Джон Кери обвини Дамаск, че пречи на мирните преговори в Женева

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини сирийския президент Башар ал Асад в саботаж на мирните преговори и призова Русия да окаже натиск върху съюзника си да преговаря с опозицията, предаде Асошиейтед прес.

"В този момент Башар ал Асад не участва в дискусия по обещаните и необходимите стандарти, за които говореше Русия и за които говореше режимът", каза Кери на пресконференция в Джакарта след среща с индонезийския външен министър Марти Наталегава. По думите на първия дипломат на САЩ сирийската правителствена делегация в Женева "отказва да започне един елемент от дискусията", а именно - преходното правителство, което да замести режима на Асад.

"Съвършено ясно е, че Башар Асад иска да победи на бойното поле, вместо да дойде на преговорната маса с добра воля", каза Кери.

Миналата седмица в Женева приключи вторият тур от мирните преговори, на които засега няма напредък към споразумение за прекратяването на близо тригодишната гражданска в Сирия.

Днес държавният секретар на САЩ отправи и остри думи към Москва. "Русия трябва да бъде част от решението, а не да доставя още толкова оръжия и още толкова помощ, че на практика да позволи на Асад да удвои залозите", заяви Кери. По думите на Кери Москва е заявила пред Вашингтон, че иска да помогне за създаването на преходно правителство, но не е положила "някакви усилия за създаването на някаква динамика за постигането на това".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?