Болниците с дефицит от 100 млн. лв. и след наливане на целия резерв на касата

Лекарите заплашиха с протести, ако останат без заплати по Коледа

Болниците с дефицит от 100 млн. лв. и след наливане на целия резерв на касата

Здравната каса ще отблокира идната седмица целия си резерв от 269 млн. лв., за да покрие болничните преразходи, които към момента са 370 млн. лв. Въпреки това на болниците отново няма да достигнат 100 млн. лв. до края на годината, които не е ясно откъде ще бъдат намерени. Управителят на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова обаче заяви, че "в никакъв случай няма да оставим декември неплатен за болниците".

 

Това стана ясно на среща на Тодорова с представители на Българския лекарски съюз и Националната пациентска организация, на която в петък бе обсъден бъдещият Национален рамков договор за 2014 г.

 

Лекарите излизат на улицата през декември, ако позволите да останат без заплати, предупреди преди това председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов.

 

Българските лекари останаха без заплати през 2009 г. именно преди новогодишните празници.

 

Директорите на болници не бива да забравят, че са подписали бюджет за 10 месеца, припомни Румяна Тодорова. В предварителното разпределение на бюджета ноември и декември са нулеви, а преразход имаше още през юли, когато встъпи в длъжност новото ръководство на касата. Тогава Тодорова предвиждаше 60-70 млн. преразход в края на годината. В момента сумата обаче надвишава 100 млн. Касата се опитва да овладее положението с пренасочване на средства, спестени от други пера. Преразходът в извънболничната помощ, например, е незначителен и може да бъде компенсиран с икономии. В болничната помощ обаче нещата са сериозни, призна Тодорова.

 

Не е редно при изразходвани 140 млн. за 2012 г. да планираш за следващата година 90 млн. бюджет за здравеопазване, заяви д-р Райчинов. Според него, 108-те млн. лв., които бяха обявени за преразход на болниците, са всъщност резултат от неправилно разчетения бюджет на здравната каса. "Тези пари са изразходвани по предназначение, с тях са лекувани пациенти", обясни Райчинов. Именно бюджетът, както и прехвърлянето на дейности от Министерството към НЗОК в края на миналата година, стана причина лекарският съюз да откаже да подпише тазгодишния рамков договор.

 

От другата седмица започват интензивни срещи с експерти относно новия рамков договор в здравеопазването, предстои заседание на Надзорния съвет. Конкретни цифри ръководството на НЗОК обеща да цитира след 15 октомври.

 

Българският лекарски съюз ще се съгласи да подпише рамковия договор за 2014 година при постигане най-малко на условията, които бяха договорени миналата година, обясни Райчинов. Той разчита на по-гъвкаво разпределение на бюджета, въпреки че призна, че повече пари в системата трудно ще влязат. Шефът на БЛС очерта като приоритет в здравната политика създаването на по-добри условия за лекарите, за да не емигрират.

 

Все още няма яснота по въпроса къде са и кой ще отговаря за изгубените 1.4 млрд., които през 2010 г. правителството на ГЕРБ трансферира от НЗОК към бюджета. "2010 г. е нулева за българското здравеопазване", заяви д-р Тодорова. Тя и Райчинов бяха единодушни, че парите трябва да бъдат върнати в системата на здравеопазването, тъй като са платени от гражданите именно с тази цел. "Имаме информация, че част от тези пари са пренасочени, например, към средствата за инфраструктура", каза Райчинов. Той не беше оптимист обаче, че парите ще бъдат върнати.

 

Пренасочването на въпросните 1.4 млрд. беше един от поводите през 2010 г. Българският лекарски съюз да поиска оставката на Дянков.

 

От Националната пациентска организация подкрепиха лекарския съюз по всички въпроси, поставени пред ръководството на НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България