Извънредното положение до 13 май: Само изолацията е ефективна, обяви премиерът

Предложението изненада "Патриотите", но може би ще го подкрепят

Извънредното положение до 13 май: Само изолацията е ефективна, обяви премиерът

Социалната дистанция към момента е единственото ефективно средство за ограничаване на коронавируса, обяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук малко след като правителството поиска извънредното положение да бъде удължено до 13 май. Новият срок ще трябва да бъде одобрен от парламента.

Светът отчаяно търси ваксина, но за това ще са нужни месеци, написа Борисов.

"Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които предприемаме. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят. Европа е най-засегнатият от новия коронавирус континент. В някои държави броят на болните ежедневно се увеличава в пъти", написа премиерът.

През следващите няколко седмици здравните системи в Европа ще бъдат натоварени до крайност, заяви още министър-председателят. Според него единственият начин да се отложи натискът върху българската е чрез удължаване на социалната изолация.

"Не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени. Затова правителството предлага на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 г. Колкото и да е тежък моментът, съм сигурен, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина. Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния на начин на живот", пише Борисов.

Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение за още един месец - до 13 май. Първоначално извънредното положение беше въведено от 13 март до 13 април. 

"България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с Covid-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя", се казва в мотивите на Министерски съвет.

Като аргумент за удължаване на извънредното положение правителството посочва, че случаите на Covid-19 в ЕС през последните дни рязко са нараснали и са надхвърлилили почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. "Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на Covid-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания", посочват от кабинета.

"Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната", се казва в мотивите.

С удължаването на извъредното положение се очаква да бъдат удължени и всички действащи до момента мерки срещу разпространението на болестта, като не е изключено и въвеждането на нови, още по-строги.

Действащите досега ограничителни мерки включват забрана на междуградските пътувания без сериозна причина, като между отделните области  има контролно-пропускателни пунктове (КПП) и през тях полицията пропуска само хора, които отиват на работа, пътуват по медицински причини за себе си или полагане на грижи за свой близък или се прибират у дома. Пропускат се и хора за покупка на стоки от първа необходимост и лекарства, когато в населенот място,където живеят, няма аптека или голям магазин. За да бъдат пропуснати, хората трябва да показват лична карта, медицински документи, удостоверения от работодателя, че работят на територията на съответната област и декларации.

Забранено е събирането в паркове, градини, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места. Разрешено е само разхожданетто на кучета, но без струпвания. 

Хората до 60 г. не могат да пазаруват между 8.30 и 10.30, за да осигурят безопасен коридор на възрастните. По това време хора под 60 години не могат да влизат по магазините и аптеките, но няма забрана за възрастните да пазаруват и извън този час.

Още от 13 март, когато беше въведено извънредното положение, пък има забрана за посещение на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафенета и сладкарници. Моловете също са затворени, в тях остават отворени само хранителните магазини, аптеките и доставчиците на платежни услуги.

Ресторантите и заведенията за бързо хранене могат да доставят храна по домовете, но при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.  

Междувременно обаче от "Обединените патриоти" (ОП), които са част от управлението, обявиха, че предложението не е съгласувано с тях, но все пак са готови да го подкрепят.

"Очакванията на българското общество са извънредното положение да бъде удължено до края на месеца", каза пред БНТ Борис Ячев от НФСБ.

Пред Mediapool и депутати от ВМРО посочиха, че срокът може да се удължи до края на месеца, а след това извънредното положение може отново да бъде удължено, ако се налага.

"Патриотите" подчертаха, че очакват премиерът все пак да представи мотивите си пред кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?