Борисов: Проблемът с медиите е на собствениците им, а за Пеевски да каже Радев

"Докато ГЕРБ е на власт ЕС и НАТО са неизменни ценности"

Борисов: Проблемът с медиите е на собствениците им, а за Пеевски да каже Радев

Говорейки за първата година от третия си премиерски мандат, Бойко Борисов се разграничи от всички неудобни за управлението му въпроси: ширещата се корупция, още по-влошена медийна среда, отношенията му с Делян Пеевски. В четвъртък сутринта Борисов даде пространно интервю в Нова телевизия, от което стана ясно, че той не е съгласен с искането на шефа на новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) да получи право да арестува.

Проблемът със свободата на словото е на собствениците на медиите

"Проблемът със свободата на словото е на собствениците на медиите. Ние не им се месим". Така министър-председатеят коментира последния доклад на "Репортери без граници", в който България е още по-надолу в индекса за свобода на медиите - вече на 111-о място, не само най-зле в ЕС, но и в сравнение със страните от Западните Балкани.

На допълнителни въпроси дали все пак това не е проблем и за държавата, премиерът повтори тезата си. И допълни: "Това е ваш проблем – на журналистите. Решавайте си го тоя въпрос”. "Какво да направим ние, за да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват? Аз не знам и затова нищо не правим", каза премиерът, свеждайки дългогодишните проблеми със свободата на словото в България до "две воюващи групи", както преди ги е наричал.

В доклада на "Репортери без граници" обаче ясно се посочва, че "най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски". Адресира се и въпросът с отговорностите на държавата: "корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени"; "отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории".

Радев да каже за Пеевски и какво ние можем да кажем за САЩ

Премиерът припомни, че е възложил на министрите всеки ден да търсят и да искат среща с президента, защото "те са принципали, те провеждат обществените поръчки и носят наказателна отговорност за това, което правят".

Борисов даде такава заръка в средата на април, засегнат от думите на Румен Радев, че в България няма прозрачност на собствеността и на управленските решения, а институциите са неефективни.

"Ако има някакви данни и сигнали, да ги дава в прокуратурата и ще бъде осъден... Президентът, ако има данни - Пеевски, да отива и да казва: "По тая сделка Пеевски е взел тая обществена поръчка“, призова Борисов по повод задочно зададения му от Румен Радев въпрос дали има общи бизнес интереси с Пеевски и му разпределя обществени поръчки.

Той коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ, според който България остава държава със зависимо правосъдие и "корупция на всички нива"  - и България можела да напише един доклад с цитати от Доналд Тръмп как САЩ са най-корумпираната страна.

Най-голяма гордост – намаляването на външния дълг

В разговора, посветен на първата година от третия му премиерски мандат, Борисов каза, че най-голямата му гордост за този период е намаляването на външния дълг: "С 2 милиарда и 300 милиона свалихме външния дълг". Най-голям срам изпитвал от оттеглянето на т.нар. Истанбулска конвенция.

Срам ме е за оттеглянето на Истанбулската конвенция

Срам ме е, че не успяхме да представим Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие по начин, по който огромна част от Европа я прие, каза Борисов.

"Успяхме да я представим така, че да се възползват различни политически сили. Подценихме ситуацията. Това бе грешка. Ние дори не я минахме през председателски съвет с коалиционните партньори. Толкова нормално беше темата за домашното насилие да мине. Въобще не съм очаквал да стане така – джендърство и т.н."

Според премиера управляващите е трябвало да обясняват повече, защото насилието над жени е "един страхотен бич".

Като друга грешка Борисов посочи недобрата реакция на ГЕРБ при избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ. Тогава също той и министрите му били неподготвени, по думите му. Борисов направи аналогия със февруарските събития от 2013 година, когато падна първия му кабинет или, както премиерът се изрази: "ме събориха". Тогава протестите са били дирижирани от ДПС и БСП. Борисов не отговори на въпрос дали Волен Сидеров, който също бе част от антиправителствените протести тогава, а сега е част от управлението, също е "гад".

Той допълни, че много внимателно, но мълчаливо се наблюдава развитието на сделката с ЧЕЗ. Мълчанието той обясни с това, че всеки един коментар може да бъде атакуван със стотици милиони искове от страна на адвокатите на големите компании.

Хората не обичат такава показност като с ареста на Иванчева

"Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва", каза министър-председателят и призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.

Той коментира и първата акция на новата "Антикорупция" - зрелищния арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева "Надявам се това да им е обица на ухото. Аз лично не обичам да има толкова голяма показност", заяви Борисов.

