Според израелски специалист по сигурността

Българските служби са се провалили при охраната на летището в Бургас

Опитни агенти веднага щяха да забележат ненормалното поведение на атентатора, смята Исаак Йефет

Българските служби са се провалили при охраната на летището в Бургас

Службите за сигурност на летище "Сарафово" край Бургас тотално са се провалили в охраната при атентата преди седмица. Това обяви в сряда пред Дарик радио ексшефът на сигурността на националната авиокомпания на Израел "Ел Ал" – Исаак Йефет.

Противно на мнението на премиера Бойко Борисов, че "няма организация в света, която – всеки, който се появи, да му тарашиш багажа", израелският експерт смята, че терористичният акт в Бургас е щял да бъде предотвратен, ако на летището е имало обучени агенти, които просто да наблюдават поведението на туристите.

"Най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат едни добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници", обясни Йефет.

Той коментира кадрите от охранителните камери на българското летище, на които се вижда движението на предполагаемия атентатор, като уточни, че "в неговото държание нямаше нищо нормално."

"Да, има пътници, които се притесняват по летищата, но конкретният начин на държание точно на този човек е фрапиращ за един опитен агент на сигурността. Той непрекъснато се разхождаше напред-назад, при това с две тежки чанти на гърба и на корема, които за миг не остави на земята. Освен това - беше съвсем сам! Пътниците просто не вървят толкова много, те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята... Плюс това, уж е на "Пристигащи", но не дава впечатление, че чака някого. А и с никого не разговаря. Просто не се държеше нормално. Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това?", разкритикува родните служби Йефет.

По думите му атентатът в Бургас е щял да бъде предотвратен, ако службите ни са профилирали туристите на летището. "Аз съм силно убеден, че при наличието на наши агенти, този човек на момента щеше да бъде разследван. Дали има билет, паспорт, кого чака..., изобщо какво търси там! От него се изискват отговори на едни изключително прости въпроси, които обаче много ще го затруднят, ако не е редовен пътник. И именно за това става въпрос", добави още Йефет.

Израелският експерт каза и, че предполагаемият атентатор веднага е трябвало да бъде питан къде е отседнал. Така според него е щяло да стане ясно, че е отседнал във Варна, което да доведе до допълнително съмнение - "Но нали и във Варна има международно летище - тогава какво търси на летището в Бургас! Затова, кажете ни - кого чакате, от кой полет, от коя държава, кой конкретен пътник - нали авиокомпаниите имат пълни списъци? За секунди може да се провери."

Споделяне

Още по темата

Още от България