БСП и ГЕРБ пренесоха водевила за Русия в ПАСЕ

Управляващите не са подкрепили санкциите срещу Москва, а ГЕРБ са поискали по-тежки

БСП и ГЕРБ пренесоха водевила за Русия в ПАСЕ

Управляващи и опозиция пренесоха водевилното си противопоставяне на тема "Русия" и в ПАСЕ, като България отново се доказа като "аномалия" в Европа. От взаимните им обвинения в петък стана ясно, че представителите на БСП и ДПС не са подкрепили решението на ПАСЕ временно да лиши Москва от право на глас заради незаконната анексия на Крим. За сметка на това хората на ГЕРБ са заели крайна антируска позиция, като са застанали зад по-радикалното предложение да бъде замразено членството на Русия – предложение, което в крайна сметка не бе прието.

 

В петък лидерът на социалистите Сергей Станишев обвини председателя на ГЕРБ в "тотално лицемерие", тъй като само преди седмица Бойко Борисов се обяви срещу икономически санкции за Русия и така влезе в тона на левицата.

"Всички гледате какво говори той тук в България, пращайки послания към българските граждани. Казва, че БСП е твърде строга към Русия, че той е против икономически санкции и санкции срещу Русия изобщо", коментира Станишев.

Напомняйки решението на ПАСЕ по повод Москва, той заяви, че депутатите от ГЕРБ в асамблеята Милена Дамянова, Джема Грозданова и Данаил Кирилов са вносители на неприетото в крайна сметка предложение, с което се предлага Русия въобще да бъде извадена от състава на ПАСЕ.

"Това е характерно за господин Борисов - вечното лицемерие и двойните игри", каза лидерът на социалистите.

Депутатът Валери Жаблянов, който е в българската делегация в ПАСЕ, посочи, че "радикалните представители за изваждане на Русия от ПАСЕ бяха подкрепени от ГЕРБ", но останали в много тежко малцинство.

"Това не е самоволно и е взето на ниво партийно ръководство", коментира още той.

Парламентаристите от ПАСЕ подкрепиха предложението на председателя на мониторинговата комисия на Асамблеята Щефан Щенах да се приложи към Русия "по-мек вариант на санкции". Предложението на британеца Робърт Уолтър за замразяване на
членството на Русия в ПАСЕ не получи достатъчно подкрепа.

Депутатката от партията на Борисов Ирена Соколова отговори с контраобвинение в двоен стандарт на социалистите в отношението им към Русия.

"Когато министрите на този кабинет, управляван от тройна коалиция, отидат на заседание на Европейския съвет и когато заседават в Съвета на министрите, тогава имат една позиция. Когато обаче техните делегати са изпратени в ПАСЕ, те дори не идват на заседание, не гласуват", каза тя, уточнявайки, че Янаки Стоилов, който е председател на делегацията от България, изобщо не е присъствал на заседанието.

"Депутатите Деница Караджова, Валери Жаблянов, Хамид Хамид не влязоха в зала, въпреки че бяха там. Интересно защо? Може би защото Кремъл диктува правилата, нищо че техните министри заявяват друга позиция и казват, че ще гласуват обща единна позиция, която е европейска", каза още Соколова.

Пред Mediapool Хамид Хамид заяви, че е имал "среща с либералите", а Деница Караджова обясни, че по това време  е пътувала от Страсбург за Скопие.

 

Валери Жаблянов не бе открит за коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от България