ЧЕЗ чака оферта от Върбакова за съдружието й с правителството

Да навлизаме в детайлни сюжети по евентуална сделка, "малко сметка без кръчмар", каза Томислав Дончев

ЧЕЗ чака оферта от Върбакова за съдружието й с правителството

Сагата с нагласената, но законна покупко-продажба на ЧЕЗ (окачествена така от вицепремиера Валери Симеонов), вече се прехвърля в Прага, където чешката компания очаква офертата на купувача на българските си активи Гинка Върбакова за влизане на българската държава в сделката. В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска, а Върбакова се съгласи за прехвърли на държавата контролния дял, а дори и всички придобивани от нея активи, стига ЧЕЗ да се съгласи.

"Имаме подписан договор, но ще видим какво ще ни предложи "Инерком", заяви говорителят на ЧЕЗ Ладислав Кржиж в петък.

Дали държавата ще стане съдружник на Гинка Връбакова в бизнеса на ЧЕЗ у нас зависи от мнението на чешката страна и е най-важно то да се сондира. Иначе към момента "всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар", коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия в петък.

Съгласно предварителния договор, след като "Инерком" придобие дългосрочно седемте дружества на ЧЕЗ в България, няма право да ги препродава.

Другият все неуточнен въпрос е дали ЧЕЗ ще се съгласи да допусне постфактум държавата в сделката само за едно от дружествата, както стана ясно от думите на Върбакова пред депутати в четвъртък.

В изявление на Бабиш, публикувано на сайта на чешкото правителство, се посочва, че в пореден разговор с него разговор Бойко Борисов се е поинтересувал като цяло от възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо "Инерком". "По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком" вече са приключени", посочва чешкият премиер.

Влизането на българската държава в сделката като цяло не би трябвало да е проблем за ЧЕЗ. На практика така правителството на Борисов легитимира Гинка Върбакова, дава гаранции пред финансиращите институции, че има стабилен участник и тушира политическите скандали около покупката. Така че съвсем не е изключено ЧЕЗ да промени някои от клаузите и на "Инерком" да се позволи да продаде дял от "ЧЕЗ Разпределение". Това може да стане с изричното условие бъдещият купувач да е само българската държава и след проверки дали не се нарушават европейски разпоредби, както Дончев посочи в петък.

Непремерени действия от държавата може са ѝ струват милиарди

Томислав Дончев коментира, че ситуацията е по-сложна, отколкото изглежда.

"Чисто правният инструментариум (да влезе държавата като съдружник– бел.ред.) в момента не е наличен. Говорим за сфера, където непремерените действия могат да ни излязат много скъпо – в буквалния смисъл. Едни незаконни действия могат да ни излязат над милиард", каза Дончев.

Той не хареса въпроса дали ГЕРБ "прибира на хората бизнеса" по повод разговорите на премиера Борисов с Гинка Върбакова. "Да бъдем малко по-внимателни с думите – какво значи думата "прибираме", подразни се Дончев. Според него ставало въпрос просто за разговор с човека, който е собственик на капитала на фирмата, а "ние питаме" за евентуално държавно участие.

"Дамата отговаря с разбиране", каза Дончев и уточни, че при всички случаи едно подобно решение трябва да бъде прието от отсрещната страна, в случая от ЧЕЗ.

Вицепремиерът посочи, че успоредно с възможността на държавата да контролира енергийния сектор, трябва да бъде завършена и либерализацията на енергийния пазар. "Следването на двата приоритета не е невъзможно, но прави ситуацията по-сложна", каза Дончев.

"Ние трябва да бъдем изключително внимателни и да направим още един анализ как спазваме европейското законодателство - за да нямаме после процедура от ЕК за небалансирано или непазарно поведение на държавата в сектора", допълни Дончев.

Законов пропуск за спиране на съмнителни капитали

Той обеща много внимателно да се изразходва обществения ресурс и напомни, че у нас нямало орган, който да може да пита собственика кой е, с какви капитали идва и т.н.

