ДПС препъна БСП за обща декларация на парламента

Държавата зацикли с позицията си за Украйна

Проблемът са санкциите срещу Русия – премиерът е против, президентът призова да не се "снишаваме"

Сн. БГНЕС

Парламентът не можа да се обедини около обща декларация за Украйна и по настояване на ДПС управляващите отложиха планираното за сряда разглеждане на трите внесени проекта – от БСП, ГЕРБ и "Атака". Очаква се споровете около българската позиция да бъдат пренесени и на заседанието на Консултативния съвет по националната сигурност (КСНС) към президента в понеделник, когато ще се обсъждат рисковете за България, свързани с кризата в Украйна.

Основната разделителна линия е по въпроса колко остра да е българската позиция спрямо Русия и каква позиция да защитава страната в ЕС при обсъждането на санкции срещу Москва заради анексирането на Крим. Президентът и ГЕРБ настояват за по-смела позиция, докато социалистите са за максимална сдържаност, най-вече заради предстоящите евроизбори, на които се опасяват от загуба на избиратели, симпатизиращи на Русия. БСП вече редактираха партийната си декларация в по-балансиран вид, така че да угодят и на Кремъл, и на Брюксел.

Председателят на БСП Сергей Станишев анонсира във вторник, че партията ще предложи НС да приеме обща декларация, като посочи, че внесеният от БСП проект представлява "принципна, ясна и рамкова позиция на българската държава".

Местан настоя приемането на декларация да се отложи

Това намерение обаче бе оспорено от коалиционния му партньор Лютви Местан, който заяви в сряда, че "по толкова важна тема не е редно да има отделни проекти за декларации, внесени от парламентарните групи. Те могат да изразят партийни позиции, но ми се струва, че претенцията една партийна позиция да се внесе в пленарна зала, да стане проект за решение на българския парламент е неправилен подход".

"Ние застъпваме друго разбиране – парламентарните групи да седнем на консултации и да се опитаме да постигнем съгласие за обща позиция на българския парламент. Дори смятам, че е по-правилно българската държава да има своята обща позиция", заяви Местан и допълни, че именно поради тази причина ДПС не е внесло свой проект.

Той не отговори еднозначно какво е отношението на партията му към евентуални санкции от ЕС към Русия.

ГЕРБ продължава да настоява намесата на Русия да бъде категорично осъдена, докато "Атака" следва твърд антиевропейски курс в подкрепа на Кремъл, който се споделя и в среди от БСП.

На този фон президентът Росен Плевнелиев продължи с натиска си за категорично българска позиция в навечерието на срещата на лидерите на Европейския съюз в четвъртък и петък, които трябва да вземат решение за нови санкции срещу Москва.

"Няма да е лесно на много хора в България да осъдят Русия за атаката срещу международното право, но сме длъжни да го направим, ако вярваме в устоите на демократичната държава", каза Плевнелиев без обаче да заема твърда позиция за икономически санкции срещу Москва

Орешарски: Санкциите не са предпочитаният инструмент

От коментарите на премиера Пламен Орешарски обаче стана ясно, че София ще остане в групата на страните, които се противопоставят на бързото приемане на подобни мерки.

"Аз лично, няколкократно съм казвал, че санкциите не са предпочитаният инструмент. Ще участваме в дебата, но не можем да кажем предварително как ще се развие той", каза Орешарски.

Той потвърди, че София подкрепя налагането на забрана за пътуване и замразяване на авоарите на руски и украински висши служители, каквото съгласие постигнаха по-рано тази седмица външните министри на ЕС.

От МС съобщиха още, че България ще подпише политическата част от Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС в петък.

Плевнелиев: Москва прекрачи "червената линия"

След среща с британския външен министър в Лондон президентът Росен Плевнелиев призова за нов подход на ЕС към Русия. От Лондон държавният глава заяви, че Москва е прекрачила "червената линия”, която изисква различна и "адекватна” политика на Европа , че депутатите трябва да продължат усилията, за да има обща позиция на Народното събрание за кризата в Украйна.

"Трябва да имаме отговорна, ясна и категорична позиция, не можем да се снишаваме, не можем да чакаме бурята да мине, дължим на българските граждани, които са проевропейски настроени и очакват от българските политици не дестабилизиране, а стабилизиране на демократичните устои и работа за това правото и върховенството на закона да получат своето ново измерение, каза Плевнелиев.

"ЕС трябва да има силна и единна позиция, че Крим е част от Украйна и че Украйна е част от Европа и изрази убеденост, че лидерите на ЕС ще намерят сили и смелост, за да осъдят категорично акта на агресия и неспазване на международното право, извършен от Русия".

"Това не означава, че трябва да се връщаме в годините на Студената война, че трябва да се води война, че не трябва да има диалог, напротив на политическо ниво трябва да има диалог", посочи Плевнелиев.

Местан срещу Станишев заради "произволните асоциации" между Крим и Кърджали

Противоречията в НС около Русия и Украйна се задълбочиха допълнително заради интервю на Сергей Станишев, в което сравнява референдума в Крим с хипотетичен подобен референдум в Кърджали. Лидерът на социалистите бе атакуван и от ГЕРБ, и от ДПС.

