Чужденци ще получават българско гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лева

Чужденци ще получават българско гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лева

Чужденец ще получава българско гражданство, ако има статут на постоянно пребиваващ от поне една година и е вложил не по-малко от 1 милион лева в капитала на българско търговско дружество. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите, като в преходните и заключителни разпоредби измениха законите за българското гражданство и за чужденците.

След ожесточени спорове депутатите отхвърлиха предложението на депутата от ГЕРБ Любен Татарски българско гражданство да се получава срещу покупка на недвижим имот, като условието е цената на имота да не е под 600 000 лева.

Статут на постоянно пребиваващ у нас пък ще могат да получат инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 милиона лева като съдружници или акционери и притежаващи не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството, при което са извършени инвестиции за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи в размер не по-малък от 4 милиона лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани. Разрешение за постоянно пребиваване у нас може да получи и чужденец, който извършва дейност по изпълнение или поддържане на инвестиции, клас А и Б, или по приоритетен инвестиционен проект.

Промените бяха остро критикувани от опозицията, а и от определени среди от ГЕРБ. От президентството и от правосъдното министерство също обявиха резерви, но в крайна сметка се стигна до приемането им.

Въвеждането на точен размер инвестиции и в България отдавна се обсъжда, като за последно инициативата бе подета от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков през лятото.

От БСП коментираха, че инвеститорите трябва да бъдат привлечени не с възможността да получат гражданство, а с добра бизнес среда, липса на корупция, висококачествена работна ръка и други фактори.

Депутатът от левицата Корнелия Нинова коментира, че е налице и процесуално нарушение чрез закон да се променя друг закон, който вече е между първо и второ четене. Според нея има и диспропорция в гласуваните изисквания за гражданство и статут на постоянно пребиваващ.

"Вдигнахте прага на 4 млн. лв. за придобиване на статут на постоянно пребиваващ на инвеститор небългарски гражданин, а тук предлагате българско гражданство за инвестиция до 1 млн. лв.", посочи Корнелия Нинова.

Освен това според нея МВР и представители на службите при обсъждането във вътрешната комисия са били против промяната. Затова нямало и доклад на комисията.

"Знае ли Цветан Цветанов какво правите днес, без да се съобразите със сигналите за националната сигурност", обърна се към мнозинството депутатът от левицата.

Нинова каза още, че именно такива текстове ни пречат да влезем в Шенген.

Четин Казак от ДПС също настоя текстовете да отпаднат, а Павел Шопов от "Атака" - да бъдат отложени.

От изказването на председателя на правната комисия Искра Фидосова стана известно, че тя е изразила резервите си при обсъждането на двата параграфа. Тя не подкрепя възможността за придобиване на статут и гражданство, "само защото някой е купил, например, два апартамента у нас".

Според нея е необходимо завишаване на размера на внесения капитал, даващ правото на чужденец да стане постоянно пребиваващ в страната. Вносителят на текстовете Диан Червенкондев от ГЕРБ каза, че те са в полза на националните интереси - по-високи заплати, повече вложения в подкрепа на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България