Израел: Иран е поръчител на взрива в Бургас, Хизбула – подизпълнител

Цветанов за атентата: Ще стигнем до истината, но може да ни трябват години

Израелското правителство разбирало съображенията на българското и ще чака

Цветанов за атентата: Ще стигнем до истината, но може да ни трябват години

Вътрешният министър Цветан Цветанов е "убеден", че рано или късно разследването ще разкрие кой стои зад атентата в Бургас, но то може да продължи "месеци, дори години".

"Обменяме информация с нашите евроатлантически партньори и съм убеден, че рано или късно ще стигнем до истината за това, което е било като подготовка и за участниците", заяви Цветанов без да дава информация за хода на разследването.

Повече от месец след атентата в Бургас българските власти все още не са обявили резултати от разследването и липсата на яснота получи отзвук в чуждата преса. По-рано тази седмица опозиционният ливански вестник "Ал Джумхурия" съобщи, че България скоро официално може да обвини Хизбула за атентата. София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и Хизбула.

В четвъртък обаче БСП поиска парламентът да изслуша на открито заседание премиера Бойко Борисов и ресорни министри за атентата в Бургас. Парламентът вече ги изслуша веднъж, но на закрито заседание, след което депутатите разказаха, че не са получили повече информация от тази, която се предлага в сутрешните блокове на телевизиите.

Интерпол публикува снимки на предполагаемия помагач на атентата в Бургас

Снимки на предполагаемия помагач при атентата на летище Сарафово край Бургас вече са публикувани и в сайта на Интерпол, предаде в четвъртък Франс прес, цитирана от БТА.

"Интерпол и всички нейни страни членки продължават да помагат на България в следствието, като улесняват размяната на информация и дават приоритет на всички искания за информация, свързана с това разследване", каза директорът на полицейските служби на Интерпол Жан-Мишел Лубутен.

Още

До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани. Президентът Росен Плевнелиев наскоро се ангажира до 15 септември да има публичен отчет как върви разследването.

Въпреки липсата на резултати от българското разследване, Израел повтори за пореден път, че Иран стои зад атаката.

Израел: Иранската революционна гвардия стои зад атентата

Израелският вицепремиер Моше Яалон в интервюта за няколко български медии заяви, че иранската революционна гвардия и по-специално бригадите "Ал Кудс", ръководени от Касем Солеймани, стоят зад атентата в Бургас, а Хизбула играе ролята на подизпълнител

"Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото - дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания. Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че "Хизбула" играе ролята на подизпълнител. ", заявява Яалон в интервю за в. "24 часа".

Яалон, който е бил командващ генералния щаб, бе в София и участва във възпоменателна церемония за жертвите от атентата на 18 юли. В сряда имаше среща с вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Оценяваме българските съображения, но ние разглеждаме ситуацията от горе надолу, тоест от поръчителя  към изпълнителя, докато българските власти трябва да се съобразяват с разследването, което се прави от долу нагоре. Но мисля, че накрая ще се срещнем по средата и ще запълним целия пъзел", заявява Яалон.

"Търпеливи сме и ще чакаме, докато се наблюдава напредък в разследването"

В интервю за в. "Труд" Яалон допълва, че "разбира съображенията на българското правителство" да се въздържа към директни обвинения.

"Търпеливи сме и ще чакаме, докато се наблюдава напредък в разследването на българските служби за сигурност за разкриване на конкретните извършители. Това е всъщност целта на вашето разследване, тъй като веществените доказателства от мястото на атентата са тук - в Бургас и на други места, на които терористът е бил преди експлозията. Но повтарям - ние сме търпеливи. В някои случаи разследванията завършват за няколко дни, в други отнемат години", посочва Яалон.

Той отказва да коментира въпросът с доказателствата, с които разполага Израел. Пред Дарик радио той отхвърли възможността израелските служби да разполагат с информации, които не споделят с колегите си в България.

Попитан от "Труд“ дали е вярна информацията, че "Израел е поискал от българските служби всички улики от местопрестъплението, защото няма доверие на, да речем, професионализма им", Яалон отговаря: "За жалост ние сме доста по-опитни от българските служби и българските власти по отношение на терористичните атентати. Това е разбираемо".

"Но сътрудничеството ни е много добро и заедно учим уроците от тази ужасна атака - как да защитаваме израелските туристи, еврейската общност в България и други потенциални цели на терористите у вас", казва още вицепремиерът на Израел.

На аналогичен въпрос на в. "24 часа"" за "информации, че израелските служби са иззели цялото разследване тук и съответно страхове, че може би не се дават правилно фактите", Яалон каза: "Не, не, в никакъв случай! Имаме много добро и плодотворно сътрудничество между българските и израелските служби".

Той коментира, че не е сигурен дали бомбата в Бургас не е била и предупреждение към България заради подкрепата за Израел предвид това, че са били готвени атентати и в страни като Индия, Тайланд, Грузия, Азербайджан, Кипър, Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?