Държавата обявила участие в сделката "ЧЕЗ", за да овладее напрежението

Според Томислав Дончев обаче не бива парламентарното разследване да се товари с "транквилатни очаквания"

Дончев и Върбакова при обявяването на намерението на държавата да влезе в сделката с ЧЕЗ, сн. БГНЕС

Държавата заяви желание да участва в сделката за ЧЕЗ поради липсата на други механизми да се овладее ситуацията със създавалото се обществено напрежение, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. В същото време той коментира, че създадената парламентарна комисия за разследването на обстоятелствата около придобиването на енергийните активи от пазарджишката "Инерком" не бива да се "товари с някакви транквилантни очаквания" и е несериозно да се очаква, че адвокатите на България по арбитража с ЧЕЗ ще разкрият публично данни, които може да уронят позицията на държавата в делото.

В интервюта за Mediapool и БНР Дончев коментира още, че влизането на държавата в сделката на "Инерком" с ЧЕЗ поставя всички останали български граждани, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни дружества, до известна степен в неравнопоставено положение.

Ако влезе само в ЧЕЗ, дискриминация за клиентите на ЕВН и "Енерго-Про"

"Ако приемем, че държавното участие гарантира по-силен контрол и по-силни механизми за спазване на обществения интерес, защо това да е валидно само за една част от територията на страната? Аз мога да поставя и други въпроси, но ситуацията малко или много беше извънредна, нямайки други механизми държавата да се намеси и се боя, че това беше единствената стъпка", каза той пред БНР.

"Възниква въпросът защо държавата третира гражданите от Западна България различно от останалите и след като държавата е готова да влезе в това дружество, за да гарантира доставките, защо не го направи и за останалите две", коментира на свой ред пред Mediapool.

Според него решението на държавата да влезе в сделката е било извънредно, защото "никой от нас не може да се държи като чиновник, да вдигне ръце или рамене и да каже: "В крайна сметка ние нямаме каквито и да било възможности. Ние няма как по закон да влияем върху тази сделка“. Затова била предприета стъпката с намерението на правителството да влезе в придобиваните активи, като Дончев посочва, че това действие не е безспорно.

Посочвайки, че ситуацията около сделката за ЧЕЗ е била "нагорещена и до голяма степен истеризирана не без участието на политически сили", вицепремиерът отбеляза, че "има страхове, има публични емоции, с които трябва да се внимава".

"Политиката със системното подклаждане на обществени страхове е неекологична, защото влезлите в обществото страхове не отмират за година или две. И дори някой, след година, две, три, четири или пет години да влезе в ролята на управляващ, може да се наложи да успокоява страховете, които сам е посял“, каза той пред БНР.

"Има куп неща, които на пръв поглед изглеждат несериозни"

От думите му пред Mediapool става ясно, че ако ЧЕЗ не се съгласи да стане партньор с държавата в сделката няма опции за спирането на транзакцията и предложените законодателни намерения от "Обединените патриоти" енергийният регулатор да има думата за сделки с акции на лицензирани енергийни дружества са спорни. Според Дончев приеманите на тези поправки в Закона за енергетиката след проведената вече от ЧЕЗ процедура за ибро на купувач на активите в България и след датата на сключването на предварителния договор с "Инерком" означава ретроактивност на законодателството, което не е добре.

Запитан не изглежда ли вече нелепа идеята за държавно участие при положение, че мениджмънтът на ЧЕЗ каза, че това надали е възможно заради арбитража, Дончев каза, че "има куп неща, които на пръв поглед изглеждат невъзможни и несериозни". По думите му има добри модели с държавно и без държавно участие, както и лоши модели с държавно и без държавно участие. Той допълни, че са възможни различни варианти за влизане на държавата в сделката включително като номинален акционер в "Инерком" (тоест да плати само част от дяловия капитал на дружеството – б. ред.).

"Разликата между 33 и 34% дялово участие на държавата е огромна, не би имало смисъл от по-ниско от 34% участие, защото то не би дало особени инструменти да се участва в процеса на вземане на решения", посочи още Дончев относно държавното участие пред БНР.

"Към момента да спекулираме и да разбиваме подварианти в аванс, няма никакъв смисъл. Едва при съгласие на чешката страна може да се обсъждат възможностите и да се коментира какво може и какво не", каза вицепремиерът пред Mediapool.

Много неща за разследване около престоя на ЧЕЗ

Според него парламентарната комисия, разследваща сделката "ЧЕЗ" не бива да се "товари с транквилатни очаквания". Има много неща около целия престой на ЧЕЗ в България, които могат да се проучат, но е "несериозно  около арбитража да се изнасят публично данни, защото това може да урони позициите на държавата в делото".

"Малко е вероятно адвокатите ни да излязат и да разкажат каква им е тактиката. Иначе звучи готино да ги извикаме, но надали това ще стане", посочи той пред Mediapool. От думите му стана ясно, че по същия начин изглеждат и намеренията на комисията да изиска от ЧЕЗ цялата документация около процедурата за продажбата им на българските активи.

"Трудно е да се разследва нещо, което още не е се случило", каза още вицепремиерът.

Той, както и други представители на правителството по-рано, отново увери, че енергийният регулатор има достатъчно законови механизми да контролира "Инерком" дали изпълнява задълженията по доставката на електроенергия в Западна България и че комисията определя цената на тока за бита.
 
Пред Mediapool Дончев посочи, че по време на срещата със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в Министерския съвет в края на февруари бил уверен от нея, че банките, с които се преговаря да финансират сделката, възлизаща на доста над 320 млн. евро, по думите на шефа на ЧЕЗ Даниел Бенеш, "имат малко общо онези институции, които финално ще кредитират сделката". "На мен ми беше обяснено, че става въпрос за банкови институции от големите", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?