В навечерието на срещата на върха в ЕС

Гърция постигна споразумение с кредиторите си

Страната отново е обхваната от стачна вълна

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас

Късно във вторник правителството в Атина се е споразумяло с пратениците на Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ по пакета от нови мерки за икономии в размер на 13,5 млрд. Евро, съобщиха гръцките медии.

Така премиерът Андонис Самарас утре отива на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел с надеждата да постигне две фундаментални цели за своя кабинет - да осигури изплащането на следващия транш от 31,5 млрд. евро през ноември и да получи разсрочване на гръцкия дълг, коментират наблюдателите в гръцката столица.

Според тях са налице положителни индикации за реализирането на тези две цели заради постигнатото споразумение.  Това е станало след дълги телефонни разговори между тримата коалиционни партньори - премиера Андонис Самарас и лидерите на другите две партии в управляващата коалиция - Евангелос Венизелос от ПАСОК и Фотис Кувелис от Демократичната левица ДИМАР.

Споразумението e било постигнато след взаимни отстъпки между преговарящите страни по спорните проблеми, свързани с трудовите отношения, и се оценява като значимо "оръжие" в ръцете на гръцкия министър-председател с оглед на двете срещи на върха - днешната в Букурещ на Европейската народна партия (ЕНП) и утрешната на Европейския съвет в Брюксел.

Според публикации в печата Тройката е приела исканията на гръцката страна в трудовия сектор, а именно - за запазване на някои надбавки към заплатите и на обезщетенията при уволнения.

Финансовият министър Янис Стурнарас и представителят на МВФ Пол Томсън заявиха, че за първи път е бил отбелязан "значителен напредък" в преговорите.

Анализаторите в Атина изказват надежда, че на утрешната среща на Европейския съвет в Брюксел ще бъде взето позитивно за Гърция решение и че премиерът Самарас ще успее да осигури гаранции от европейските лидери, че ако споразумението мине през гръцкия парламент международните кредитори ще изплатят следващия транш на Гърция и ще бъде прието нейното искане за удължаване на срока с две години до 2016 г. за осъществяване на реформите.

Гръцкият министър на финансите преди дни обяви, че след като Тройката изготви своя доклад за Гърция, Еврогрупата ще заседава отново (най-вероятно в края на този месец или най-късно в началото на ноември), и ще даде формално "зелена светлина" за отпускането на 31,5 млрд. евро на Гърция, а веднага след това пакетът от нови мерки за икономии ще бъде придвижен за гласуване от гръцкия парламент.

Постигането на споразумение до последния момент изглеждаше малко вероятно, след като по-малките коалиционни партньори в правителството в Атина наложили вето върху исканите от кредиторите драстични промени в трудовите отношения.

Както се разбра тези дни, Тройката искаше намаляване с между 30 и 50 на сто на обезщетението при уволнение в частния сектор, съкращаването на 15 хиляди държавни служители до края на тази година, увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години, либерализация на достъпа до затворените в момента професии. На масата на преговорите се поставяло дори и искане за шестдневна работна седмица. Тройката предлага максималното обезщетение за уволнение в частния сектор да е 12 месечни заплати, а не 24, както в момента. Кредиторите искат намаляване на предизвестието за уволнение и по-голяма гъвкавост на работното време, което да е съобразено с нуждите на компаниите.

Очевидно в крайна сметка кредиторите са отстъпили от част от тези искания.

Споразумението идва на фона на поредната стачна вълна, обхващаща страната само седмица след предишната. В сряда срещу новите мерки за икономии протестират, спирайки работа,  лекари, инженери, адвокати, съдии, стоматолози, фармацевти и журналисти. Адвокатските колегии решиха протестите на адвокатите да продължат до петък.

В четвъртък пък двете синдикални централи на работещите в държавния и частния нсектор - ГСЕЕ и АДЕДИ – ще проведат поредната 24-часова национална стачка, в която ще се включат и банковите служители, работещите в държавните предприятия, фондове и осигурителни каси.

Затворени ще са и магазините, общественият транспорт ще спре.

Стачката ще съвпадне този път със срещата на върха на ЕС, както стана миналата седмица с посещението в Атина на германския канцлер Ангела Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?