Две години данъчните не потърсили "ГОРУБСО - Мадан" за осигуровките на миньорите

Още не есключена сделка за предприятието, няма кой да плати заплатите за март

Две години данъчните не потърсили "ГОРУБСО - Мадан" за осигуровките на миньорите

Около година и половина - две не са плащани осигуровки на работниците от "ГОРУБО - Мадан" и към момента са натрупани около 7.5 млн. лв. За целия период на неплащане от НАП не са предприели никакви действия, за да принудят предприятието да издължи осигуряването на 700-те работници.

Размерът на дължимото към НОИ от "ГОРУБСО - Мадан" бе потвърден пред Mediapool от бившия изпълнителен директор на дружеството Валентин Гаджев, който обявил напускането на поста си в края на миналата година.

В момента Гаджев е директор на смолянския клон на НОИ, след като през март се яви на конкурс за поста и го спечели.

Запитан защо като директор на завода в продължение на четири години не е плащал осигуровки на работниците и е допуснал да се натрупат и неизплатени заплати, Гаджев обясни, че всички финансови въпроси на дружеството са се решавали от собственика - "Интертръст холдинг" на бизнесмена Валентин Захариев.

"Заплатите се плащаха директно от холдинга, питайте там и за осигуровките. Като голям данъкоплатец Интертръст" се обслужваше от специализираната дирекция на НАП в София и данъчните от Смолян нямаха отношение", каза още той.

След като напрежението сред работниците от "ГОРУБСО - Мадан" ескалира до гражданско неподчинение и държавата трескаво се втурна да решава проблема с неплатените заплати, без обяснения бе уволнен директорът на дирекция "Големи данъкоплатци" в НАП Стефан Тричков, който заемаше поста, откакто ГЕРБ дойде на власт. Тогава някои медии свързаха уволнението с проблемите на Валентин Захариев.

Сега става ясен размерът на единия "проблем" на Захариев от 7.5 млн. лв. само към НОИ. Все още не са обявени и какви са дълговете за осигуряване на другото закъсало предприятие на бизнесмена - ОЦК Кърджали.

Гаджев обясни напускането си от завода с невъзможността да реши каквито и да било задачи или задължения, защото над него стояла шапката на "Интертръст". "Чак след три месеца се явих на конкурс за мястото в НОИ в Смолян", каза той по повод на твърдения в региона, че е взел мястото с протекцията на ГЕРБ.

Гаджев призна, че е сред основателите на ГЕРБ в Смолян, но не видя връзка между този факт и предишния си пост в "ГОРУБСО", защото бил директор във фирмата още преди идването на власт на ГЕРБ. Той действително е бил член на Изпълнителния комитет на партията, но напуснал по собствено желание, по думите му.

Бившият директор на "ГОРУБСО - Мадан" потвърди също, че към момента (сряда късния следобед) няма окончателна сделка за предприятието между "Интертръст" на Захариев и консорциума от "Върба - Батанци" на Николай Вълканов и КЦМ Пловдив, както Mediapool писа още миналата седмица, а ден по-късно този факт потвърди и собственикът на "Интертръст" Валентин Захариев. Това, че сделка за "ГОРУБСО" няма, раздразни по някакви причини водещият по ТВ7 Николай Бареков, който се нахвърли в ефир с грубости срещу Mediapool.

Въпреки липсата на сделка Вълканов се сочи за човека, превел в спешен порядък 1.2 млн. лв. за плащане на забавените заплати на маданските миньори. Другите възможности са парите да са дадени от ПИБ или от държавата.

Пред Вълканов обаче се изправя тежката задача да плати заплатите на миньорите за март, което трябва да стане сега през април. Той обаче не може да извърши това в законовия порядък, без да е станал собственик на предприятието.

Липсата на сделка за "ГОРУБСО - Мадан" сляга въпросителни и пред заплатите в другото предприятие на Захариев - ОЦК Кърджали. Бизнесменът разчиташе на постъпления от сделката за манданското дружество, за да издължи забавените заплати. Дотогава работниците в Кърджали остават с 325 лева, дадени им от държавата. И готвят нови протести вече в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България