Цветанов се отказа да "пуска" нова информация за атентата край Бургас

Плевнелиев обаче вижда "прогреса на разследването" и обеща разкрития до 15 септември

Цветан Цветанов

Във вторник няма да бъде разпространена нова информация от разследването на атентата край Бургас, както обяви преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов.

Очаква се обаче МВР да представи нови данни след четвъртък, съобщи БНР. Това решение е било взето на оперативно съвещание на екипа, който ръководи действията по разследването.

В понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов анонсира, че "може би в утрешния ден ще има информация, която смятаме, че е удачно да бъде пусната чрез медиите". От думите на силовия вицепремиер не се разбра в каква посока ще са те, но стана ясно, че разследването разчита на гражданите да придвижат напред случая.

До момента разследването от българска страна не е обявило резултати. Все още не е идентифициран извършителят, нито предполагаемите му съучастници.

България официално не споделя и версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула.

На този фон президентът Росен Плевнелиев обяви във вторник, че вижда "прогреса на разследването".

"Разбира се, ще отнеме може би около две-три седмици, за да се обобщят много данни, които още се получават по линия на нашите партньорски служби. Убеден съм, че не по-късно от 15 септември ще има много висока доза на публичност, както и на публичен отчет за това докъде са стигнали нещата", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Президентът прикани да се дадат още две-три седмици, не само за българските, но и за партньорските служби.

"Затова бях в Англия, затова работим заедно със службите на Израел и Америка, и съм убеден,че до средата на септември правителството ще направи сериозен отчет на това докъде са стигнали нещата", каза Плевнелиев, който посети два пъти Лондон по време на Олимпийските игри.

Заместник-говорителят на израелското външно министерство Илана Щайн заяви във вторник, че Израел има много доказателства за съществуващи връзки на атентата в Бургас с Иран и Хизбула.

Не е ясно дали българските служби са изисквали тази информация. Наскоро Борисов поиска доказателства в тази посока от британските служби, след като премиерът Дейвид Камерън обвини за атаката Хизбулла.

"Знаем, че хората, замесени в това, са били изпратени от Иран, както и че Хизбула е намесена. Не знам защо точно в България този опит беше успешен, но знаем, че те опитват през цялото време. За съжаление, невинаги можем да ги възпрем", посочи Щайн.

"Израел е изключително доволен от сътрудничеството ни, българското правителство ни съдейства по всякакъв начин и беше явно, че смята това за много важно. По въпросите за нашата сигурност никога не можем да си позволим да говорим открито, затова не мога да кажа, че това е така или не е, просто ще заявя, че Израел смята българския народ и правителство за много отзивчиви", заяви в интервю за БНР Илана Щайн.

Тя съобщи още, че има известен спад на израелските туристи към България.

Споделяне

Още по темата

Още от България