Група от 11 българи и чужденци източили 7.5 млн. евро от САПАРД

Властите задържаха четирима българи и толкова чужденци, източили 7 500 000 евро по програма САПАРД. Срещу други трима сънародници все още се извършват процесуално-следствени действия, съобщи във вторник говорителят на Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов.

Той уточни, че четиримата чужденци - двама от Германия и двама от Швейцария, са задържани и са направили самопризнания.

Операцията в България се е развила на територията на София, Ямбол и Шумен. Престъпната група е изготвяла фалшиви документи за съществуващи стари машини, които са преминавали през няколко европейски страни и се предоставяли в съответното звено, което се занимава с предоставянето на средства по програма САПАРД. Там фалшивите документи били оформени за новозакупени машини и по този начин са били източвани средства по програмата.

Машините, за които са представени съответните документи, са били за месопреработване. Сред задържаните българи няма длъжностни лица, или служители от министерства и агенции. Ако се установят такива, от тях също ще бъде потърсена отговорност, уточни Найденов.

Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ваньо Танов съобщи, че схемата е работила близо две години и половина. По думите му схемата е част от престъпността на белите якички, престъпление на богатите хора

Бойко Найденов добави, че в момента продължава работата по други два сигнала, подадени от чуждестранни партньорски служби, за злоупотреби със средства по програма ФАР.

Споделяне

Още по темата

Още от България