40 души ще работят в командния център на НАТО в София

Подготовката по създаването му е напреднала, обяви военният министър Ненчев

Николай Ненчев. Сн. БГНЕС

Решението за разполагане на координационен център на НАТО в България е взето на срещата на върха в Уелс през 2014 г. Работата по създаването му е напреднала и вече е ясно, че в центъра, който ще е разположен в София, ще работят 40 души. Половината от тях ще са българи, а останалите – чужденци. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в интервю за БНР.

„Няма нищо обезпокоително. Това е част от рутинните действия в рамките на алианса. Така или иначе решихме да укрепваме колективната отбрана на НАТО. Ще бъдат предприети по-нататъшни стъпки за реализирането на плана за действие за готовност на НАТО. Той е одобрен. Планът осигурява основата за адаптиране на НАТО към новата среда за сигурност и предизвикателствата, пред които сме изправени на този етап“, каза министърът след завръщането си от Брюксел. На среща на министрите на отбраната от алианса в белгийската столица беше взето окончателно решение за създаването на такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Центровете ще имат координационни функции при учения, преминаване и пребиваване на войски или при необходимост - от разполагане на сили за бързо реагиране.

На срещата на военните министри в четвъртък беше взето и решение да се увеличи броят на силите на НАТО за бързо реагиране в Източна Европа – от 13 000 души сега на 30 000. Ще бъде създадено и специално звено от 5000 души, което да може да реагира при нужда в рамките на 48 часа. То ще се командва на ротационен принцип от Великобритания, Германия, Франция, Италия, Полша и Испания. Увеличаването на броя на лисите за бързо реагиране и създаването на координационни центрове в страните от Източна Европа са мерките на НАТО в отговор на ситуацията в Украйна и заплаха от Русия.

По думите на Ненчев пред БНР има основание за безпокойство. „Всички оценки на министрите бяха такива, че се е усложнила средата на сигурност, т.е. има една заплаха от несигурност, която идва от изток и на второ място – от юг, и се взимат конкретни мерки, така че алиансът да се подготви да отговори на тези заплахи, но преди всичко при всяко обсъждане ние изхождахме от презумпцията, че НАТО е отбранителна организация“, каза военният министър и добави: „Ние сме в съюз с много по-добрата част от света и не бива да има съмнения в тази посока“.

Той обясни още, че по време на срещата в Брюсел проучил дали и в останалите държави, в които ще има нови центрове на НАТО, има натиск върху съответното министерство на отбраната и негативна реакция. „Нито един от колегите не изрази становище, безпокойство, че някой от съответната страна е против това, което се случва, че някои имат очакване за война. Говорих с румънския си колега и го попитах съвсем директно дали в Румъния има подобна съпротива, дали има еднозначна или многозначителна оценка по отношение на това, което се случва в Украйна и това, което се случва в Русия. Той ми каза, че това не е така, че подкрепата към действията на армията, към НАТО, са близо 70-80%. Аз се чудя ние единствени ли сме“, коментира Ненчев.

Заради създаването на центъра на НАТО в София председателят на ВМРО (част от Патриотичния фронт) Красимир Каракачанов поиска в петък Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента да обсъди въпроса. В неделя пред БНР той обясни, че е добре въпросът да се обсъди и в Народното събрание, въпреки че съгласието на депутатите за създаването на звеното не било необходимо. „Много по-добре е идеята за разполагането на този логистичен команден пункт на НАТО да бъде обсъждана и в НС от гледна точна на това да стане ясно на всички за какво точно става дума, за да няма спекулации и да не се прави евтин популизъм“, каза Каракачанов. Според него на евентуалното заседание на КСНС трябва да се обсъди и миграционният натиск по границата с Турция. „Трето, когато говорим за заплахи за националната сигурност, е хубаво да се направи един анализ какво е състоянието на българската армия и на другите институции, които са призвани да защитават териториалната цялост на страната“, добави лидерът на ВМРО.

„Като припомним една от основните цели на НАТО, че е отбранителен съюз, позицията на тази организация и действията ѝ в България и Източна Европа стават неразбираеми“, коментира Валери Жаблянов от БСП. „Има поредица от премиери и президенти в Източна Европа, които поставиха въпроса за мястото на Източна Европа в този процес. Ние не желаем да бъдем фронтова линия и това българският парламент трябва ясно да го заяви“, каза още Жаблянов и добави: „САЩ и Европа се различават очевидно в международната политика по своите цели и очевидно и целите на НАТО и на ЕС вече са различни. НАТО иска да воюва в Украйна, Европа иска мир“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?