АЕЦ "Белене" отново е обект от национално значение

Енергийният министър с официален картбланш да търси инвеститор в проекта

Доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" край Дунав

Правителството отмени в сряда ключовото си решение за прекратяване на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" и отнемането на статута му на обект от национално значение. Така официално министърът на енергетиката Теменужка Петкова получи картбланш да търси инвеститор в спорния проект и да подготви до 31 октомври 2018 г. процедура за избор на стратегически партньор за изграждането на ядрената централа.

Министерският съвет на практика отмени взетото през март 2012  г. Решение №250, с което се отменят други две решения от 2005 г. - за изграждането на АЕЦ "Белене" и за обявяването на проекта за обект от национално значение..

От кабинета обясняват сегашните си действия с взетото на 7 юни 2018 г. от Народното събрание решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене“ в отделно проектно дружество.

Парламентът тогава даде срок на Петкова до 31 октомври ядреният проект да бъде отделен от активите на "Националната електрическа компания" и да се създаде отделна проектна компания, в която евентуално да влезе бъдещият инвеститор в АЕЦ "Белене" или да придобие въпросното дружество с активите и пасивите му. Сега правителството възлага на енергийния министър в същия срок също така да предложи възможности за структуриране на проекта.

От Петкова се очаква да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване в опитите за възобновяване на проекта.

От руската "Росатом", чието дъщерно дружество "Атомстройекспорт" изработи съществена част от ядреното оборудване за АЕЦ "Белене", вече обявиха, че са готови на незабавни преговори с правителството за участие в проекта не само като изпълнител, но и като инвеститор.

В началото на юни по време на традиционния ядрен форум край Варна, представителят на "Росатом" Вадим Титов призова да се изчака формулировката на парламентарното решение за проекта и не пожела изрично да каже дали руският държавен ядрен концерн е готов да стане стратегически партньор на "Националната електрическа компания“ или акционер в планираната от правителството проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене“. Тогава той потвърди, че вариант е отпускането на заем за Българиея по финансовия модел на унгарската АЕЦ "Пакш 2“, който се връща след въвеждането в експлоатация на мощността от приходите ѝ.

Интерес към участие в проекта заяви и Китайската държавна ядрена корпорация CNNC, която обаче повдигна въпроса за предоставянето на някакви държавни гаранции за проекта, каквито правителството на Бойко Борисов засега не иска да дава. Титов обаче също каза, че ще е необходима държавната подкрепа, а и  редица ядрени експерти смятат, че при държавна гаранция за финансирането на проекта би поевтинило сегашната му цена от около 10 млрд. евро.

Предстои да се види каква процедура за избор на стратегически инвеститор ще разработи енергийният министър и най-вече кой ще се яви в нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?