Записки по гражданските идеи

Как граждани и депутати пишат Изборен кодекс

Парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения на заседание с публично обсъждане за промяна в изборните правила. Сн. БГНЕС

"Начи ше е една говорилня и нищо”. Такава реплика се чува към края на последното за изтеклата вече парламентарна сесия заседание на Временната комисия за изготвяне на изборния кодекс*. Автор на небезоснователното обобщение е белокос господин , който по време на цялата дискусия категорично отказва да се представи, но за сметка на това дава лични данни. “Аз съм на 65 години”, казва той всеки път, щом вземе думата. А това се случва често.

 

Според обявения предварително дневен ред темите са две: "Финансиране на предизборната кампания“ и "Статут и правомощия на избирателните комисии“. Разговорът обаче се върти около общи приказки за изборите по принцип, за отпуска на депутатите, за гражданско общество като такова.

 

След откриването на заседанието и обявяването на първата тема, а именно финансирането на предизборната кампания, думата иска гражданката Нина Герова, известна с това, че оглавява контрапротеста в защита на Пламен Орешарски. Тя започва с увод, след който така и не стига до изложение по същество. Ние се разграничаваме от факта, да сме параван на неработещо Народно събрание. Не ви е виновна ГЕРБ, нито протестите, вие сте си виновни”, казва Герова. След което обяснява на дълго и широко, че не е допусната до друга, постоянна парламентарна комисия, в която искала да бъде експерт. Оказва се, че преди дни председателката на комисията Мая Манолова в желанието си да омилостиви гражданите, които все още искат да водят диалог с парламента, се нагърбила с тежката задача да събира автобиографиите на граждани, желаещи да помагат в парламентарните комисии.

 

По силата на тази уговорка Герова отишла в някаква комисия, чието име остава неясно, но там депутатът от БСП Младен Червеняков така и не ѝ обърнал внимание. “В парламента има само един работещ човек, само един мъж и това е Мая Манолова”, заключава обидената гражданка, чието изказване така и не стига до Изборния кодекс.

 

Повод от думите ѝ взема пенсионерът Димитър, дошъл на заседанието с единствена цел да да изрази възмущението си от отпуска на депутатите. “Вие движите ли се по Кодекса на труда, защото ако се движите, няма как да излизате в почивка – трябват ви осем месеца стаж, а вие имате само три”, пита той. “Позволявате си да си гласувате и да ходите да се печете”, възмущава се Димитър.

 

Двете изказвания очевидно провокират председателя на комисията Мая Манолова към изказване. Безпристрастният наблюдател би решил, че тя взема думата, за да върне разговора си с гражданите към същината му, а именно – финансирането на предизборната кампания, но не. Социалистката заявява, че не всички комисии ще почиват през лятото и се опитва да убеди пенсионера Димитър, че цяло лято ще работи по Изборния кодекс. Впоследствие уточнява, че всички граждани, изразили желание да бъдат “експерти” по комисии, могат да разчитат на нейната подкрепа, а тя лично щяла да провери случая на Нина и необърналия ѝ внимание Младен Червеняков.

 

Разбира се, репликата ѝ дава повод на Нина още веднъж да се възмути от цялото депутатско войнство и да "изчетка" Мая Манолова с думите, че тя “все крие останалите зад своята пола”.

 

Шефката на комисията продължава по въпроса с ваканцията на парламента и личния пример. “От Нова година не съм лентяйствала и един ден”, казва тя. След което призовава всички граждани, които искат да работят лятото с нея, да ѝ отидат на гости, понеже нямало къде другаде.

 

След това отклонение, дискусията, излъчвана пряко по БНТ 2, се опитва да свърне към Изборния кодекс.

 

“Не може всеки, който има какво да каже, да идва и да говори на комисия без да е по темата – има дневен ред, обявени теми, нека се движим по тях”, казва на присъстващите Мая Манолова.

 

Изказването ѝ предизвиква шумна въздишка на облекчение у колегата ѝ от ДПС Четин Казак. Впрочем, до края на заседанието неговото участие се изчерпва с подобни въздишки след всяко изказване.

 

У представителите на гражданските организации обаче думите на Манолова предизвикват съвсем различен от очаквания ефект.

 

“Вие сте си виновни да говорим така, по всички теми – като нямаме къде другаде да се изкажем, политиците ще ни слушате тук”, възмущава се един от присъстващите, а останалите оживено разменят реплики помежду си.

 

След кратки организационни спорове думата пак взема 65-годишният господин, който освен че не иска да каже името си, отказва да включи и микрофона пред себе си, с мотива, че обстановката така или иначе е твърде интимна. Той се обръща към Нина Гергова и към вече изказалия се пространно лидер на партия Другата България Божидар Томалевски с обобщението, че “всички са дошли, за да се изпразнят”.

 

Следва въздишка на Четин Казак. Думата взема професорът по физика Лъчезар Аврамов, за да изкаже силното си възмущение от липсата на обществен съвет към комисията и да разкритикува Мая Манолова, че екипът ѝ от експерти не е широк и не включва граждани.

 

Търпеливата до този момент Манолова първо се отпусна на стола си, след което изпуска нервите си и повишава тон: “Вече всички си помислиха, че щом са от гражданска организация, могат да ни обиждат безнаказано”.

 

От началото на заседанието е минал около час, когато най-сетне се стига до същината – финансирането на кампанията. Тогава от залата се чува безименно предложение всеки избирател да получава по 10 лева от държавата, за да има стимул да гласува. После пък представител на "Гражданско движение за защита на гражданите“ обявява, че трябва да се възражда средната класа, като само представители на средния и дребния бизнес имат право да финансират партиите. Следват разсъждения как изборите са сърцето на една демокрация, което обаче в момента е поразено от рак и други страшни болести.

 

Разсъжданията за диагнозите на българската демокрация прекъсва гражданинът Владимир Березоев, за да обясни, че по неговата експертна оценка нищо не се прави. “Имам един текст и всичко ще се оправи”, обявява скромно той. На това място Манолова явно решава, че вече е мълчала твърде дълго и репликира, че с един текст нищо не се променя.

 

Березоев решава, че депутатката иска да му "редактира“ изказванията. “Знам, че сте на ръба, но аз съм ви учил на тези трикчета”, обръща се той към нея, без да стане ясно какво точно иска да каже.

 

Скандалът е смекчен от предложението на оглавяващата протестите в защита на Орешарски Нина Гергова партиите да могат да извършват стопанска дейност. 65-годишният господин без име тутакси обявява идеята ѝ за сомалийска, и нямаща място на Балканите.

 

С това дебатите по темата за финансирането на кампанията приключват, преди, всъщност, да са започнали, и изборната комисия преминава към точката за администрацията, организираща вота. По нея със своята нестандартност блясва предложението “само обществото да организира обществените поръчки, а граждански организации по места да сформират секционните избирателни комисии”.

 

Размислите и страстите на гражданите отнемат повече от два часа. Накрая Манолова призовава за привършване, за да не се окаже комисията обсадена от протестиращи. За да се реваншира обаче на гражданите, които искат освен “конкретиката” в дневния ред на изборната комисия да се включи веднага и точка “Разни”, тя кани “колегите” на кафе извън парламента на следващия ден.

 

Идеята ѝ е одобрена, но частично. “Искаме в Народното събрание, пуснете ни пропуски”, настоява Нина Гергова.

 

И така на другия ден, 2 август, който се пада последният работен за парламента преди лятната ваканция до 4 септември, гражданите разглеждат Клуба на народния представител и очакват Мая Манолова, която по това време се изявява в другата си роля – на зам.-председател на НС, който ръководи заседанието. След като ударя последния звънец в пленарната зала, Манолова отиде да обсъди с “обществото” отложената в комисията точка “Разни”.

 

*Временната комисия за изборния кодекс бе създадена в края на юни, след избухването на протестите срещу кабинета “Орешарски”. Срокът ѝ на действие е три месеца. Основната идея бе в нея депутатите да пишат новия изборен закон, а в деловодството ѝ да постъпват предложения от граждани, които са минали през Комисията по гражданско общество. Идеята обаче се опорочи, тъй като гражданите започнаха да да се явяват на заседанията и на двата помощни парламентарни органа, а присъствието на депутатите в тях е само формално.

________________________
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още по темата

Още от На фокус

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?