Все пак той застана зад действията на КПКОНПИ и главния прокурор Цацаров, обяснявайки продължителността на ареста на Иванчева с нуждата да бъдат описани "всички банкноти и от едната и от другата страна".

Премиерът коментира, че вероятно има нужда да се променят законовите текстове за поемните лица, за да няма такава показност: "Надявам се това да е обица на ухото на всички, че когато се провеждат подобни операции, хората не обичат такава показност. Колкото са по-тихи – както ние действаме в борбата с контрабандата".

Борисов не взе страна в задочния спор между Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров, който нападна и нея, и правителството заради коментара ѝ, че "малко се прехвърлиха границите".

"Аз по същата причина позвъних на главния прокурор. Екатерина Захариева не е позвънила, не е знаела, затова така се е изказала", допълни той.

Да не се дава право на КПКОНПИ да арестува

Борисов не подкрепи искането на директора на КПКОНПИ Пламен Георгиев комисията да получи и правото да арестува, за да не се ангажирали толкова институции и да не ставало толкова показно.

"Аз мисля, че проблеми със задържането няма... Нека да ѝ дадем шанс на тази комисия... Случаят за мен е приключен. Нека оставим сега съдиите да отсъдят по съвест".

В последствие Борисов коментира идеята на ЕК върховенството на правото в държавите-членки да се обвърже с еврофоновете. "Аз настоявах еврофондовете да се обвържат с върховенството на закона. Ние държим да ставаме все по-добри като държава. Утре всеки един от нас може да бъде съден", каза Борисов.


"Всеки си привлича избиратели": кой с Крим, кой с хотелиери и пушачи

Борисов коментира и изказванията на своя коалиционен партньор Волен Сидеров срещу ЕС и НАТО и посещението му в незаконно анексирания от Русия Крим. В отговорите на тези въпроси, премиерът предимно се концентрира върху президента Румен Радев.

"Президентът Радев в предизборната кампания много ясно каза позицията си за Крим", коментира Борисов.

По думите му "Волен Сидеров, ВМРО и Националният фронт са три отделни партии".

"За да избегнем всякакви противоречия, изготвихме програма. Докато ГЕРБ е в управлението, НАТО и ЕС са не само неизменни ценности, но и оставаме най-лоялният член", увери Борисов.

Премиерът обясни разминаванията с коалиционните партньори с това, че догодина ще се проведат избори за европейски парламент и местни избори. Там всички ще отидем като отделни партии. Сидеров иска да си привлича проруски избиратели, Симеонов иска бизнеса, пушачи, хотелиери, коментира Борисов.

На констатацията, че досега не е имало такова разминаване в позициите, Борисов реагира: "Как да нямаше различно говорене? Министърът ми на правосъдието (Христо Иванов - б.р.) се изказваше опозиционно заедно с Радан Кънев – шизофренно беше".

Престрелките с президента носят само вреда

След това Борисов отново се върна на Радев. "Когато той (президентът - б.р.) поема ангажименти за НАТО за 2% от БВП, единствената подкрепа идва от ГЕРБ. Г-жа Нинова настоя да се протоколира, че е против. Но аз не чух той да излезе да го каже", коментира Борисов.

На въпрос има ли конфликт между правителството и президента, Борисов отговори: "Престрелките са от него към нас и към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един". За да има разбирателство, разпоредил "министрите всеки ден да искат срещи с президента".

"Те приемат обществените поръчки и носят отговорност за провеждането им. И аз имам мои мисли в тази посока, но не бих ги казал, не бих се превърнал в президента", заяви Борисов.

"Президентът говореше, че авиацията е приземена, а ще прави парад на 6 май", коментира той по повод изказване на държавния глава преди време. Премиерът продължи с покупката на три "Спартан"-а: "Договори за поддръжка няма. Сега правим от два един. А в тях няма нито пушки, нито картечници, нито нищо". Без оръжия били и 12-те ни "Кугър"-а, от които в момента летят само четири. Другите стоят на земята и са неизползваеми. Трите "Пантер"-а, които авиацията ни притежава, били прекалено скъпи дори за френската армия, заяви още премиерът.

Надявам се животът да не поскъпне след приемането на еврото

"Истински се надявам животът да не стане по-скъп след приемането на еврото. Разбира се, търговците могат да имат спекула – както в случая с черешите", коментира Борисов евентуалната заявка за влизане в еврозоната. Той увери, че това ще донесе само ползи за страната: "Полагаме много усилия, защото това ще намали лихвите по кредите и ще даде една стабилност". Борисов подчерта още, че България е една от малкото страни, които не са продали златото си при първия му мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България