България постави условия за новото име на Македония

В договора между Скопие и Атина трябва да залегне и отказ от претенции към нас

Паметникът на Александър Македонски в Скопие.
България приветства постигнатото решение на многогодишния спор между Атина и Скопие за новото име на Македония, но постави условие – то да не се използва като основание за промяна на границите или претенции към историята.
 
От седмици беше ясно, че съседните ни страни са се разбрали за името Република Северна Македония, но досега София не беше реагирала официално и не беше поставила никакви изисквания. 
 
Сега обаче от МВнР настояват Скопие и Атина да дадат гаранции, че в договора между тях принципите за липса на претенции към съседните страни (да се разбира България – бел.ред.)  ще бъдат "недвусмислено заявени и потвърдени".
 
БСП също обяви, че настоява за подобни гаранции, а "Обединените патриоти" настояха София да следи много внимателно поведението на Скопие.
 
Късно вечерта във вторник Македония и Гърция официално обявиха, че са стигнали до решение за името, което се очаква то да отвори вратите за присъединяването на югозападната ни съседка към ЕС и НАТО. Все още обаче изходът на спора е под въпрос, защото опозицията и в двете страни се противопостави на подписването на споразумение.
 
Захариева: Северна Македония е много по-добре от Илинденска Македония
 
В сряда външният министър Екатерина Захариева коментира, че Северна Македония е много по-добро име отколкото Илинденска Македония, което също бе извадено на масата на преговорите между Скопие и Атина. 
 
Тя отбеляза обаче, че все още не е запозната с договора между тях.
 
Захариева коментира, че името Северна Македония подчертава, че това е географското значение на Македония като област и отново подчерта, че то не трябва да води до някакви   териториални или културни претенции към България.
 
Миналата година Македония и България след дълги преговори подписаха договор за добросъседство, който трябва да реши спорните исторически въпроси между двете страни. Вече е формирана и обща комисия, която да разгледа общата ни история. 
 
Захариева коментира, че има много работа и историците трябва да бъдат оставени да работят  спокойно.
 
"Установяването на общите исторически факти и личности трябва да бъде с автентични документи и исторически източници. Гоце Делчев се е самоопределил сам в писмата си и то не веднъж като българин“, даде пример Екатерина Захариева пред бТВ. 
 
Договорът за добросъседство стана възможен след като македонското правителство на Зоран Заев показа, че е готово на отстъпки пред съседите си, за да се предвижи към ЕС и НАТО. 
 
Бившият външен министър Соломон Паси отбеляза от своя страна успешната роля на българското европредседателство за намирането на консенсус между Гърция и Македония.
 
"Искам да поздравя специално българското европредседателство за проектоспоразумението, защото България имаше много ключова и катализираща роля за името на Македония”, заяви Паси пред бТВ.
 
БСП също иска гаранции от Македония и Гърция 
 
С известно закъснение БСП също предложи България да изиска гаранции, че името Република Северна Македония няма да представлява предпоставка за териториални претенции към страната ни. 
 
Депутатът Кристиан Вигенин посочи, че правителството трябва да запознае опозицията с плановете си. 
 
"Името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция на поредица правителства и президенти, което трябва съответно да бъде отчетено и от сегашното българско правителство“, каза Вигенин. 
 
"Изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Република Македония заедно с вече влезлия в сила договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество ще даде възможност за все по-активно взаимодействие между двете страни и съответно между гражданите от двете страни на границата“, добави той. 
 
По-рано обаче БСП изрази резерви към договора с Македония, като определени среди в партията го видяха като пробив на македонизма.  
 
"Обединени патриоти":  София да внимава с Македония - "този Франкещайн"
 
Юлиан Ангелов от ВМРО от своя страна обвини БСП за създаването на Македония и поиска поведението на Скопие да се следи внимателно. 
 
"Така че  да бъдат така добри да се извинят на българския народ и на македонските българи за този Франкенщайн, който създадоха самите те и подкрепяха дълги години".
 
"Ние приветстваме това, че най-накрая се намери решение на проблема с името, но продължаваме да следим внимателно за това дали Македония ще продължава да изпълнява договора за добросъседство“, добави депутатът. 
 
По-късно в своя позиция ВМРО посочи, че "порочните антибългарски практики, като кражба и подмяна на общата история, фалшификация на исторически факти в учебниците по история, използване на език на омразата спрямо България са недопустими, неприемливи и несъвместими с членство в Европейския съюз". 
 
"Тези практики трябва да бъдат изкоренени и премахнати, съгласно клаузите на договора за добросъседство и ние следим внимателно това да се случи", смятат от ВМРО. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?