Къци Вапцаров отпада от конкурса за генерален директор на БНТ

Къци Вапцаров отпада от конкурса за генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши, че един от осемте кандидати за генерален директор на БНТ - Кръстю Вапцаров, не може да участва в конкурса. Причината – кандидатурата му не отговаря на изискванията на закона.

Според Закона за радиото и телевизията кандидатите за генерални директори не могат да бъдат "еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации".

Вапцаров обаче има няколко фирми. Той е едноличен собственик и управител на три фирми - "Студио 32", "Супер арт" и "Частна детска градина "По-по-най". По данни от търговския регистър няма никакви настъпили промени около собствеността и управата на тези фирми и Вапцаров продължава да има участие в тях, което според закона не му позволява да се кандидатира за генерален директор. Това несъответствие е и причина за решението на СЕМ. 

В кандидатурата на Вапцаров е имало и други пропуски. Той не е представил удостоверение за трудов стаж, което обаче не е сериозен пропуск и ако не са били фирмите му, са щели да го допуснат до конкурса.
След отстраняването на Вапцаров в конкурса остават седем кандидати - Емил Кошлуков, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов и Радостлав Главчев. СЕМ ще избере генерален директор на БНТ на 5 юли. 

Конкурсът за директор на БНТ беше обявен предсрочно, след като избраният през 2017 г. директор Константин Каменаров подаде оставка, заради присъда за шофиране в нетрезво състояние. По закон шефът на обществената телевизия не може да е с влязла в сила присъда.

След оттеглянето на Каменаров телевизията се управлява от програмния директор Емил Кошлуков. Той беше кандидат за шеф на БНТ в конкурса, спечелен от Каменаров през 2017 г. Впоследствие Кошлуков бе назначен за програмен директор на телевизията и води публицистичното предаване "Още от деня".

Споделяне

Още по темата

Още от България