Даниел Митов: България ще пусне руските самолети, ако Москва приеме да бъдат проверени

Паси: Поисканият въздушен коридор от Русия е част от пропагандната война

Министърът на външните работи Даниел Митов

България би допуснала през въздушното си пространство руски самолети с доставки за Сирия, ако Москва се съгласи товарът да бъде проверен на българското летище, заяви външният министър Даниел Митов в сряда. Преди ден България отказа въздушен коридор за руски полети поради "обосновани" съмнения, че товарът на тези самолети няма да бъде хуманитарна помощ, както твърди руската страна. По този повод Москва обяви, че ще пренасочи доставките за Сирия по други маршрути, през Иран и Ирак, а междувременно стана ясно, че доскоро Русия е транспортирала военни материали за Сирия през България.

В същото време руското външно министерство потвърди присъствието на "руски военни специалисти" в Сирия, "които помагат за усвояването на постъпващата техника". Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отказа да каже какъв е броят на руските военни там. В отговор на журналистически въпрос, не би ли да уточнил колко руски военнослужещи сега се намират в Сирия, Песков лаконично отговори: "Не, не бих могъл".

От началото на август Русия е активизирала доставките по въздушен и морски път на свои военни материали в Сирия за правителството на Башар Асад, твърдят източници от руския военно-промишлен комплекс пред "Ведомости".

Ако руските ни колеги са съгласни тези полети да бъдат проверявани на българско летище, ние ще издадем такова разрешение, заяви Даниел Митов.

По думите му, въпреки твърденията на Москва, че ще поиска обяснения за българския отказ за въздушен коридор, такова искане още не е получено. Ако го получим, ще отговорим, заяви външният министър.

Той обясни каква е правната основа за българското решение - с две решения от 2011 и 2012 г. на Съвета на ЕС, Европейският съюз налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия.

"Всяка една от държавите членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчно информация, която ни дава основание, както и на нас в случая, да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че ние не сме издали разрешение поради тази причина", посочи министърът.

Попитан откъде е информацията и има ли доказателства, той каза, че българската държава има достатъчно сериозен инструментариум, за да получава такава информация и да може да си я провери.

Отказът решен след разузнавателна информация

Решението на МВнР да откаже въздушен коридор за руски хуманитерен конвой за Сирия е взето на базата на информация от разузнавателните служби, Министерството на отбраната и други дипломатически канали, обясни в сряда пред БНТ заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

"Появиха се сериозни съмнения, че транспортира въоръжение за една от воюващите страни в региона", каза той. "Решението е българско, на базата на суверенитета на страната, и не са верни обвиненията, че то е взето под чужд натиск."

Във вторник министърът на отбраната Николай Ненчев поясни, че решението е на външния министър, но то не е взето еднолично, а е имало консултации с премиера и президента.

Надали отношенията с Москва ще пострадат

Даниел Митов каза, че едва ли отношенията ни с Русия ще пострадат и добави, че е ясно, че имаме достатъчно основания да откажем подобно разрешение в момента. Министърът отново посочи, че ако Москва се съгласи на българско летище да бъде проверявано каргото, което се пренася, за да сме сигурни какво има вътре, такова разрешение може да бъде издадено.

Соломон Паси: Поисканият коридор е част от пропагандната война

Искането на въздушен коридор за хуманитарен конвой на Русия за Сирия е част от пропагандната, която Русия води, заяви бившият външен министър Соломон Паси пред бТВ в сряда.

Според него въпросът е защо ѝ е на Русия точно този коридор през българското въздушно пространство при положение, че има други удобни въздушни коридори (през Азербайджан, през Каспийско море), както и воден път през Черно море.

"Този коридор има една единствена цел - да бъде отказан. Това е част пропагандната война на Русия да покаже "колко е лошо НАТО", за да откаже път за един хуманитарен конвой.

"Никаква логистическа стойност няма този коридор“, обясни Паси.

Според Паси е нямало натиск от страна на САЩ или НАТО за отказване на разрешението за използването на българското въздушно пространство. Той добави, че действията на правителството едва ли ще имат сериозни последствия.

Паси напомни, че Русия има силни военни връзки със Сирия, както и военна база в страната. "Западът има нужда от Русия и иска да работи с Русия по много въпроси, но сътрудничеството е въпрос на доверие", добави той.

Сирийски представител: Присъствието на руски военни специалисти се засилва

Присъствието на руски военни специалисти в Сирия се засили през последната година, заяви сирийски военен представител в сряда, цитиран от Ройтерс. Русия признава, че има военни експерти в Сирия, но твърди, че те са там само, за да помагат на сирийските власти за получаването на руските военни доставки, договорени преди години. САЩ, които нанасят въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, но също така се противопоставят на режима на Башар Асад, заявиха наскоро, че подозират ескалация на руската военна помощ за сирийския президент, който е съюзник на Москва от времето на Студената война.

Вашингтон призова да бъде отказвани въздушни коридори за руски полети към Сирия, а Москва обяви в сряда, че това е "международна дебелащина".

Руски експерти винаги са присъствали тук, но през последната година в по-голяма степен, заяви сирийски представител и добави: В момента се развиват всички аспекти на взаимоотношенията, включително военните.

След последното поражение на силите на Асад, държавната телевизия съобщи, че правителствените войски са предали контрола върху въздушна база в северозападна Сирия след близо двегодишна обсада на коалиция на бунтовници, които включват твърдолинейни сунитски ислямисти като Нусра и по-умерени националисти. Те успяха да завземат контрола върху части от северозападна и югозападна Сирия, влизайки в тежки сблъсъци както с правителствените сили, така и с "Ислямска държава", която контролира по-голямата част от източна Сирия и северен Ирак.

Напрежението между САЩ и Русия в последните дни ескалира заради руската подкрепа към Асад, който също така се ползва с подкрепата на Иран.

Русия смята, че сирийското правителство трябва да бъде инкорпорирано в общата битка срещу "Ислямска държава". САЩ и противниците на Асад в региона, включително сунитски държави като Турция и Саудитска Арабия, обаче виждат Асад като част от проблема.

Руският външен министър заяви в понеделник, че Москва обмисля допълнителни военни мерки за борба с тероризма в Сирия, ако такива са необходими. По думите му Москва вижда "много странна" активност, целяща да представи погрешно руската позиция за борба с тероризма.

България се превръща в първа линия на досег с дългосрочни рискове и заплахи

В изказването си пред международния Софийски форум за сигурност на тема "Ролята на НАТО и ЕС в широкия черноморски регион", външният министърът Даниел Митов очерта тенденцията от последната година на задълбочаване и разширяване на палитрата от рискове за сигурността. Той открои заплахите от тероризъм, продължаващото влияние на "Ислямска държава", бежанската криза, анексирането на Крим.

Даниел Митов отбеляза, че от външна граница на ЕС България трайно се превръща в първа линия на досег с множество дългосрочни рискове и заплахи. Според Митов са необходими промени както в нашия инструментариум за реакция, така и в цялостното ни външнополитическо поведение, а така също и в политиките на ЕС и НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?