"Америка за България": Промените в съдебния закон подкопават приятелството между България и САЩ

"Америка за България": Промените в съдебния закон подкопават приятелството между България и САЩ

Фондация "Америка за България" изрази в официална позиция несъгласието си с промените в Закона за съдебната власт, приети на първо четене от правната комисия в парламента. Те предвиждат пълна забрана за външното финансиране на съсловните организации на магистратите. Очаква се преди второ четене забраната да бъде облекчена, като се допусне финансиране от Европейския съюз, но и от Европейското икономическо пространство. Причина за ревизията на забраната, целяща да пресече външното влияние върху магистратите, е писмо от Еврокомисията, както и нареждане на премиера Бойко Борисов.

Така законът, ако бъде приет, ще бъде директно насочен срещу Съединените щати и американски донори.

Както се разбира, законът се прави най-вече заради независимо настроения Съюз на съдиите, който настоява за реална съдебна реформа. Съюзът на съдиите в България (ССБ) печели проекти по различни европейски програми, но управляващите се дразнят най-вече от Фондация "Америка за България", която официално подкрепя усилията за реформиране на българското правосъдие.

Фондацията участва в редица проекти с българските съдилища и прокуратурата, включително в момента изпълнява проект със ССБ . Най-голямата съдийска организация се превърна през последните две години в мишена на ГЕРБ, БСП, ДПС и "патриотичните" формации заради критиките си към парламентарни симулации на съдебна реформа и поведението на мнозинството на Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Промените в съдебния закон са "несъвместими с българската конституция и множество международни актове за свободата за сдружаване, по които България е страна", пише в позицията на "Америка за България".

"Предложеното законодателство подкопава евроатлантическите ценности, споделяни от България и съюзниците в НАТО и ЕС, както и дългото наследство на приятелство и проява на добра воля между Америка и България в толкова много области на обществения живот – бизнес, образование, гражданско общество, културно наследство, изкуство и култура", допълват от фондацията.

В позицията се казва още: "Ние твърдо отхвърляме обвиненията, че достъпът до "чуждестранно финансиране" поставя в зависимост получаващия и отваря канал за оказване на "влияние върху правосъдието".

Фондацията завява, че подкрепя апела на други граждански организации към депутатите за оттегляне на поправките в съдебния закон.

Досега Съюзът на съдиите, Съюзът на юристите и Асоциацията на прокурорите реагираха остро на предложенията и настояха за тяхното оттегляне, защото са противоконституционни. Те бяха подкрепени от близо 20 авторитетни български неправителствени организации. Европейската комисия също следи изкъсо случая.

Преди ден правната комисия в парламента прие на първо четене законопроект с 12 гласа "за", един "против" и петима "въздържали се". Очаква се второто му четене да е през септември. Премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите си да приемат позицията на Сотир Цацаров, че трябва да се разреши европейското финансиране за съсловните организации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?