче бе придружен от споразумение за директен и индиректен офсет на стойност. От фирмата съобщиха, че вече са изпълнили директния офсет, но не и индиректния, като предстои и предоговарянето му предвид намаляването на поръчката по основния договор.

 

По информация на Министерството на икономиката и енергетиката споразумението за индиректен офсет е на стойност 70.7 млн. евро, не се знае обаче на какъв етап е изпълнението му.

 

Основната цел на офсетните споразумения по договорите за купуването на скъпа военна техника е да компенсират големите разходи за отбрана, като осигурят инвестиции в други сектори на икономиката. Към индиректния офсет спадат инвестициите в различни цивилни сектори на икономиката на дадената страна - придобиване на материални и нематериални активи, технологии, ноу-хау и други.

 

"Аления Аеронавтика" възнамеряваше в рамките на индиректния офсет да строи оранжерия за рози.

 

Компанията проявява интерес и към предстоящия конкурс за закупуване на нови многоцелеви изтребители. Ако конкурсът бъде обявен, те ще участват с оферта за изтребителите "Юрофайтър".

Още по темата
Още от България