Акциите дойдоха, Божков казва утре новия собственик на "Левски"

Васил Божков, сн. БГНЕС

Издирваният бизнесмен Васил Божков утре ще обяви кой ще е новият собственик на футболния клуб "Левски", съобщиха от компанията му "Нове холдинг".

"Във връзка с предстоящото прехвърляне на собствеността на контролния пакет акции на ПФК "Левски" бихме искали да ви уведомим следното: Акциите пристигнаха днес, 12 май, на територията на България. Утре в 8.00 часа г-н Васил Божков ще обяви официално кой ще бъде новият собственик на мажоритарния дял, както и подробностите около решението си и къде ще бъде извършено предаването им, планирано за 9.00 часа на същия ден", гласи дословно лаконичното прессъобщение на "Нове холдинг".

Близо 87% от акциите се държат от близкия до Божков бизнесмен Георги Попов. Двамата са в Дубай, откъдето България иска екстрадирането им. Срещу Божков има повдигнати 11 обвинения, като едно от тях е за организирана престъпна група, в която е и Попов.

В неделя треньорът на баскетболния клуб "Левски Лукойл" Константин Папазов обяви, че ще стане новият собственик на тима, след като Божков се е съгласил да му изпрати акциите с куриерска фирма.

До този момент няма потвърждение от страна на издирвания бизнесмен.

След като Божков бе обвинен от прокуратурата, той спря издръжката на тима и в последните месеци не са плащани заплати на футболистите. Сините "фенове" стартираха няколко кампании и събраха средства, с които да подпомогнат тима, но те не могат да го издържат и ако не се намери нов спонсор или държавата не вложи средства под някаква форма, той е заплашен от фалит.

Тити Папазов не е казал от къде ще намери средства, ако получи акциите.

Премиерът Бойко Борисов, който е фен на "Левски", даде на няколко пъти сигнали, че държавата може да помогне на тима, ако Божков се оттегли. Предполага се, че това ще стане с рекламни договори.

Според неофициална информация месечната издръжка на "Левски" е около 2 млн. лева и спирането на текущите плащания генерираха силно напрежение.

В интервю миналата седмица Божков отказа да отговори дали е поел собствеността на клуба под натиск.

"Кой унищожи "Левски" ли? Борисов! Защото унищожи компаниите, които издържаха "Левски". Как стана това? С грубо нарушение на закона. Той какво каза: "Дай да заграбим акциите първо, после ще помогнем". Да е дал една стотинка Борисов някога лично за нещо? С парите на народа казва: "Аз дадох", заяви Божков.

Според него идеята да се даде кредит на "Левски" не е добра. След като го изхарчи, клубът няма да има пари да върне задължението.

"И ще намери друг идиот да издържа "Левски". И после ще го арестуват и него", каза Божков.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт