БСП и ДПС с амбиция да въведат машинно гласуване

Левицата планира 42 млн. лв., за да спре гласуването с бюлетини

БСП и ДПС с амбиция да въведат машинно гласуване

Новото правителство на БСП и ДПС, което се очаква да бъде гласувано във вторник, планира генерална промяна в изборното законодателство. Двете партии са си поставили амбициозната задача наред с належащите, според тях, ремонти на технически текстове в Изборния кодекс, да променят изцяло начина на гласуване, научи Mediapool от свои източници.

Идеята е да отпаднат хартиените бюлетини и да бъде въведен машинен вот, при който електоратът ще подкрепя своите фаворити само с едно натискане на копче в тъмната стаичка.

Предложението ще бъде направено на фона на разразилия се нечуван до този момент в страната скандал с “надпечатано“ количество от 350 000 бюлетини. Случаят взриви деня за размисъл преди предсрочните избори на 12 май, след като съвместна акция на държавното обвинение и ДАНС откри допълнителни бюлетини в избраната с обществена поръчка костинбродска печатница “Мултипринт“ на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев. Разследването все продължава.

“Не е необходимо да променяме Изборния кодекс в посока БНБ да печата бюлетините, за да няма подозрения за конфликт на интереси. Не е необходимо на всеки вот да се дебне дали някоя от големите печатници ще отговоря за бюлетините, понеже едната е приближена до нас, а другата от ГЕРБ. Трябва да се въведе машинно гласуване и този проблем ще се реши“, заяви пред Mediapool представител на левицата. Според тях по този начин значително ще се затрудни и контролираният вот.

Анонс за подобни намерения направи и самият председател на партията Сергей Станишев, който обяви в четвъртък по време на преговорите си с бъдещите коалиционни партньори ДПС, че трябва да се направят решителни промени в изборното законодателство. “Не е нормално да се гласува като в ХІХ век и да гоним чували с бюлетини“, заяви той.

По неофициална информация БСП вече са направили разчет колко пари ще са необходими на държавата да отмени “хартиения вот“. Сметката показва, че не повече от 42 млн. лв. ще трябва да отдели хазната за закупуването на машини, внедряване на единна система за отчитане на вота и разработването или купуване на готов софтуер.

“Самите машини не са непосилно скъпи – самият апарат струва между 300 и 500 евро. Въвеждането на техниката в 12 000 секции не надхвърля 10 млн. лв“, обясняват от БСП. Останалите средства са предвидени за хардуерно обезпечаване, софтуерът, който ще осигурява гласуването, консумативи и поддръжка“, казват социалистите. “Освен това не е необходимо “Информационно обслужване“ да измисля тепърва софтуера, такива програми могат да се купят и да се види къде в Западна Европа е най-ефективната“, твърдят експертите на БСП.

Според тях тези пари така или иначе ще се избият само за предстоящите четири години, всяка от които е изборна. Вместо да плащаме по 20-30 милиона всяка година, ще дадем наведнъж 40 и всички драми с манипулации ще се свършат, казват бъдещите управляващи.

Само за референдума за АЕЦ „Белене“ държавата плати около 15 млн. лв., изборите за местна власт и президент пък излязоха около 30 млн.лв, а за последния предсрочен парламентарен вот планираната сума бе около 21 млн.лв. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?