Екопротести в Истанбул прераснаха в антиправителствени

Турски студенти демонстрираха и в София

Протестът в Истанбул

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отказа да се съобрази с масовите протести срещу плановете за реконструирането на централния площад в Истанбул ”Таксим”. Toй заяви, че полицейските сили няма да бъдат изтеглени от района, но в събота вечерта това се случи под натиска на хиляди демонстранти.

Десетки души пострадаха при сблъсъци между протестиращите срещу застрояването на парка край ”Таксим” с търговски център и силите на реда в петък вечерта, а демонстрациите продължиха и в събота.

В петък вечерта полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрациите, а повече от 60 души бяха арестувани.  Хиляди хора излязоха по улиците в редица други градове в страната - Измир, Коня, Бодрум, в знак на солидарност с демонстрантите на площад Таксим.  В столицата Анкара също се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията.

”Използването на сълзотворен газ беше грешка. Това беше прекалено. Наредих на вътрешното министерство да разследва това”, обяви Ердоган.

Той настоя демонстрантите на площад "Таксим" незабавно да спрат конфронтацията си с полицията, но часове по-късно демонстрантите замерваха с различни предмети оттеглящите се полицаи.

”Искам протестиращите веднага да сложат край на техните демонстрации, за да се избегнат по-големи вреди за посетителите, пешеходците и търговците,” изтъкна той.

По думите му застрояването на парка в Истанбул е използвано като извинение за предизвикване на напрежение. 

Президентът Абдуллах Гюл от своя страна призова държавните служители "да положат усилия да чуят различните мисли и тревоги".

Възникналият като екологичен протест прерасна в политически, като се стигна и до искане за оставката на премиера. 

Международни наблюдатели коментират, че много от демонстрантите са на улицата не заради екологичната кауза, а в знак на протест срещу Ердоган и неговата умерена ислямистка партия, които те обвиняват в авторитаризъм и прокарване на нормите на исляма в светската държава.

В събота няколко десетки студенти от Турция, които учат в България, се събраха на спонтанен протест пред сградата на НДК.

Турските младежи у нас осъдиха и цензурата в турските медии, които не отразяват гражданското недоволство в истинската му светлина и размери, съобщи бТВ.

Подготвя се и протест пред турското посолство в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани