Държавата ще плаща на лекарите по 10 лв. за поставена ваксина

21% от учителите са заявили досега желание да се ваксинират

Държавата ще плаща на лекарите по 10 лв. за поставена ваксина

Държавата ще плаща на лекарите по 10 лева за всяка поставена доза ваксина, стана ясно в понеделник след среща на ръководствата на здравното министерство и Българския лекарски съюз.

Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в диагностично-консултативните центрове, лекарите в лечебните заведения, лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции, които ще са ангажирани с ваксинационната кампания. Средствата ще бъдат осигурени от Държавния бюджет.

Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър.

До момента у нас са ваксинирани 13 473 души от първата фаза на имунизационния план, обхващаща работещите в здравната система. По последни данни от края на миналата година желание за ваксиниране от заетите в здравната сфера са изразили 45 000 души, но постоянно постъпват нови заявки към регионалните здравни инспекции.

От тази седмица се очаква да започне паралелно ваксинация по втората фаза от имунизационния план, която обхваща учителите и обитателите и персонала в домовете за възрастни хора.

На среща между здравния и образователния министър в понеделник стана ясно, че досега 21 % от учителите в образователните институции са заявили желанието си да се ваксинират. Записването на желаещи ще продължи докато тече ваксинацията на втората група по плана, която обхваща освен учителите също обитателите и персонала в домовете за възрастни хора. Приоритетно ще бъде ваксиниран и непедагогическият персонал в образователните  институции, стана ясно още на срещата.

Според министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия, съпоставени на база брой поставени ваксини на глава от населението.

В края на миналата седмица Министерството на здравеопазването публикува график за очакваните доставки от двете вече одобрени ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna. До края на юли от тях се очаква да получим 1.5 млн. дози, които биха стигнали за имунизацията на 750 000 души.

Паралелно към края на януари се очаква одобрение в ЕС и на третата ваксина – на AstraZeneca и Оксфордския университет, на която България и останалите европейски страни разчитат за масовата ваксинация. На европейско ниво от нея са договорени 300 000 000 дози. В петък здравният министър Костадин Ангелов каза, че първата доставка от оксфордската ваксина ще е 500 000 дози, а от нея общо се очакват 4.5 млн. ваксини, които ще стигнат за 2.5 млн. българи. За очакваните доставки от нея обаче все още няма публикуван график.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?