Американският президент критикува ЕС и заради глобата на Гугъл

Американският президент критикува ЕС и заради глобата на Гугъл

Американският президент Доналд Тръмп критикува Европейския съюз и заяви, че блокът се възползва от САЩ, отбелязвайки рекордната глоба от 5 млрд. долара, която Европейската комисия наложи на Гугъл (Google), предаде Ройтерс.


Представители на ЕС вчера наредиха също така на Гугъл да спре да използва популярната си операционна система за мобилни устройства Андроид (Android), за да блокира конкурентите си, което засили търговското напрежение между Вашингтон и Брюксел.


Очаква се председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да се срещне с Тръмп в Белия дом идната седмица, за да обсъди търговията и други въпроси.


"Казах ви! Европейският съюз точно наложи глоба от Пет Милиарда Долара на една от най-великите ни компании, Гугъл. Те наистина се възползват от САЩ, но не за дълго", написа Тръмп в Туитър.


Гугъл заяви, че ще обжалва решението на ЕС. Глобата от 4,34 млрд. евро (5 млрд. д.) е близо два пъти по-голяма от предишното наказание, което бе наложено на компанията миналата година. Сумата все пак се равнява на приходите на концерна майка Алфабет (Alphabet) за малко повече от две седмици, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят