Фондът за лечение на деца забранява медийни изяви на свои членове

Медицинските изделия вече ще се купуват от фонда, а не от болниците

Фондът за лечение на деца забранява медийни изяви на свои членове

Министерството на здравеопазването иска да ограничи медийните изяви на членовете на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, като занапред само специално упълномощен човек ще дава информация за работата на съвета и то след предварително съгласуване. На всички останали се забранява да предоставят информация и са застрашени от отстраняване, ако го направят. Това предвиждат промени в правилника на фонда, публикувани за обществено обсъждане от здравното министерство. Досега единственото ограничение към членовете на Обществения съвет беше да не изнасят лични данни по разглеждани казуси.

В мотивите към промените се посочва, че целта е "представянето на информация за работата на фонда и на Обществения съвет към него по отговорен и съгласуван начин пред обществеността".

Забраната за медийни изяви на членове на Обществения съвет (ОС) противоречи на неговата мисия и цел, а именно да осигури прозрачност и граждански надзор върху работата на фонда, гарантирайки по този начин интересите на децата. Съветът е съставен от изявени лекари, граждански и пациентски организации, които доброволно и безвъзмездно осъществяват тази дейност.

Изминалата година и половина след арестите на бившия директор на фонда Павел Александров и екипа му доведе до множество сътресения и скандали в работата на фонда. Усложняване на процедурите, забавяне на финансирането на болни деца, организационни неуредици около настаняването на болните деца и семействата им в чужбина, повлякоха след себе си и множество съдебни дела срещу фонда.

Всичко това стана публично достояние най-вече чрез медийните изяви на членове на Обществения съвет, след което последваха реакции от министерството и фонда по някои от най-скандалните случаи.

Забраната за медийни изяви на членове на Обществения съвет е поредна стъпка към затварянето на работата на фонда след като от сайта му беше премахнат публичният регистър за движението на разглежданите молби за лечение.

Фондът ще купува с търг медицински изделия

С промените в правилника се предвижда занапред търговете за медицински изделия да се правят от фонда, а не от болниците, както беше досега. Целта е да се осигури достъп до изделия за всички деца, независимо къде се лекуват, тъй като в момента фондът може да плаща само на болници, купили изделията с обществена поръчка, а частните болници не са длъжни по закон да правят обществени поръчки, дори когато работят с държавни пари.

По този начин се очаква и разходите на фонда да бъдат оптимизирани, като се договорят по-ниски цени за изделията, за които е общоизвестно, че обикновено са с включени солидни комисионни в цената.

С промените се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница. На настоящия етап изискванията към тях са приравнени на тези към останалите медицински изделия, влагани при оперативни интервенции, но на практика те са със специфики, които правят утвърдените изисквания неприложими в много от случаите.

МЗ става арбитър в споровете между директора и ОС

С промените се предвижда възможност МЗ да решава спорни казуси, когато има разминавания между решения на Обществения съвет и директора на фонда, каквито случаи имаше при вече бившия директор Владимир Пилософ. Когато директорът на фонда констатира правна или медицинска неточност в предложението на Обществения съвет, той ще може да връща документите за повторно разглеждане при разширен състав на външните експерти.

Това може да бъде направено само веднъж и ако и след второто разглеждане директорът има несъгласия, той трябва да предаде преписката на министъра на здравеопазването.

Министърът или оправомощен от него зам.-министър със заповед създава експертен съвет, който изразява становище по преписката в тридневен срок от получаването ѝ.

Регламентира се ползването на дарителски сметки

С промените в правилника се регламентира и използването на събрани средства от семейството на болното дете в дарителска сметка, когато бъде одобрено за финансиране от фонда.

Родителите ще трябва да декларират съгласие, че налични парични средства по специална разплащателна (набирателна) дарителска сметка, събрани за подпомагане лечението на детето, ще бъдат използвани за финансиране на съответните дейности, включени в подаденото заявление към фонда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?