Законодателната бъркотия с пушенето продължава

Законодателната бъркотия с пушенето продължава

Депутатите от ГЕРБ се объркаха тотално при гласуването на промените в Закона за здравето, уреждащи тютюнопушенето на обществени места и това стана причина да родят нова спорна законодателна инициатива. Мнозинството се готви да забрани деца до 18 години да посещават заведения след 22 часа дори и с придружител. Това ще стане с промяна на Закона за закрила на детето, обяви заместник-председателят на Народното събрание Лъчезар Иванов.

Промяната се наложи, след като депутатите от ГЕРБ се оплетоха при гласуването на промените в Закона за здравето и решиха, че децата нямат право да посещават малки заведения, чиито собственици са решили, че там ще се пуши, както и обособените за пушене зали в по-големите заведения.

Депутатът от ДПС Четин Казак предложи към забраната да се добавят и нощните барове и дискотеките, в които ще може да се пуши навсякъде. ГЕРБ обаче отхвърли това предложение.

Така депутатите узакониха абсурда децата да не могат да влизат в задимени дневни заведения, но без проблем да посещават нощни заведения, в които се пуши с придружител. “Няма логика в това”, чистосърдечно призна д-р Маша Гавраилова, началник отдел “Опазване на общественото здраве” в здравното министерство.

Минути след като този текст беше гласуван обаче шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова усети гафа и съобщи от трибуната, че по този начин се получава колизия със Закона за закрила на детето. Според него деца от 14 до 18-годишна възраст могат да посещават обществени места, в това число и нощни заведения след 22 часа, ако са с пълнолетен придружител.

В почивката на парламента последва съвещание в кабинета на Лъчезар Иванов, който обяви, че ще се стигне до тотална забрана децата да посещават заведения след 22 часа. "В момента момчета на 19 години казват – ето аз съм дошъл с моето братче – и вкарват приятелката си, която е на 15 години", заяви Иванов и дори направи забележка на журналистите, че не обръщат внимание на тази порочна практика. Той обаче не отговори дали ГЕРБ щяха да пристъпят към подобна промяна в Закона за закрила на детето, ако не бяха направили гаф с гласуването на промените в Закона за здравето.

Не е ясно и как точно ще бъде формулирана забраната, тъй като според Закона за закрила на детето след 22 часа децата между 14 и 18 години трябва да са с придружител на всички обществени места, а тава включва освен заведенията също и паркове, улици, гари и т.н.

Не е ясно и кой ще бъде глобяван за това, че дете е влязло в задимено помещение – собственикът или родителят. Според Гавраилова отговорността трябва да е за собственика на заведението. Промените в Закона за закрила на детето ще бъдат направени чрез записването на ограничението в преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето.

Депутатите все още не са приели окончателно на второ четене промените в Закона за здравето, уреждащите тютюнопушенето на обществени места. Те обаче окончателно премахнаха пълната забрана за пушене на обществени места и решиха, че в големите заведения пушенето ще е разрешено в обособени за това места.

В кафенетата и ресторантите до 50 кв. метра собственикът сам ще решава дали да се пуши или не. Отсега е ясно, че на повечето места ще продължи да се пуши, тъй като бизнесът се опасява, че забраната ще доведе до отлив на клиенти.

Депутатите решиха, че обособената площ за пушене в големите заведения трябва да е по-малка от половината от общата площ. Не беше прието предложението на Иван Иванов от Синята коалиция за пушене да се отделя не повече от една трета от площта.

Още по темата
Още от България