Руски вицепремир недоумява заедно с Борисов за скъпия газ

Неясни закани към посредниците в доставките на руски газ за България отправи премиерът Бойко Борисов, който заяви в присъствието на първия руски вицепремиер Виктор Зубков, че заедно ще проверят "къде изтичат парите". На среща между двамата във вторник, уговорена в телефонен разговор на Борисов с руския му колега Владимир Путин, бяха обсъдени съвместните енергийни проекти между двете страни.

В момента вървят преговори между България и Русия по новите договори за доставка на газ, както и за газопровода "Южен поток". София отдавна настоява за отпадане на посредниците, които са фирми, контролирани от "Газпром", и за подписване на директни договори, но руският държавен монополист до момента не е дал категоричен отговор.

Дни след обявеното юлско поскъпване на газа за българските потребители, Зубков сподели гласно тревогите на българския си домакин за високите цени.

"Ние продаваме на България на ниска цена, а битовите и промишлените абонати в страната плащат много повече", каза той по време на съвместно изявление с Бойко Борисов.

Путин решава за цената

Очакваме решение на премиера Путин за цената на газа, заяви Борисов. Експертите не можаха да дадат точни данни как се формира цената на газа за крайните потребители в България. От "Газпром" излиза евтин газ за България, заяви премиерът.

Не мога да си обясня къде по посредниците се вдига цената на природния газ за българските потребители, повтаря ми се схемата с електроразпределителните дружества, изтъкна Борисов.

По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза, че ще помоли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да анализира защо домакинствата у нас купуват газа по 580 долара за 1000 куб. м. “Това са регулираните цени, които комисията е определила на газоразпределителните дружества, най-често на "Овергаз", който пък е и посредникът, продаващ на "Булгаргаз"“, допълни министър Трайков.

Средната цена, по която доставя "Газпром" за България, е 339 долара за 1000 куб. м, според мониторинг на фирмата, това може да не е съвсем точна цифра, но по правило ние не бъркаме, посочи преди това Виктор Зубков. Цената, по която се внася синьото гориво при равномерна консумация е 442 до 501 долара за 1000 куб. м. При неравномерна консумация тези цифри се вдигат и стигат от 519 до 570 долара за 1000 куб. м. Битовите потребители в България плащат още повече - 576 долара за 1000 куб. метра, допълни той.

Според последното решение на ДКЕВР за цената на газа от 1 юли “Булгаргаз“ продава суровината за 542.50 лв. за 1000 куб. м без ДДС, а битовите клиенти на “Овергаз“ плащат по 755.07 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

“Това е 50 процента надценка за “Овергаз“, изчисли Трайков.

Не е ясно защо всички тези сметки и анализи, които тепърва ще се правят, не са направени досега.

Да не понижаваме цените, без потребителя да разбере“

Русия е поела ангажимент да даде реалната цена, по която продава, а аз ще се върна от цената на газа при реалния потребител и се надявам от "Булгаргаз" да кажат къде се формират разликите, каза преди това Борисов.

“Разбрахме се с руската страна да бъдем точни и коректни и да разберем къде изтичат парите – да не стане така, че ние да понижаваме цените, а крайният потребител да не разбере, че сме го направили“, каза още премиерът.

Зубков обеща да запознае Путин с предложенията за намаляване на газовите цени. Според него преференции вече са направени, които са в договорите за доставка за 2010 и 2011 г. и цената на синьото гориво е на 90 процента от реалната пазарна цена.

"Овергаз" опроверга цитираните сметки

По-късно от "Овергаз" посочиха, че е допусната техническа неточност във връзка с цените на газа. "Споменатата стойност от 576 долара за 1000 куб. м природен газ, която плащат крайните битови потребители в страната, е пресметната с ДДС, а тази, която "Булгаргаз” плаща на входа на България – 339 долара, е без ДДС", уточниха от компанията, която внася над 70 на сто от руските количества синьо гориво у нас.

"Правилната стойност, която трябва да се използва в случая, е 480 долара (или 96 долара по-малко)", допълниха от дружеството, което преди време заяви, че вече няма да продава суровина на "Булгаргаз" и от 2011 г. ще внася директно за потребителите си.

Освен това в крайната цена на газа за стопанските и битовите потребители влизат и и две такси за пренос – по магистралните газопроводи, която се плаща на обществения оператор на газовата мрежа “Булгартрансгаз“, и на газоразпределителните дружества за транспорта по отклоненията до консуматорите. Първата е 19.73 лв. за 1000 куб. м на 100 км без ДДС, втората – 7.72 лв. за 1000 куб. м на 100 км без ДДС.

Булгартрансгаз“ поема “Южен поток“

Борисов съобщи още, че по проекта “Южен поток“ от българска страна партньор ще е “Булгартрансгаз“. Досега преговорите се водеха от компанията-майка на дружеството - “Българския енергиен холдинг“, който обаче подлежи на преструктуриране.

По думите на премиера остава въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ и които “Газпром“ иска да включи в новия проект.

Москва е уверила, че тази инфраструктура ще се използва с не по-малък капацитет от сегашния, с изключение на 90 км. от Провадия до Кардам, заяви Борисов. България ще запази собствеността си върху тръбите, увери министър-председателят. Той каза още, че транспортираният газ по “Южен поток“ ще достигне до 63 млрд. куб. м., каквито са намеренията на руската страна, въпреки че седмица по-рано министър Трайчо Трайков заяви пред парламента, че все се правят оценки дали България да се съгласи на удвояване на капацитета на тръбата до въпросните количества..

Зубков е дал уверения и за това, че сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби, а "Южен поток" ще се използва за транспорт към Сърбия, Австрия и Унгария .

Печалбата за България от този проект ще се удвои и утрои, заяви Борисов.

Той допълни, че след два дни за Русия ще замине българска делегация за нови преговори по "Южен поток", ще бъдат привлечени и външни експерти и ще се направи най-доброто за двете страни. В Москва ще се подпише и рамков документ за реализацията на проекта, каза той.

Зубков настоя да се ускори вземането на решения по редица въпроси, както и създаването на проектна компания за българския участък на трасето. "Ще се стремим проектът да е изгоден и за България, и за Русия", подчерта руският вицепремиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?