Wikileaks се скрива в Швеция, за да избегне американския натиск

Wikileaks се скрива в Швеция, за да избегне американския натиск

Заради натиска от страна на САЩ скандално известният портал Wikileaks, публикувал десетки хиляди секретни документи за войната в Афганистан, получава убежище в Швеция. Това съобщава в четвъртък испанският вестник "Ел Паис".

Основата през 2006 г. Пиратска партия, която се обявява за либерализация на авторските права и намаляване на контрола над интернет, е предоставила на Wikileaks широколентов достъп и сървъри.

Според лидера на партията Рика Фалквинге, неговата организация се стреми "да помогне с всички сили за увеличаване на прозрачността и за принуждаване на властимащите към отговорност".

Ако на 19 септември на парламентарните избори в Швеция Пиратската партия получи дори едно място в парламента, то сървърите ѝ, включително и предоставените на разположение на Wikileaks, ще получат парламентарна неприкосновеност, пише още "Ел Паис".

Помощта на шведската партия даде глътка въздух на портала - след публикацията на афганистанските документи той се озова на острието на бръснача. Неотдавна пет неправителствени организации помолиха от поместените в интернет текстове да бъдат махнати имената на афганистанци, които са сътрудничили на коалиционните сили. Пентагонът също призова Wikileaks да махне определени документи, напомня испанското издание.

Засега собствениците на портала отказват да изпълнят исканията, нещо повече - Джулиън Асанж обеща скоро да публикува още 15 хиляди секретни документи за афганистанската война.

Според Асанж, порталът се обърнал за помощ към Пентагона, за да анализира документите, за да не бъдат публикувани тези, които могат да навредят на невинни хора. Една от сътрудничките в портала Кристин Храфнсон заяви преди ден, че американското военно ведомство се е съгласило да сътрудничи. Пентагонът обаче отрича да има такъв факт.

Според прессекретаря на Министерството на отбраната на САЩ Брайън Уитмен Пентагонът "няма интерес от преговори заради получаването на недостоверни версии на секретни документи". Той повтори молбата на Вашингтон "да бъдат върнати документите, да бъдат свалени от интернет и повече нищо да не се публикува", отбелязва вестникът.

Кой е Джулиън Асанж?

Портрет на загадъчния основател на Wikileaks - 39-годишният австралиец Джулиън Асанж - в четвъртък публикува и Франс прес.

С публикуването на 77 000 поверителни документи на 23 юли Асанж предизвика медийна буря и залп от критики от Пентагона, който го обвини в безотговорност.

"Искаме три неща: да осигурим свобода на печата, да разкрием злоупотребите и да съхраним документите, които правят Историята", каза Асанж пред Франс прес в Стокхолм.

Той накара ЦРУ да потръпне, спечели си славата на ловец на злоупотреби и апостол на прозрачността, продължава в леко приповдигнат тон да рисува портрета агенцията. Но остава загадъчен и отказва - може би от предпазливост - да оповести рождената си дата, продължава агенцията, добавяйки още щрихи към митичния образ на бореца за прозрачност.

"Изправяме се срещу организации, които не се подчиняват на правилата. Изправяме се срещу разузнавателни агенции", казва Асанж.

Роден през 1971 - отказва да уточни кога - на остров Магнетик в Североизточна Австралия, Джулиан Асанж прекарва детството си в номадски живот и учи в 37 училища, както разказва пред австралийски медии.

Като тинейджър в Мелбърн открива, че има дарба за компютърно пиратство. Но полицията го залавя и той успява да се измъкне с глоба, като признава вината си и дава клетва за примерно поведение.

Полицията така и не успява да установи дали е замесен в случая през октомври 1989 г., когато на мониторите в НАСА се появява надписът WANK (чекиджия) малко преди изстрелването на совалката Атлантис.

"След това бях съветник по сигурността, основах една от първите компании за информационно обслужване в Австралия, бях консултант по технологии, разследващ журналист и съавтор на книга", изброява той.

Асанж основава Wikileaks през 2006 г. заедно с десетина души - правозащитници и експерти по медии и технологии.

Висок, слаб, учтив, със заучено иронична усмивка, той мери всяка своя дума и прави малка пауза, преди да отговори. Речта му е ясна и напълно овладяна.

Уклончив е, не отговаря на въпроси откъде идва и къде отива, скача от столица в столица, живее у поддръжници или приятели на приятели.

След публикуването на поверителните документи за Афганистан е много дискретен. Подстригал е дългите си прошарени руси коси, заради които го сравнявали с ангел, не дава никакви телефонни номера, подозира, че Австралия е замразила една от банковите му сметки и смята, че го следят, откакто бил в Лондон в началото на август.

Исландия и Швеция, където се радва на подкрепа и на благоприятни закони - са страните, където обича да ходи, обикаляйки света - от Лондон до Найроби, от Холандия до Калифорния.

В Рейкявик в началото на март работил по "Проект Б". Прекарал няколко седмици в къща с постоянно спуснати завеси. С няколко поддръжници на Wikileaks подготвил първата сензация: видеозапис, заснет от камера на военен хеликоптер на грешно действие на американската армия в Багдад през 2007 г. Според американското списание "Ню Йоркър" компютърният гений Асанж сам декриптирал видеозаписа, което според него било"умерено трудно".

Високо ерудиран, той се бори за нова журналистика. "Често ни питат: проверявате ли източниците си? Всъщност ние проверяваме документи. Обаждаме се и питаме: тези документи ваши ли са? Да, не или може би? Мисля, че това е доста по-високо изискване", отбелязва Асанж в портрет на Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?