ГЕРБ повтори извода на ДПС: Класацията на "Репортери без граници" е манипулативна

Почудата на Биков: Нямаме убит журналист, а сме последни по медийна свобода

ГЕРБ повтори извода на ДПС: Класацията на "Репортери без граници" е манипулативна

След като преди седмица представители на ДПС и медиите собственост на депутата от движението Делян Пеевски оспориха изводите в доклада на авторитетната неправителствената организация “Репортери без граници”, поставящи страната ни в дъното на Европа по свобода на словото, в четвъртък това сториха и от ГЕРБ. Като говорител на партията по темата се изяви народният представител от управляващата партия, представящ се някога като журналист, Тома Биков. А формален повод за съжденията му бе годишният доклад за дейността на Съвета за еклектронни медии (СЕМ) от парламента.

Въпреки че обикновено подобни документи минават с вяли обсъждания, този път от БСП попитаха защо СЕМ не е взел отношение по наскоро публикуваната класация на "Репортери без граници", която отрежда на страната ни 111-о място по свобода на словото.

Вместо коментарите да бъдат по същество и на експертно ниво, управляващите решиха да тушират евентуален дебат, стриктно придържайки се към наскоро спуснатата от премиера Борисов “опорна точка”, че проблемите на медиите са на самите медии.

Онзи, чието име не назовават и манипулативната класация

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обаче даде да се разбере, че тази класация трябва да бъде подложена на съмнение и не било честно страната ни да се поставя на такова задно място само заради факта, че "един депутат държал седем вестника". Ораторът очевидно имаше предвид издателя, медиен магнат, милионер и депутат от ДПС Делян Пеевски. Биков обаче не го назова по име.

Освен че не изрече името на Пеевски, той не засегна и темата със съдържанието на медиите му. Вместо това народният представител предпочете да изтъкне колко са свободни медиите в България, преповтаряйки тезата на Борисов, че в “държавните радио и телевизия правителството е най-критикувано”.

Биков постави в дъното на проблемите на медиите корпоративните интереси: "Едва ли има телевизия, която да направи разследване срещу свой голям рекламодател. Това е проблемът на медиите - корпоративните интереси. Често бъркаме качеството на журналистиката със свободата на словото”, каза той.

По повод искането на БСП СЕМ да се изкаже за класацията, Биков коментира, че социалистите са възложили на медийния регулатор “свръхотговорности и свръхочаквания”. “Очакването СЕМ да каже нещо за свободата на словото, за класацията на "Репотрери без граници", че сме на 111-о място... Една класация, направена от НПО, на която аз не вярвам. Ще ви кажа как се прави тази класация - избират се едни репортери, правят се с тях интервюта, питат се има ли свобода на словото, а те казват - няма. В същото време Малта е на 37-о място, Словакия - на 26-о, а там убиха разследващи журналисти, разследвали правителствата. А тук един депутат държал 7 вестника. И затова България е на 111-о място", възмути се Биков.

По думите му класацията на “Репортери без граници” е “манипулативна, тази класация не е меродавна”. “Какво означава убити журналисти - означава всички останали да си сложат автоцензура, а няма по-голям удар по свободата на словото сега. Журналисти казали, че нямали свобода на словото - ми да излязат по телевизията и да кажат как ги притискат техните собственици! А не с анонимни интервюнца”, допълни Биков.

И БСП се съгласи с изводите на ГЕРБ за класацията 

От БСП, които също не назоваха името на Пеевски, пък се хванаха за думите на представтеля на ГЕРБ.

"От вашето изказване излиза, че едва ли не, за да има свобода на словото, трябва да има убити журналисти", каза социалистът Иван Ченчев.

Междувременно бившият журналист от партийния вестник “Дума” Александър Симов (БСП) се съгласи с Биков за изводите му за класацията на “Репоретри без граница”, като по този начин и левицата се солидализира с тезите, лансирани първо от съпартийците на Пеевски.

"Мога да се съглася с вас за тази класация, но тя най-малкото прави заглавия. Най-малкото СЕМ трябваше да вземе отношение по тази класация. Няма да се съглася с вас, че свободата на словото е най-голяма във финансираните от държавата медии. Има предавания, в които пет души се надпреварват да защитават позиция, която е една и съща”, каза Симов.

Неолибералите и неосоросианците

Влизайки съвсем в стилистиката на Пеевските медии, пък се изказаха представители на “Обединените патриоти”. Дълга реч, например, държа депутатът от "Атака" Павел Шопов. В нея бяха преплетени вечният враг "Сорос", който управлявал БНТ (която пък на свой ред пуснала снощи, на 9 май, "порнографския" филм "Енигма"), неолибералите и "неосоросианците".

Тръгвайки оттам, той приключи съжденията си с темата за предполагаемо бития от депутати на БСП журналист на партийната телевизия "Алфа".

"Кой ще спечели? Те са в "Овча купел" - там, където неолибералите дърпат конците. Защото правителствата се свалят от електронните медии. БНТ се е превърнала в частна телевизия на господина Сорос и е най-безпринципната и необективна телевизия, която може да я има в България. Целта е винаги да се наплюе Русия, винаги да се наплюе българският патриотизъм. Продължават едни омразни новини на турски език. СЕМ налага наказания на тая и оная телевизия, ако изпусне нещо, което не е в съзвучие с неолибералните идеи. Аз не се възмущавам, защото не обръщам внимание на репортери зад граници, доктори зад океани, бели каски и други", заяви Шопов.

Веднага след това дебатът, тръгнал от “свободата на словото”, се прехвърли на тема кой е по-голям русофил.

Кой е по-голям русофил?

"Вчера един журналист беше блъскан, ръган, буквално малтретиран. Нито дума! А да видим сега СЕМ как ще реагира", попита Шопов.

Думата взе депутатът от БСП Нона Йотова: "Съжалявам, но това вчера беше една доста непочтена провокация на този журналист. И после разигра един монолог, за НАТФИЗ е, за което го поздравявам."

По темата очаквано се изказа и Славчо Велков (БСП), пряк участник в деветомайския "бой": "Това беше пряк резултат от онова, което се случи вчера. Аз съм кротък човек, правя на мравката път. Но това, което се случи вчера, беше провокация. Напротив, аз получих криза като диабетик и трябваше колегите да ми помагат. Ако някой е бит, да се освидетелства и да съди."

В дебата участие взе и депутатуът от ДПС Велислава Кръстева, която, след като изслуша пререканията между "Атака" и БСП, призова председателстващия заседанието да върне ораторите към темата.

"Когато очевидно си мерят русофилията две парламентарни групи, да ги върнете към дебатите", каза тя.

Кой политик забрани свободата на словото?

Впоследствие председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов представи себе си за най-големия радетел за свобода на словото. “Кой български политик забрани свободата на словото? Кажете ми, аз ще го линчувам”, каза той.

От БСП пък обявиха, че преди 10 ноември е имало по една снимка на Тодор Живков в брой на вестник, а сега има по 9-10 на един и същи политик. Депутатите обаче не назоваха по име Борисов.

Рашидов напомни, че трябва да се прави разлика между свобода и свободия, когато става дума за журналистика.

Темата стана повод Велислава Кръстева (ДПС) да напомни, че ГЕРБ не внася вече четвърти месец, закона по който тя, Йордан Цонев и Пеевски са съвносители и твърдят, че чрез него ще се изсветли собствеността в медиите.

В крайна сметка без особен извод, освен че и ДПС, и ГЕРБ и БСП са съгласни с твърденията на Пеевските медии, че класацията на “Репоретри без граници” е манипулативна, дебатът приключи с приемането на отчета на СЕМ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?