Плевнелиев: България ще накаже виновните за атентата

Борисов иска доказателства от Камерън, че Хизбулла стои зад взрива в Бургас

Цветанов спи спокойно и полага максимални усилия да разкрие атентатора

Цветан Цветанов в кадър от "Денят започва" по БНТ

Премиерът Бойко Борисов поиска от британския си колега Дейвид Камерън информация за твърденията, че Хизбула и Иран стоят зад атентата край Бургас, при който загинаха седем души.

По време на срещата си с Борисов в Лондон Камерън обяви, че зад атентата стои Хизбула, но българските власти видимо не са склонни да приемат това твърдение, направено най-напред от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"И президентът Обама, и най-вече Нетаняху, и сега британският премиер казват и имат основания и мнение, че е Хизбула, но българските службите не разполагат и не са получили такава информация и помолих Дейвид да ми я предостави, ако я имат, защото това са тежки обвинения", коментира Борисов в Лондон без да става ясно защо тази информация досега не е била поискана от българските служби по линия на международното сътрудничество.

"Въпреки идеалните възможности да се намери въпросният човек, никъде по масивите в света не излиза кой е той. Защото не е да търсим по нещо мъничко неговата самоличност. В случая имаме прекрасно запазена глава, сиреч неговото лице, ДНК-профил направен по абсолютно най-добрия начин, включително и пръстови отпечатъци", обясни премиерът.

Той заключи, че преди да стане ясна самоличността на извършителя, е по-добре да не се говори по тази тема. В същото време миналата седмица авторитетният вестник "Ню Йорк Таймс" коментира, че ако върви толкова неясно разследването, България излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток.

В последните две седмици бяха лансирани различни хипотези за атентата, но досега няма конкретна информация от страна на българските разследващи. Единствената официална информация е, че мъжът е бил в България около 20 дни преди 18 юли, когато взрив на автобус с израелски туристи отне живота на 7 души, сред които петима израелци, един българин и на самия атентатор. Другото, което съобщи Борисов още преди две седмици е, че терористът е влязъл в България от страна членка на Шенгенското пространство.

Плевнелиев: България ще накаже виновните за атентата

За разлика от умерения тон на премиера президентът Росен Плевнелиев е убеден в успеха на разследването.

"България няма да забрави този терористичния акт край Бургас и ще открие и накаже виновните", заяви Плевнелиев в сряда. Той присъства на официалното посрещане на 22-я български контингент, участвал в операцията в Афганистан.

"Наши партньорски служби по целия свят работят и в момента, заедно с нас, за да се намерят и да се накажат извършителите. Няма да се спрем, ще има справедливост и наказание, независимо от това колко време и пари ще ни отнеме това, ние ще ги накажем и изправим пред съда", посочи Плевнелиев.

Цветанов спи спокойно и играе хоро в ефира на БНТ

Вътрешният министър Цветан Цветанов също се включи по темата и обяви, че терористичният акт на бургаското летище е подготвен извън пределите на страната. Той отговори уклончиво на въпроса дали в подготовката са участвали и хора от територията на страната ни - с думите - има и други хора.

Цветанов също вярва, че ще се разбере кой стои зад атентата. "Вярвам, защото трябва да ви кажа, че в днешните условия и начина, по който работят правоохранителните органи в целия свят, това е една оснвона цел за всички служби и винаги има пълна солидарност в стигането докрай."

Въпреки че е в отпуск, той даде заедно с дъщеря си Гергана интервю за националната телевизия, в което обясни, че се полагат максимални усилия за разследването. В отговор на въпрос той посочи, че спи спокойно и призова да не се всява паника.

"Полагаме максимални усилия всички да спим спокойно. Разбира се, това са общи усилия не само от правоохранителната система, това е и на обществото да бъдем по-бдителни, защото винаги във всяко едно престъпление всеки може да допринесе за неговото разкриване – било то с пряк очевидец, ако е станал на извършването на това престъпление...", каза Цветанов, който след интервюто в сутрешния блок на БНТ поигра хоро заедно с ансамбъл "Българе".

Изказването на шефа на кабинета на президента било некоректно

Вътрешният министър използва изявата си да определи като "некоректно" изказването на Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС и сега началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, че България има тежък проблем със сигурността.

"Не съм гледал самото интервю, запознах се с него от вестниците. Ако това наистина е изведено като основна тема в разговор, който сте водели в студиото на БНТ, мисля, че е некоректно от негова страна. Нека да не забравяме, че той беше доскоро директор на Държавната агенция "Национална сигурност", заяви министър Цветанов по БНТ.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?