WikiLeaks притискан да върне на Пентагона изнесените документи

WikiLeaks притискан да върне на Пентагона изнесените документи

Пентагонът е поискал от интернет-портала WikiLeaks незабавно да върне всички документи, които са изнесени от архивите и от базата данни на Министерството на отбраната на САЩ. Това съобщи в четвъртък представителят на военното ведомство Джеф Морел, цитиран от осведомителните агенции.

"Министерството на отбраната настоява WikiLeaks веднага да върне на правителството на САЩ всички документи, получени пряко или косвено от архива на Пентагона", каза той. "Тези документи са собственост на американското правителство и съдържат секретна и "чувствителна" информация", заяви още Морел.

Той опроверга появилите се в медиите съобщения, че от портала са се обърнали към военното министерство на САЩ за помощ при проучването на около 15 хил. секретни материали, преди да ги разгласят. "От WikiLeaks не са се обръщали пряко към министерството с такава молба", отрече той.

Представителят на ведомството отново повтори, че публикуването на материали "вече застраши сигурността на американските войници, на съюзниците на САЩ и на афганистанските граждани".

Публикуването на нови секретни данни, според служителя на Пентагона, "може да нанесе още по-големи вреди". "Единствената приемлива стъпка от страна на WikiLeaks е да върне незабавно всички документи на американското правителство и завинаги да ги махне от уебсайта си, от компютрите и архивите си", добави Морел.

Миналия понеделник, 2 август, на интернет-портала, на който неотдавна бяха поместени 77 хиляди секретни документи, преди всичко за действията на армията на САЩ в Афганистан, беше публикувана нова партида документи.

Тя бе наречена "Застраховка" и засега информацията в нея е криптирана. Това породи вълна от слухове, че WikiLeaks възнамерява да публикува нов пакет секретни документи, ако американските власти се опитат да предприемат юридически стъпки срещу организацията.

Основателят на портала австралиецът Джулиън Асанж се въздържа от коментари по този повод.

По-рано в интервю за ББС Асанж определи като необосновани обвиненията срещу него, отправени от американските власти, че "ръцете му са в кръв" заради публикуването на секретни сведения за войната.

Ръководителят на портала отбеляза, че няма никакви доказателства, че заради публикациите на документи са пострадали информатори или невинни хора.

"Следва да се замислим защо Пентагонът набляга на хипотетичната кръв по нашите ръце, макар че няма потвърждение за нея, докато в същото време имаме документи за 20 хиляди живота, изгубени в Афганистан, и те са в нашите публикации".

Въпреки възмущенията на официален Вашингтон международната организация WikiLeaks публикува на своя интернет-сайт секретни документи на САЩ и НАТО за войната в Афганистан.

Материалите - около 92 хиляди страници - обхващат периода от януари 2004 до декември 2009 г. В тях има неизвестни факти за смъртта на мирни афганистански граждани, както и за тайни операции по залавянето и отстраняването на лидери на талибанското движение. Има и компрометиращи данни за взаимоотношенията на пакистанските спецслужби и талибаните.

Пред съда скоро се очаква да застане 22 годишният американски военнослужещ Брадли Менинг заради това, че е предал на WikiLeaks видеозапис от военни действия, при които загина фотограф на Ройтерс. Той е обвинен, че е предал на портала и други компрометиращи САЩ материали.

Документите обаче, които се отнасят до последните месеци от войната, вероятно са били предадени от друго лице. В четвъртък, 5 август, ръководителят на Пентагона Робърт Гейтс помоли в разследването да се включи и ФБР.

Въпреки повишения интерес на медиите към информацията на сайта официални лица, представители на военните сили и експерти не смятат, че публикуваните документи могат да нанесат вреда на отбранителната способност на САЩ, коментират информационните агенции.

Споделяне

Още по темата

Още от