Една четвърт от обема на “Южен поток“ влиза в сегашната ни газова мрежа

Една четвърт от предвидения капацитет на газопровода “Южен поток“ ще минава през съществуващата в момента газова мрежа на България. Това се казва в официално съобщение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в в сряда, ден след приключилите разговори с руския вицепремиер Виктор Зубков в София.

Тази договореност, според Трайков, е най-големият пробив в преговорите по проекта.

“Става въпрос за 17 млрд. куб. метра от общо предвидените като капацитет на проекта 63 млрд. куб. метра. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от “Южен поток“ и са 50% българска собственост“, пише в съобщението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

На практика сегашният транзит на руски газ през наша територия до Турция и Гърция ще се замени с обемите през “Южен поток“.

Според ведомството “чрез използването на капацитета на сегашните тръби, които са изцяло собственост на България, страната няма да загуби приходи от транзитни такси, а дори ще ги повиши“.

Не се споменава как точно ще се увеличат тези постъпления с обикновената замяна на едни количества газ с други, освен ако София не е получила съгласие за вдигането на транзитните такси, плащани от “Газпром“. В момента те са 1.76 долара за 1000 куб. м на 100 км и осигуряват годишно около 100 млн. долара в държавния газов оператор “Булгартрансгаз“.

Преди време Трайков бе съобщил, че при преговорите за новия газов договор България ще иска увеличението на тези такси. Според споразумението от края на 2006 г. въпросните транзитни обеми трябва да нараснат почти двойно, което и на практика би се случило с “Южен поток“.

Транзитните такси от останалите обеми суровина, които ще минават по новоизградената мрежа за “Южен поток“, досега не са коментирани. Тепърва ще се прави предпроектно проучване за това какви ще са икономическите ползи за България. Именно на тази база правителството обеща да вземе окончателното си решение дали да прави смесено дружество с “Газпром“ за "Южен поток".

След срещата си с руския вицепремиер във вторник, Бойко Борисов каза, че от от българска страна партньорът ще е държавната компания "Булгартрансгаз".

От МИЕТ съобщиха още, че ще се подпише “пътна карта“ на “Южен поток” с подробните стъпки за стартиране реализацията на проекта в българския участък.

Детайлите се обсъждат тия дни на експертно равнище, а на 16 юли във Варна документът ще се обсъди между министър Трайков и заместник-председателя на управата на “Газпром” Александър Медведев.

Русия има интерес “Южен поток” да се реализира и да мине през България, защото това е икономически и стратегически най-подходящото трасе. За България интересът е свързан с енергийната сигурност и с получаването на транзитни такси и правителството работи активно за изграждането на тръбата, пише още в съобщението.

Междувременно президентът Георги Първанов изрази удовлетвореността си от чутото за хода на разговорите с Русия и за резултатите.

“Действително има да се водят още детайлни преговори, свързани с използването на тръбите с някои отклонения на съседите, но това са подробности, които няма да имат проблеми в хода на дискусията”, коментира държавният глава пред журналисти във Велико Търново.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес