За да не го сватосват с ДПС

Борисов се отказа от ревизия на бюджета, ГЕРБ напуска НС

Борисов се отказа от ревизия на бюджета, ГЕРБ напуска НС

ГЕРБ се отказва от актуализацията на бюджета и повече няма да влиза в Народното събрание, за да не се говори за общите действия с ДПС. "Това беше", обяви лидерът на партията Бойко Борисов в сряда, след като парламентарната му група отново не се регистрира в пленарната зала и заседанието на парламента пропадна поради липса на кворум.

Внесената от правителството актуализация на държавния бюджет, за която призова президентът Росен Плевнелиев, бе гласувана на първо четене във вторник вечерта от депутатите на ГЕРБ и ДПС, след шест часа ожесточени разправии със социалистите, които са твърдо против.

Второто четене бе насрочено за понеделник, но при така създалата се ситуация това едва ли ще стане.

”Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме ”Оставка”, в последните три дни да им дадем да се възползват от опорната си точка ”ГЕРБ и ДПС” и ”коалиция КТБ”, мотивира се Борисов.

Преди това депутатът от БСП Румен Гечев коментира пред бТВ, че съществува "нов кооператив между ГЕРБ, ДПС и президента”. Именно тази теза бе окачествена от Борисов като "опорна точка”.

По думите му ГЕРБ ”много са искали” да помогнат на президента и на служебното правителство, но се отказват заради коментарите на БСП.

”Ако тази коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ бе успешна, парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали Здравната каса, щяха да си приели закона за отпадъците, щяха да са направили всичко – така, както си направиха Закона за Сметната палата, Закона за МВР, както работиха година и два месеца”, посочи Борисов.

Той обясни, че ГЕРБ са се опитали да вземат ”отговорна и държавническа позиция” по отношение на бюджета, но сега ще оставят всичко в ръцете на БСП.

”Преди 3-4 месеца аз ви казах, че ще дойде ден, в който да имаме дилема – партията или държавата. Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, ”Атака” и БСП”, каза Борисов.

"Г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика: "Коя е булката, кой е сватът и кой е младоженецът” (депутатът от БСП Жельо Бойчев в интервю за сутрешен блок – бел. ред.)? Що за нахалство в последните три дни на парламента да може да изговорите такива глупости и да се опитате на базата на нашата отговорна позиция да осигурим два и половина-три месеца спокойствие поне на служебното правителство, защото хората ще изберат която партия искат. В демокрацията този, който спечели изборите, тези, които спечелят изборите и направят коалиция или различните форми, които има в конституцията, управляват. Не се управлява нито от Фейсбук, нито от кулоарите на парламента. Ясно, точно и публично трябва да се знае”, подчерта Бойко Борисов.

"Затова аз повече не мога да търпя и затова отидох при г-н Миков и най-колегиално и държавнически му казах: "Ще подкрепите ли поне вашия бюджет – на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя? Ще ли го подкрепите или няма да го подкрепите?”. Той каза: "Няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили, редим листи и няма да го правим”, разказа бившият премиер за разговора си с председателя на НС Михаил Миков.

"ДПС с техните експерти прекрасно знаят състоянието на бюджета. Те прекрасно знаят, че трябват пари за еврофондове, за общините, за буфери. Това го каза и техният финансов министър Чобанов – чест му прави, който е избран като депутат от БСП – Пловдив. Само в неделя аз видях как премиерът Орешарски се целува със Станишев на конгреса на БСП. Излиза, че БСП не иска да подкрепи актуализация на бюджет, който този г-н Орешарски е предложил. Виждате ли колко странно се получава”, запита за пореден път Борисов.

Мерджанов: Гузната съвест на ГЕРБ промени решението им

"ГЕРБ бяха тези, които искаха актуализация, а сега се обръщат на 180 градуса. Това не е изненада за нас, това е показателно за "предвидимата" политическа сила ГЕРБ", коментира по-късно председателят на парламентарна група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов.

Според него днешното решение на ГЕРБ още веднъж показва как опозицията е усетила, че става съучастник и инициатор в един грабеж и в подписването на един празен чек. "Може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса", заяви Мерджанов.

"Правителството е в оставка, тази оставка беше приета от парламента и тук се правят задкулисни опити да се дават правомощия на служебното правителство. Въпросите оттук-нататък следва да бъдат насочени към президента Плевнелиев и към лидерите на тези парламентарни групи, които подкрепяха, до преди малко, актуализацията на бюджета", заключи той.

Местан: Настъпило е време разделно

"Понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността пред лекарите за бюджета на НЗОК и пред цялото българското общество - за държавния бюджет", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан по повод решението на ГЕРБ да не влиза повече в пленарната зала.

Председателят на движението обясни, че на 4 август, от 14.00 часа, когато актуализацията трябва да бъде обсъдена на второ ченете, цялата парламентарна група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува. "Така разбираме своята политическа отговорност и последователност", каза той.

"Тази отговорност, така както я разбира ДПС, си я носим с готовност да подкрепим двата акта. Оттам нататък тези, които било по съображения от съдържателен характер, било заради съображения от тактически характер няма да участват в гласуването или няма да осигурят кворума на Народното събрание, да носят своята отговорност пред лекарите и цялото българско общество", каза още той.

Във вторник ГЕРБ и ДПС одобриха внесената от кабинета "Орешарски" актуализация на бюджета, която предвижда дефицитът да се увеличи с още 0.9% и да достигне 2.7% . От тях 225 млн. лв. са за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Останалите 500 млн. лв. дефицит са от намалението на заложените приходи. Освен това се увеличава таванът на дълга с нови 3.4 млрд. лв. От тях 725 млн. са за сметка на по-големия дефицит. От останалите 2.7 млрд. лв., два милиарда са "за мерки за осигуряване на икономическата и финансовата стабилност" заради казуса с Корпоративна търговска банка и "Креди агрикол България", а 700 млн. лв. са буфер.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви, че следващото заседание ще е в четвъртък в 9 ч., което обаче също е под въпрос.

В дневния ред са законите за управление на отпадъците, за защита на конкуренцията, който засяга търговските вериги, за митниците, както и няколко ратификации.

Следващото заседание ще е в понеделник и то ще е извънредно, защото за тогава е предвидено да се приемат окончателно промените в държавния бюджет и този на НЗОК.

Ако лидерът на ГЕРБ си удържи на думата, то гласуваната на първо четене актуализация не само на държавния бюджет, но и тази на Здравната каса, която бе единодушно подкрепена от БСП, ГЕРБ и ДПС, няма да мине на второ четене и няма да влезе в сила.

Така единственото, което се очаква, ще е НС да се разпусне на 6 август без да е приело нито едно от трите искания на президента.

Освен актуализацията на бюджета, Росен Плевнелиев призова отиващия си парламент да разреши на служебния кабинет да тегли външни заеми и да смени управителя на БНБ Иван Искров. Бойко Борисов предложи миналия петък сегашният заместник на Искров Калин Христов да бъде избран за шеф на БНБ, но във вторник се отказа с мотива, че това ще е "огромен политически риск". Борисов обаче стана вносител на проектозакон, с който се предлага временното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми при условия на последваща ратификация от НС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?