Група от 11 българи и чужденци източили 7.5 млн. евро от САПАРД

Властите задържаха четирима българи и толкова чужденци, източили 7 500 000 евро по програма САПАРД. Срещу други трима сънародници все още се извършват процесуално-следствени действия, съобщи във вторник говорителят на Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов.

Той уточни, че четиримата чужденци - двама от Германия и двама от Швейцария, са задържани и са направили самопризнания.

Операцията в България се е развила на територията на София, Ямбол и Шумен. Престъпната група е изготвяла фалшиви документи за съществуващи стари машини, които са преминавали през няколко европейски страни и се предоставяли в съответното звено, което се занимава с предоставянето на средства по програма САПАРД. Там фалшивите документи били оформени за новозакупени машини и по този начин са били източвани средства по програмата.

Машините, за които са представени съответните документи, са били за месопреработване. Сред задържаните българи няма длъжностни лица, или служители от министерства и агенции. Ако се установят такива, от тях също ще бъде потърсена отговорност, уточни Найденов.

Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ваньо Танов съобщи, че схемата е работила близо две години и половина. По думите му схемата е част от престъпността на белите якички, престъпление на богатите хора

Бойко Найденов добави, че в момента продължава работата по други два сигнала, подадени от чуждестранни партньорски служби, за злоупотреби със средства по програма ФАР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?