"Отправих призив да не се правят произволни асоциации, връзки или чрез разгръщане на хипотези какво би станало, ако в България тръгне идея за референдум. Това е неправилно”, заяви Лютви Местан.

ГЕРБ пък обвиниха БСП, че за пореден път се заиграват със страховете на българите и че ще сезират ДАНС, която да провери дали има данни за заплаха на националната ни сигурност.

Българският етнически модел да залегне в декларацията за Украйна

"Заявяваме категорично, че в България няма каквито и да е предпоставки за референдум от рода на Крим", заяви от своя страна лидерът на ДПС Местан и допълни, че "няма дори наченки на такива настроения". Той използва случая да изтъкне, че българският етнически модел е най-ценният продукт на българския преход.

Според Местан именно подобна теза трябва да залегне и в българската позиция за ситуацията в Украйна - признаване на териториалната цялост на страната, но и призив за спазване на правата и равнопоставеността на всички граждани.

Михаил Миков: И другите парламенти в ЕС нямат позиция

"Ако има позиция на парламента, тя не трябва да бъде на тази или онази партия. Тя трябва да бъде максимално обща. Очевидно, че засега не се постига такава", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков.

"Потърсете друг европейски парламент, да видим колко са европейските парламенти, които са се ангажирали с позиции", изтъкна той и обясни, че приемането на декларация за Украйна е отложено, "за да не се създава излишна конфронтация".

В проекта на БСП се заявява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация. Декларацията на ГЕРБ осъжда остро Москва, а "Атака" е против санкциите на ЕС и за признаване на присъединяването на Крим към Русия.

Председателят на външната комисия Янаки Стоилов от БСП посочи очевидния факт, че "за да се изработи обща позиция на институциите, би трябвало НС да има обща позиция". Според него би било добре преди заседанието на КСНС да има определена крачка, която да покаже наличието на общи позиции, а не само на различия.

ГЕРБ: БСП, "Атака" и ДПС признават референдума на Крим за легитимен

ГЕРБ призоваха обсъждането на декларацията да стане след заседанието на КСНС.

"Смятаме, че ако утре или вдругиден се приеме някаква декларация, която няма да бъде обща с позицията на ГЕРБ, това ще се противопостави с позицията на президентството, която за мен за момента е една от най-адекватните позиции в държавата за ситуацията в Украйна”, посочи депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова.

Досега няма разминаване между позицията на държавния глава и тази на правителството, но БСП и ДПС открито обявиха резерви срещу следваната от президента и изпълнителната власт проевропейска линия.

"Не сме готови за консенсусна декларация. Няма как това нещо да се случи, защото това, което се казва от всички парламентарни групи, както и от нас, че териториалната цялост на Украйна и суверенитетът са подкрепени и са най-важното нещо, противоречи на това, че останалите парламентарни групи на БСП, "Атака" и ДПС признават референдума на Крим за легитимен. Тези две неща си противоречат”, заяви Грозданова.

Според Лютви Местан парламентът не трябва да се опитва да разглежда обща декларация до заседанието на КСНС идния понеделник.

"Ако ще трябва да има декларация на българското НС, добре е да е надпартийна, консенсусна. Ако все пак това се окаже невъзможно, предвид радикалната позиция на "Атака", която Движението категорично не приема, то поне да се направи опит за подобаващо на казуса широко политическо съгласие", каза Местан.

"Още по-добре би било, ако НС, правителството, президентът успеем да постигнем обща държавна позиция", добави Местан.

"Атака": България да наложи вето на евентуални санкции срещу Русия

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска премиерът Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин да информират НС за позицията на България по кризата в Украйна, но правителство бе във Видин, където проведе редовното си заседание.

Сидеров настоя позицията на България да се изясни преди срещата на върха в Брюксел, на която ще се решават евентуални санкции към Русия. Според него България трябва да наложи вето на евентуални санкции.

"Изявлението на външния министър пред медии не е позиция на България. Българският парламент не е излязъл с позиция", каза той. Сидеров е загрижен от "политиката на щрауса", която вижда в лицето на българския парламент, който отказва да обсъжда позиция за Украйна.

Социалисти твърдят, че на семинара на левицата и министри в Боровец външният министър Кристиан Вигенин е изпратен на Съвета на външните министри на ЕС с позицията срещу санкции срещу Русия. Според Сергей Станишев позицията на България за санкциите се доближавала най-много до тази на Германия.

Опитите на ръководството на БСП, чийто председател Станишев и е шеф на ПЕС, да поддържат проевропейска линия на поведение, бяха бламирани отвътре с коментар на червения депутат и издател на партийния в. "Дума" Николай Малинов.

"Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път и смятам, че можем да се поздравиме, поне русофилите на тази маса", заяви той във вторник вечерта пред БНТ, с което хвърли съпратцийците си в смут и предизвика буря от реакции в социалните мрежи.

Споделяне

Още по темата

Още от България