Борисов обяви нови енергийни "далавери"

Борисов обяви нови енергийни "далавери"

Проверки за сключени предсрочно петгодишни договори за застраховка на енергийните държавни дружества и неизгодни договори на “Националната електрическа компания“ с трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), ще завършат с уволнения. Такава закана отправи във вторник премиерът Бойко Борисов, докато откриваше официално работата на машината за изкопаване на втория лъч от софийското метро.

Той не даде подробности по определената от него “поредна жива далавера“, заявявайки само, че “като ги уволня след два-три дни, ще разберете кой е подписвал споразумението".

Премиерът все пак хвърли един "жокер", като каза, че само договорът, свързан с НЕК, е за 100 млн. лева. "А АЕЦ "Козлодуй", а мините? Съжалявам, че всеки ден, където и да пипна, излиза жива далавера", заяви още Борисов.

До миналата година държавните енергийни компании имали договор със застрахователното дружество "Енергия", който изтичал сега. "Някой се е изхитрил и още като сме правели правителството, е сключил нови договори за следващите пет години“, заяви още премиерът.

Той допълни, че от миналия петък (когато за пръв път бе официален почивен ден преди Великден – бел. ред.) е разпоредил проверка, свързана с договорите на трите ЕРП-та, които според него пазарували електроенергия на неизгодни за държавната компания цени. Резултатите от инспекцията се очаква да излязат в петък.

За регулирания пазар електроразпределителните компании, управлявани от чешката ЧЕЗ, немската Е.ОН и австрийската ЕВН, купуват от НЕК тока по определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цени. На свободния пазар тарифите се договарят според търсенето и предлагането.

От "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), в чиято структура се намират държавните дружества от отрасъла, заявиха пред Mediapool, че те не са подновявали своята застраховка и че дъщерните им компании имали право сами да решават за полиците си. От НЕК през целия ден запазиха официално мълчание по въпроса.

От източници в компанията обаче Mediapool научи, че миналото лято НЕК всъщност е подновила застраховката си в Застрахователно акционерно дружество “Енергия“, където държи 42 на сто. Останалите 50 на сто са на "Алианц България Холдинг", акционери са и другите дъщерни на БЕХ дружества, както и самият холдинг. Мини "Марица Изток" има 3.68 на сто, АЕЦ "Козлодуй" притежава 1.12 процента, ТЕЦ "Марица Изток 2" - 0.96 на сто, БЕХ като наследник на "Булгаргаз холдинг" - 0.32 %, сочи справка в Дакси. Активите на тези дружества също са застраховани в "Енергия".

Тъй като договорът с НЕК надхвърля 1.5 млн. лв., той е минал за одобрение през съвета на директорите на компанията майка БЕХ, чийто зам.-шеф по онова време е бил арестуваният миналата седмица Тенчо Попов. Той бе задържан за посредничество при предлагане на подкуп в акция, при която белезниците щракнаха и за бившия военен министър Николай Цонев и съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров.

Фактически от стария борд на БЕХ остана единствено изпълнителният директор Галина Тошева, въпреки че заедно с останалите членове бе подала оставка.

НЕК е имала договори с две от ЕРП-ата за износ на ток през миналата година. Единият е с ЕВН за Македония, тъй като австрийската фирма има там активи, но има право само на един процент загуба по мрежата. За да покрива разликата в загубите си при разпределението на тока, българското дружество купувало енергия от НЕК и я изнасяло за Македония. Другият контракт е с ЧЕЗ, която също реализирала експорт от нашата страна.

ЕРП-ата редовно участват и в месечните търгове, които НЕК обявява за достъп до капацитета на мрежата ѝ на границите и дружествата си купуват правото да пренесат определени количества енергия от или към съседните ни държави. Според представители на държавната компания офертите за тези процедури лесно могат да бъдат проверени и да се види дали има някакви измами.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?