Делян Добрев набърка президента в разправиите си с Елена Йончева

Ветото на закона "Пеевски" за КТБ може би имало нещо общо с червената депутатка

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

ГЕРБ се оказаха по-предани защитници на Закона "Пеевски" за КТБ, отколкото самите му вносители от ДПС, които реагираха доста сдържано на наложеното от президента вето върху текстовете. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев използва случая, за да атакува едновременно и Румен Радев, и депутата от БСП и бивш член на президентския екип Елена Йончева, заявявайки, че ветото може би е свързано с Йончева, която според ГЕРБ е източвала КТБ.

Замисляме се дали президентското вето не е свързано с бивши членове на неговия екип, говоря за Елена Йончева и липсата на отговор на въпроса участвала ли е в съдружие 50/50 с офшорка, каза в сряда Делян Добрев.

Така ГЕРБ намеси президента в поредния епизод на политическата сапунка около взаимните изобличения между Йончева и Добрев, които са водещите народни избраници на партиите си от Хасково. Миналата година Йончева изнесе данни за роднинските назначения на Добрев в Община Хасково (т.нар "Кумгейт"), в резултат на което депутатът от ГЕРБ подаде оставка, мнозинството я отхвърли, а впоследствие самият той я оттегли малко преди Конституционният съд да обяви, че парламентът не е имал право да не приема оставката му. Делян Добрев на свой ред обвини Йончева, че е свързана с укриващия се в Белград собственик на Корпоративна банка Цветан Василев.

В сряда Добрев припомни изнесената от него информация за участие на Елена Йончева в дружество, чийто съсобственик по думите му е офшорната фирма "Дали трейдинг лимитид". В общото дружество, чиито сметки били във фалиралата КТБ, Йончева внесла само 5000 лева, а офшорката - първо 315 хил. лева, а после 250 хил. евро, твърди Добрев и пита за произхода на парите и посещавала ли е Йончева КТБ.

"Тази офшорка се представлява от Зорница Блъскова, която по информация от интернет, е съдружник в една друга фирма с Георги Георгиев, за която докладът на "Алекс Партнърс" сочи, че тази фирма е източила 42 милиона лева от КТБ", каза Делян Добрев.

Преди ден в телевизионно интервю Цветан Цветанов също припомни тази информация с обобщението, че Йончева е източвала КТБ. Депутатката от левицата пък отвърна, че ще го съди.

Ето логиката, по която Делян Добрев свърза ветото на Радев с казуса Йончева и КТБ: "Елена Йончева не отговори на моите въпроси за офшорката. В същото време президентът се изказва много ласкаво по отношение на Елена Йончева и у нас остава въпросът дали това вето не е свързано и с нещо такова". От това обяснение не може да се направи никаква директна връзка между сметката на Йончева в КТБ и ветото върху закона "Пеевски", защото той обезсилва със задна дата цесиите и прихващанията, а не е известно депутатката да е участвала в подобни сделки, извършвани най-вече по време на квестурата през 2014 г.

По-рано в сряда депутатът от ДПС Хамид Хамид, съавтор на Пеевски в изготвянето на закона за КТБ, изрази несъгласие с мотивите, с които държавният глава налага вето. По думите на Хамид президентът не е разбрал текстовете.

Промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха приети с гласовете на ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти". Предстои ГЕРБ да обявят официалната си позиция по президентското вето.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?