Цветан Цветанов за разследването на атентата край Бургас:

"Нуждаем се от допълнителна помощ от българските граждани"

Вътрешният министър обеща да "пусне" нова информация, но утре

Сн. БГНЕС

Повече от три седмици българските служби не са обявили публично никакви конкретни резултати от разследването на атентата край Бургас, но в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов анонсира нови данни, които ще бъдат представени ден по-късно. От думите на силовия вицепремиер не се разбра в каква посока ще са те, но стана ясно, че разследването разчита на гражданите да придвижат напред случая.

"Има нови данни, но те са чисто оперативни и не мога да ги споделя публично. Това, което имахме като обсъждане с колегите както от българска страна, така и от чуждите ни партньори, може би в утрешния ден ще има информация, която смятаме, че е удачно да бъде пусната чрез медиите. Това ще го направим в утрешния ден", заяви Цветан Цветанов.

В отговор на въпрос той уточни, че все още не е разкрита самоличността на атентатора. МВР пусна фоторобот с възстановеното лице на предполагаемия атентатор и получи десетки обаждания от граждани, които твърдят, че са го забелязали.

"Нуждаем се от допълнителна помощ от българските граждани, но в утрешния ден ще имаме възможност да пуснем информация, която смятаме, че чрез медиите ще стигне до гражданите, които могат също да допринесат в допълнителните данни, с които разполагаме към момента. Днес обсъждахме и искаме да направим едни допълнителни насрещни проверки и в утрешния ден се взе решение да бъде пусната тази информация.", посочи още Цветанов.

"Не коментирам нищо свързано, което се обменя с партньорите", добави вътрешният министър.

В същото време в понеделник следователят Георги Илиев отрече информацията, че вече има доказателства, че извършителят на атаката е камикадзе.

В неделя Илиев лично обяви пред БНР наличието на данни в тази посока, в понеделник се отрече от думите си, обяснявайки че не е казал, че "категорично лицето, което извърши
атентата, е камикадзе".

"Тук на всеки един е ясно, че вариантите са два - или лицето е камикадзе, или има съучастници, които са му помогнали. В това отношение се работи много усилено и категорични доказателства, че това е лице, което се е решило да се лиши от живота си и да извърши този атентат, е камикадзе, по категоричен начин не може да се каже. Категорично мога да заявя обаче, че това е едно от лицата... което е извършило и е участвало в извършването на този атентат", заяви Илиев пред бТВ.

Той обясни, че разследването не може да каже и каква е била целта на извършителя.

"Разследването се провежда от пет души следователи, под ръководството и наблюдението на окръжния прокурор на Бургас Чапкънова. Работата по делото не е спирана. И в това отношение трудно могат да се кажат по категоричен начин на този етап нещата, които вас ви интересуват", каза Илиев.

Той припомни, че е изпратена следствена поръчка до Израел, за нови разпити на част от туристите.

"Това стана така, защото в нощта на атентата действително имаше хора, които не бяха в състояние да дават адекватни показания. Другата част, които бяха разпитани, също бяха под стрес и също техните показания подлежат на проверка. Другото нещо, което е - че в продължение на 22 часа единият от екипите извършвахме оглед на местопроизшествието. А другият екип от разследващи полицаи и следователи извършваха разпити в болничните заведения, където бяха настанени ранените. След като вече приключи огледът на местопроизшествието и приключиха една част от разпитите, на съвещание беше уточнено, че на някои от тях, свидетелите, е наложително да бъдат разпитани повторно", посочи следователят.

До момента рразследването от българска страна не е обявило резултати. Все още не е идентифициран извършителят, нито предполагаемите му съучастници.

България официално не споделя и версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?