Плевнелиев: България ще накаже виновните за атентата

Борисов иска доказателства от Камерън, че Хизбулла стои зад взрива в Бургас

Цветанов спи спокойно и полага максимални усилия да разкрие атентатора

Цветан Цветанов в кадър от "Денят започва" по БНТ

Премиерът Бойко Борисов поиска от британския си колега Дейвид Камерън информация за твърденията, че Хизбула и Иран стоят зад атентата край Бургас, при който загинаха седем души.

По време на срещата си с Борисов в Лондон Камерън обяви, че зад атентата стои Хизбула, но българските власти видимо не са склонни да приемат това твърдение, направено най-напред от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"И президентът Обама, и най-вече Нетаняху, и сега британският премиер казват и имат основания и мнение, че е Хизбула, но българските службите не разполагат и не са получили такава информация и помолих Дейвид да ми я предостави, ако я имат, защото това са тежки обвинения", коментира Борисов в Лондон без да става ясно защо тази информация досега не е била поискана от българските служби по линия на международното сътрудничество.

"Въпреки идеалните възможности да се намери въпросният човек, никъде по масивите в света не излиза кой е той. Защото не е да търсим по нещо мъничко неговата самоличност. В случая имаме прекрасно запазена глава, сиреч неговото лице, ДНК-профил направен по абсолютно най-добрия начин, включително и пръстови отпечатъци", обясни премиерът.

Той заключи, че преди да стане ясна самоличността на извършителя, е по-добре да не се говори по тази тема. В същото време миналата седмица авторитетният вестник "Ню Йорк Таймс" коментира, че ако върви толкова неясно разследването, България излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток.

В последните две седмици бяха лансирани различни хипотези за атентата, но досега няма конкретна информация от страна на българските разследващи. Единствената официална информация е, че мъжът е бил в България около 20 дни преди 18 юли, когато взрив на автобус с израелски туристи отне живота на 7 души, сред които петима израелци, един българин и на самия атентатор. Другото, което съобщи Борисов още преди две седмици е, че терористът е влязъл в България от страна членка на Шенгенското пространство.

Плевнелиев: България ще накаже виновните за атентата

За разлика от умерения тон на премиера президентът Росен Плевнелиев е убеден в успеха на разследването.

"България няма да забрави този терористичния акт край Бургас и ще открие и накаже виновните", заяви Плевнелиев в сряда. Той присъства на официалното посрещане на 22-я български контингент, участвал в операцията в Афганистан.

"Наши партньорски служби по целия свят работят и в момента, заедно с нас, за да се намерят и да се накажат извършителите. Няма да се спрем, ще има справедливост и наказание, независимо от това колко време и пари ще ни отнеме това, ние ще ги накажем и изправим пред съда", посочи Плевнелиев.

Цветанов спи спокойно и играе хоро в ефира на БНТ

Вътрешният министър Цветан Цветанов също се включи по темата и обяви, че терористичният акт на бургаското летище е подготвен извън пределите на страната. Той отговори уклончиво на въпроса дали в подготовката са участвали и хора от територията на страната ни - с думите - има и други хора.

Цветанов също вярва, че ще се разбере кой стои зад атентата. "Вярвам, защото трябва да ви кажа, че в днешните условия и начина, по който работят правоохранителните органи в целия свят, това е една оснвона цел за всички служби и винаги има пълна солидарност в стигането докрай."

Въпреки че е в отпуск, той даде заедно с дъщеря си Гергана интервю за националната телевизия, в което обясни, че се полагат максимални усилия за разследването. В отговор на въпрос той посочи, че спи спокойно и призова да не се всява паника.

"Полагаме максимални усилия всички да спим спокойно. Разбира се, това са общи усилия не само от правоохранителната система, това е и на обществото да бъдем по-бдителни, защото винаги във всяко едно престъпление всеки може да допринесе за неговото разкриване – било то с пряк очевидец, ако е станал на извършването на това престъпление...", каза Цветанов, който след интервюто в сутрешния блок на БНТ поигра хоро заедно с ансамбъл "Българе".

Изказването на шефа на кабинета на президента било некоректно

Вътрешният министър използва изявата си да определи като "некоректно" изказването на Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС и сега началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, че България има тежък проблем със сигурността.

"Не съм гледал самото интервю, запознах се с него от вестниците. Ако това наистина е изведено като основна тема в разговор, който сте водели в студиото на БНТ, мисля, че е некоректно от негова страна. Нека да не забравяме, че той беше доскоро директор на Държавната агенция "Национална сигурност", заяви министър Цветанов по БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от България