Борисов: Вървим към "Български поток" и обвързваща фаза

Стъпчица по стъпчица се подготвихме когато другите кажат "и ние искаме", да сме готови, заяви премиерът

Борисов обясни пред журналисти, че "Турски поток" е станал "Български", сн. МС

Върви се към обвързваща фаза за минаването на "Турски поток" през българска територия, коментира премиерът Бойко Борисов след връщането си от Мароко в петък вечерта новината от "Газпром", че смята да се включи в пазарния тест за резервиране на капацитети за пренос на газ от турско-българската до българо-сръбската граница по трасе, което на практика ще е част от втората тръба на "Турски поток" до Европа. По думите на Борисов страната ни спазва всички европейски правила за реализацията на газовия хъб "Балкан", който се предвижда да се захранва и от "Турски поток"

Досега всички условия са били необвързващи, сега обаче се отива на трета фаза, която вече е обвързваща, заяви Борисов пред журналисти на летище София.

С днешната позиция на "Газпром" се върви в посока за т. нар. "Български поток", който ще премине през наша територия, заяви премиерът, цитиран от БТА. Той посочи, че много е направено от страна на Министерството на енергетиката, вицепремиерът Томислав Дончев, както и "Булгартрансгаз" са работили много активно по този въпрос.

Премиерът изтъкна, че България спазва абсолютно всички европейски правила. По думите му продължаването на "Турски поток" до Европа "не е само български интерес, зад нас чакат и сърбите, и унгарците, и австрийците, но понеже ние сме на входа, трябва да свършим най-много работа“.

Министър-председателят посочи, че българският интерес изисква ускоряването на строежа на интерконектора с Гърция и изрази надежда в първите месеци на годината строителството да започне. Борисов уточни, че втората тръба на "Турски поток” и строежът на газовата връзка с Гърция трябва да вървят паралелно, така че да можем да си осигурим повече източници на природен газ и диверсификация. 

Той добави, че към момента всички са си свършили ангажиментите и е оптимист за реализацията на проекта "Турски поток". Борисов посочи, че това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Когато обаче той влезе на българска територия, след това за останалите европейски страни ще бъде много по-лесно продължението му.

"Има много важен трети етап и това е обвързването. В момента, в който обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно можем на българска територия да започнем да строим", уточни премиерът Борисов. Според него страната ни трябва да работи много активно по този въпрос, ако не иска да бъде изместена. Той счита, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и българската държава, когато има гаранциите и има резервирания капацитет, тогава може да започне строителството.

Премиерът подчерта, че всички срещи по тази тема са били съвместно и с Европейската комисия и всяка една стъпка е обсъждана. Борисов припомни, че дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София е казал, че ако се работи по плана, предложен от българския премиер, с газоразпределителен център, със спазването на Трети либерализационен пакет и възможност и да се търгува на газовия хъб, няма да има проблеми.

Борисов е оптимист и за резултатите от третия сондаж за залежи на нефт и природен газ, който в момента върви в Черно море.

Министър-председателят припомни, че "Южен поток" е бил спрян в мандата на БСП "и причината е корупция – корупционните схеми в обществените поръчки". "Затова беше спрян. Това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, която открихме с турския енергиен министър през август. Ние стъпчица по стъпчица много внимателно си подготвихме, че когато и другите кажат  "и ние искаме“, ние да сме готови", каза още Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?