Борисов размразява реформата в ТЕЛК

Спазихме си обещанията към хората с увреждания, продължаваме с реформата в ТЕЛК, обяви премиерът

Борисов размразява реформата в ТЕЛК

"Спазихме обещанията си за осигуряването на допълнителен ресурс за по-добър живот на българите с увреждания. Продължаваме диалога по темата, а сега се фокусираме върху реформата в ТЕЛК". Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с представители на майките на деца с увреждания от инициативата “Системата ни убива“ и министрите на здравеопазването, социалната политика и вътрешните работи.

Акцент в разговорите е била реформата в ТЕЛК "с цел средствата за системата да отиват наистина за нуждаещите се българи, а чрез строг контрол да бъдат прекратени злоупотребите и течовете от пенсионно-осигурителната система", съобщи правителствената информационна служба.

Борисов заяви, че компетентните органи ще прилагат цялата строгост на закона при нарушаването му, защото това означава още повече финансови средства за реално нуждаещите се.

Реформата в ТЕЛК беше замразена именно от премиера Бойко Борисов през април 2018 година под заплаха от многохиляден протест на национално представителните организации на хората с увреждания. В последствие национално представителните организации влязоха в конфликт с майките от "Системата ни убива", които протестираха с различни от техните искания и подкрепят реформата в ТЕЛК.

Преди два дни социалният министър Бисер Петков обяви, че е готов да предложи отново концепцията си за реформа в ТЕЛК, която беше оттеглена заради напрежението около нея.

"Това, за което ние настояваме още от първия национален протест, е за електронна карта, електронна рецепта, електронна национална система, която да ограничи по някакъв начин тези фалшиви ТЕЛК-ове. Имаме уверението и работим заедно с министъра на здравеопазването, че тези неща ще се случат", каза Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" след срещата с премиера в четвъртък.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че има открити нарушения при издаването на медицинските свидетелства, но резултати от проверките ще бъдат съобщени в началото на февруари.

"Има открити нарушения. В момента анализираме порочните практики, които са използвани. На 4 февруари сме поканили нашите приятели и колеги да съобщим анализите, изводите от тези проверки и да набележим такива мерки, че да се преустановят тези порочки практики", каза Ананиев.

Майките от “Системата ни убива“ връчиха на премиера писмо, в което му благодарят за спазения ангажимент да инициира проверки за документни престъпления, отнасящи се за инвалидни пенсии.

“Оставаме в готовност за съвместна работа по разрешаване на проблемите, касаещи правата на хората с увреждания и в частност неефективната и морално остаряла методика за ТЕЛК“, се посочва в писмото.

Тема на дискусията бе и изпълнението на Плана за действие по приемането на законодателство за хората с увреждания. Чрез заложените в него мерки държавата гарантира по-добра подкрепа, съобразена с индивидуалните потребности на българи в неравностойно положение. 

Споделяне

Още по темата

Още от България