ЧЕЗ ще преговаря и с "Индия Пауър" за българските си активи

"Инерком" остава засега в играта, след като съдът принуди КЗК пак да разгледа сделката

ЧЕЗ ще преговаря и с "Индия Пауър" за българските си активи

Чешката компания ЧЕЗ ще започне преговори и с "Индия Пауър" за продажбата на българските си активи, след като избраната за купувач "Инерком" не успя да плати сделката в срок поради регулаторни пречки. Това съобщи на сайта си компанията в Прага като уточнява, че преговорите с притежаваната от Гинка Върбакова "Инерком" продължават.

Комисията за защита на конкуренцията пък ще е принудена да се произнесе по второто искане на "Инерком" за разрешаване на придобивката, чието разглеждане бе отказано. Върховният административен съд (ВАС) е решил, че антимопонолният орган не може да си измива ръцете с това, че първата негова забрана за сделката се обжалва.

"Инерком" спечели през февруари крайно непрозрачния търг за продажбата на 67% от българските активи на ЧЕЗ: електроразпределително и електроснабдително дружество в Западна България, фирмата търговец на ток, две фотоволтаични централи и др.

След разразилия се впоследствие скандал заради капацитета на купувача и публикации за финансиране на сделката чрез офшорки, от ЧЕЗ признаха, че са предпочели тази оферта заради обещаното бързо плащане. Предложението на "Индия Пауър", участваща в процедурата с българския търговец на ток "Фючър Енерджи", който обаче скоростно фалира, било по-високо, но с разсрочено плащане.

След като през юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа на Върбакова да приключи сделката с мотива, че ще получи господстващо положение на пазара, "Инерком" се раздели с фотоволатичния си бизнес. Антимонополната комисия обаче отхвърли и второто искане за концентрация с мотива, че казусът вече се гледа от Върховния административен съд, където решението за забрана на сделката се обжалва от "Инерком" и от ЧЕЗ. Заседанието за разглеждане на случая е насрочено за май 2019 г.

На 20 ноември обаче, след нови жалби на продавач и купувач, по които КЗК не е взела отношение, ВАС излиза с определение, според което комисията не е можела да откаже разглеждане на новото искане за оценка на сделката след продажбата на слънчевия бизнес на Върбакова на друга фирма.

Съдът смята, че става въпрос на отделна процедура, която няма общо с вече обжалваната. Поради тази причина е неправилен и незаконен отказът на КЗК да образува ново производство за преценка дали сделката отговаря на правилата за конкуренцията. В определението се посочва, че по реда, по който е подадено заявлението пред КЗК, комисията е имала само две опции – да образува ново разглеждане на казуса или, ако са установени нередности, да се поиска тяхното оправяне. Ако е имало такива, поискано е било отстраняването им и не са били взети мерки  - едва тогава КЗК е имала право да остави заявлението без разглеждане, но не и да го откаже. Случаят с второто искане за оценка на сделките обаче не е такъв и на практика липсва законова разпоредба за отказ от производство.

Затова ВАС отменя втория отказ на КЗК и иска от антимонополния орган да разгледа промяната в бизнеса на Върбакова и да се произнесе по случая. Комисията има седем дни да обжалва определението на съда.

Междувременно обаче на 30 ноември 2018 г. изтече записаният в сключения през февруари предварителния договор за продажбата на активите деветмесечен срок за плащането им. Не е бил уреден въпросът какво се случва, ако сделката срещне регулаторни пречки. Затова според източници на Mediapool от мениджмънта на компанията предложили срокът да се удължи до произнасянето на КЗК и евентуално съда при нова забрана за сделката. Това обаче не било прието от надзорния съвет на ЧЕЗ с мотива, че не е ясно кога ще приключи съдебният спор.

Така ЧЕЗ стига до варианта да започне преговори и с "Индия пауър", която декларирала, че запазва интереса си към сделката и може да я реализира без първоначалния си партньор. ЧЕЗ обаче оставя засега в играта и "Инерком".

От отхвърления купувач обявиха, че полагат всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора - получаване на регулаторно разрешение и че очакват одобрението му.

"Сделката между ЧЕЗ и "Инерком" следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции. "Инерком" има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката", допълва в съобщението си българското дружество.

Предстои да се види кой в крайна сметка ще е новият собственик на българските активи на ЧЕЗ, която очевидно иска максимално бързо да се изтегли от пазара ни.

Според анализатори е постигната целта на държавата в лицето на КЗК за провал на сделката с Гинка Върбакова, за която първоначално беше осигурена дори финансовата помощ на държавната Българска банка за развитие. Тяхното мнение е, че ВАС в крайна сметка може и да се произнесе в полза на Върбакова, но дотогава ЧЕЗ ще се е разбрала с "Индия Пауър" и ще е прекратила отношенията си с "Инерком". Цялата бъркотия обаче може да бъде използвана от чешката компания в арбитражния ѝ спор с българската държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?