"Тук има пропуск в законодателството – няма орган, който да каже: "Капиталите, с които идвате, с които оперирате - ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар", каза Дончев.

Политиците да обявят имат ли отношение към претенденти за ЧЕЗ

Вицепремиерът също така призова политиците да декларират дали имат отношения с някой от кандидатите по процедурата на ЧЕЗ.

"Добре е всички водещи политици да декларират - имали ли са отношения с някой от кандидатите по процедурата за ЧЕЗ", каза той.

Бабиш прехвърля топката на ЧЕЗ

След като бе изключително възмутен от обстоятелствата около сделката с Върбакова, но посочи, че ЧЕЗ е "държава в държавата" и правителството не може да ѝ влияе, сега Бабиш отново препрати към ръководството на енергийната компания.

"По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на победителя в продажбата - "Инерком", бях помолен да ги разсея. Получих уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на "Инерком", така и по отношение на източниците на финансиране. Не са открити основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от борда на директорите на ЧЕЗ", казва Бабиш.

В изявлението му е посочено още, че премиерът Борисов е изразил загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България. Посочил е, че информацията, с която разполага, включително появилата се в български и чешки медии, е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик.

БСП: Държавата да изкупи ЧЕЗ-България, а да не става съдружник на Върбакова

Междувременно БСП отново настояха държавата да закупи изцяло българските активи на ЧЕЗ, а не да има само контролен дял.

"Само контролен пакет означава българската държава да стане съдружник с Гинка от Пазарджик и с няколко банки и офшорни компании с неизяснен статут на парите и банки, срещу които се водят разследвания в други държави, както вчера чухте на комисията", заяви в петък Корнелия Нинова.

Нинова: Разликата между мен и Гинка е, че тя бърка в джоба на 3 млн. българи

Лидерът на БСП коментира и думите на Гинка Върбакова, която, визирайки именно Нинова, заяви преди ден пред депутати: Как 28-годишна млада дама от село Крушовица може да си купи "Техноимпекс"?

"Закупуването на "Техноимпекс" не влиза в дома на 3 милиона българи, както влиза Гинка, не им бърка в джоба, нито е националната електрическа мрежа и националната сигурност. Това е голямата разлика. Ако някой до вчера се е съмнявал кой стои зад Гинка от Пазарджик, мисля че след това изказване вече няма съмнение. Тя повтори едно към едно изказвания от пресконференции на ГЕРБ", отговори Нинова.

Според Каракачанов държавата можела да изкупи и 100% от акциите на ЧЕЗ

В същото време вицепремиерът Красимир Каракачанов изказа очакване още следващата седмица в парламента да бъдат внесени промени в закона за енергетиката, с които държавата да си върне контролния механизъм при сделки като тази с ЧЕЗ.

Според него държавата може да изкупи и 100 процента от акциите на ЧЕЗ.

"Държавата, с 33 процента, нямаше абсолютно никакви контролни механизми и неслучайно бяха продадени и бяха оставени само на държавата 33 процента. Да де, ама контролът е когато имаш 34 процента, а не 33", коментира той.

Оставката на Петкова няма да бъде приета

Каракачанов отново изрази мнение, че няма основание оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, подадена по настояване на премиера Борисов, да бъде приета. По думите му тя не може да носи отговорност за нещо, което не може да контролира по закон. 

"Аз го казах още преди няколко дни. Не виждам защо Теменужка трябва да бъде жертвана и в името на какво. Това какво означава? Че тя поема някаква вина? За какво поема вина, като тя няма вина за тази ситуация", запита Каракачанов

КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха с обща позиция, че подкрепят намерението на правителството да придобие контролен пакет от акции в активите на ЧЕЗ-България. От организациите изтъкват, че пълната липса на прозрачност около сделката и недоказаният опит на кандидат-собственика "Инерком" създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност. Синдикатите настояват за спешни законодателни промени, които да гарантират контрола на държавата върху сделки, засягащи критична енергийна инфраструктура, както и внасяне в най-скоро време на национална стратегия в сектора с хоризонт до 2050 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?