С два месеца закъснение и след много чернови

БСП внесе проекта си за изборен закон, от ДПС зависи как ще изглежда на финала

Предвижда се преференция от 7%, тестово машинното гласуване и поетапна активна регистрация

Мая Манолова, сн. БГНЕС

БСП внесе в четвъртък самостоятелен проект на Изборен кодекс, след като не успя да договори общ проект с ДПС и засега не е ясно как ще изглежда окончателният вариант на закона, който Народното събрание (НС) се очаква да гласува през февруари.

Депутатът от БСП Мая Манолова, която оглавяваше временната комисия за подготовката на изборния закон, го внесе в деловодството на НС с уточнението, че очаква до края на годината и останалите парламентарни групи – ДПС, ГЕРБ и "Атака" – да предложат свои проекти. Това обаче е малко вероятно да се случи, а съуправляващата партия ДПС, която има резерви към ключови промени в проекта на Мая Манолова, се очаква да внесе свои поправки между първо и второ четене, които, според източници на Mediapool, до голяма степен ще обезсмислят предложенията на БСП.

Изработването на Изборния кодекс отне половин година, в която временната комисия на Манолова обсъждаше предложения на граждани и неправителствени организации, за да демонстрира диалог и откритост. През лятото на тази година, веднага след избухването на протестите срещу кабинета, за да "омилостиви" искащите оставка на правителството, Манолова се ангажира с написване на нови и ясни изборни правила, които да бъдат приети до октомври. В средата на октомври, обаче приключи работа само временната комисия, която изготви чернова на проект, а след това всички партии трябваше да правят предложения по него.

Ако бъде гласуван до февруари, което ще е с пет месеца закъснение в сравнение с предварително обявения срок, след това ще е необходимо време, в което да бъде назначена и да заработи нова изборна администрация, за да подготви вота за евродепутати през май.

Преференция от 7 процента, но не задължителна

"Всички предложения на гражданските организации са взети предвид в новия закон“, увери Манолова и добави, че за първи път на следващите парламентарни избори щяло да може да се гласува за личности. От групата на левицата предлагат праг на преференция от 7% - тоест, ако 7 на сто от всички гласували за една партийна листа посочат, че предпочитат един и същи кандидат за водач, то тя се пренарежда. Преференцията обаче няма да е задължителна и за валидни ще се считат всички бюлетини, в които избирателите не са посочили предпочитан от тях кандидат.

"В Кюстендил на последните избори за БСП гласуваха 23 хил. души. Това означава, че всеки кандидат, който събере 1400 гласа, може да влезе с преференция", даде пример Мая Манолова.

Проектът на БСП включва още професионална и постоянна изборна администрация.

Предвижда се на европейските избори догодина ще бъде въведено експериментално машинно гласуване. Това е още едно несъответствие между обещанията на БСП и реалната ситуация. Преди започване на работа по кодекса от левицата се ангажираха с цялостното въвеждане на машинен вот. В окончателния вариант на социалистите техниката ще се ползва само тестово.

Документът предвижда и поетапно въвеждане на активна регистрация за изчистване на избирателните списъци. За база БСП предлага да се ползва списъкът на гласувалите на евроизборите догодина, а на следващия вот – предсрочен парламентарен или редовен президентски, избирателите да се дописват. Тази идея на Манолова не се посреща добре от Венецианската комисия към ПАСЕ. Експертите смятат, че дописване в списъците би затруднило изборния ден и би спомогнало за фалшификации.

В проекта на БСП е включено и предложението за безплатно отразяване на кандидатите в обществените медии и пакети, осигурени от държавата, за закупуване на време в частните медии, наричан от Манолова "ваучери".

Предлага се облекчена регистрация на независими кандидати.

Манолова съобщи, че левицата не предвижда никаква промяна в сега действащите текстове за уседналостта.

В проекта обаче фигурира друго искане на ДПС, а именно да не се гласува с един единствен знак. В изборния закон, приет от ГЕРБ, за валидни се смятаха само бюлетини, на които вотът е отбелязан със знак "Х“. БСП и ДПС настояваха да може да се гласува и с отметка, защото единният знак затруднявал избирателите. Сега опозицията смята, че гласуването с повече от един знак може да спомага организация за купуване на гласове.

"Няма да отстъпим от интегралната бюлетина, всичко останало създава предпоставки за злоупотреби", каза още Манолова.

Печатането на изборните книжа ще се извършва от БНБ, а контролът за пръв път ще се поеме от Министерството на финансите.

Мая Манолова изрази надежда, че в същинските дебати в парламента отново ще се включат гражданските организации, които били много полезни при работата на временната комисия. Запитана какво мисли за идеите на десни партии за въвеждане на задължително гласуване, Манолова заяви, че европейската практика върви в обратната посока. "Ако ще се санкционира негласуването, трябва да се осигурят условия за всички българи в чужбина", каза още тя и добави, че задължителният вот изисква и промени в конституцията.

ДПС и ГЕРБ ще "коригират“ Манолова с отделни предложения

Междувременно стана ясно, че ДПС и ГЕРБ няма да внасят свои предложения за нов кодекс до края на годината. ДПС ще "коригират" предложенията на социалистите с текстове, внесени между първо и второ четене.

А от ГЕРБ са склонни да подкрепят отделни неща, но не и целия кодекс. Позицията на депутата от партията на Борисов, член на правната комисия в НС Красимир Ципов е, че "БСП няма да получат подкрепа за закона". "Не виждаме промяна в избирателната система, каквато очевидно е наложителна, не виждаме възможности и за интернет гласуване, а само експериментално машинно, защо да го подкрепяме този кодекс", заяви Ципов пред Mediapool, уточнявайки, че изказва лично мнение.

Преди седмица пък, докато течаха преговори между БСП и ДПС за внасянето на общ закон, стана ясно, че ДПС ще стопира по-голямата част от предложенията на левицата. Така например движението ще обезсмисли на практика преференциалния вот, тъй като ще внесе предложение за "посочена преференция за първия в листата“ да се брои и бюлетина без преференциален знак. По този начин партийната листа никога няма да бъде пренаредена, тъй като по-голямата част от хората традиционно нямат фаворит, а подават вота си за дадената формация като цяло.

ДПС ще бъде и против професионалната изборна администрация, както и против активната регистрация, за която като база да се ползват европейските избори, тъй като изселниците в Турция нямат право на глас на избори за ЕП.

Още по темата
Още от България