Финализирана е сделката за влизане на "ГазЛог" в LNG-терминала край Александруполис

Финализирана е сделката за влизане на "ГазЛог" в LNG-терминала край Александруполис

Включването на газовата флотилия "ГазЛог" в проекта за изграждане на терминал за регазифициране на втечнен газ (LNG) на гръцкото пристанище Александруполис и получило одобрението на регулаторните органи. Сделката вече е финализирана и "ГазЛог" е собственик на 20 процента от гръцката компания "Газтрейд" на фамилията Копелузу, която развива проекта, съобщи новият акционер в петък.

Влизайки в проекта, "ГазЛог", която притежава 27 танкера за пренос на втечнен газ, ще помогне за развитието му с опита си в работата на подобни съоръжения, а също така ще инвестира в терминала. Макар да не се посочва стойността на вложението, вероятно то ще е в размера на акционерното участие.

Засега стойността на LNG-терминала се оценява на 380 млн. евро.

Плановете са съоръжението да е разположено на 17.6 км югозападно от пристанището Александруполис, да има хранилище с капацитет от 170 хил. куб. м и възможност да захранва газовата система на Гърция с 6.1 млрд. куб. м годишно, които ще покриват нуждите не само на местния пазар, но и на българския, румънския, сръбския, македонския и унгарския - до Украйна.

Очаква се окончателното инвестиционно решение за проекта да бъде взето до края на 2017 г., а до края на 2019 г. да бъде пуснато в експлоатация.

На LNG-терминала се гледа като на потенциален източник на газ в региона през бъдещия българо-гръцки интерконектор, който се планира да заработи през 2019 г., и така да се засили конкуренцията в региона и да бъдат разнообразени доставките на синьо гориво.

Проектът се развива в синергия с българо-гръцката газова връзка и Трансадриатическия газопровод (ТАП – TAP), а като източници за захранване се посочват производители и доставчици на втечнен газ от САЩ, Кипър, Израел, Катар, Алжир и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?