КС може да се измъкне от решение по политически трънливия казус "Пеевски"

В писмо до съдиите Делян Пеевски се опитва да внуши, че е "сатанизиран" от "медии, политически и бизнес кръгове"

КС може да се измъкне от решение по политически трънливия казус "Пеевски"

Конституционният съд (КС) е на път да се измъкне от политически чувствителния казус "Пеевски" и да не успее да гласува решение, с което избраният и след това оттеглен председател на ДАНС Делян Пеевски ще остане депутат. Развръзката по казуса дали Пеевски е народен представител или не, се очаква на 8 октомври. Според източници на Mediapool, съотношението на гласовете в КС е 6 на 6, а за да се вземе решение са нужни поне 7 гласа. Ако паритетът се запази, решение няма да има.

Делото по искането на ГЕРБ за несъвместимост на Пеевски бе образувано на на 24 юни, а на 22 юли определеният за съдия докладчик Румен Ненков вече е внесъл в деловодството на КС готов проект за решение, след което близо два месеца е чакал насрочване на делото. По неизвестни и досега причини насрочването се отлагаше, докато на 17 септември КС обяви, че делото ще се гледа на 24 септември. Вместо решение, обаче, КС прие определение, с което официално уведоми Делян Пеевски, че ако има желание може да бъде изслушван от съда на следващото заседание по делото, което ще се проведе на 8 октомври.

Миналия петък стана известно, че Пеевски е изпратил писмо до КС, с което съобщава, че няма да се яви на изслушването. Мотивът му е, че съдия – докладчикът бил "предубеден", защото е написал още в края на юли проекта си решение, а КС го кани на изслушване два месеца и половина по-късно.

Практиката на предишни състави на КС по подобни дела показва, че още на заседанието, на което съдиите допускат даден казус за разглеждане, се определя кога ще е заседанието по същество и на него се канеше засегнатото лице да даде обяснения, като в този период съдия -докладчикът подготвя своето решение.

В писмото до КС, цитирано от бТВ, Пеевски не излага юридически аргументи по същество, а се опитва да внуши, че едва ли не изходът по делото е предопределен с решението на съдия-докладчика. Явявайки се на изслушване пред КС, Пеевски би бил изслушан от целия 12-членен състав на съда, а след това всички 12 съдии дискутират юридическите аргументи и гласуват.

Оскъдната, но все пак съществуваща практика по дела за несъвместимост показва, че призованите не са се явявали за лично изслушване.

В писмото си до КС Делян Пеевски продължава пропагандно-политическата си кампания, която водеше в парламента до 14 юни, когато бе злополучно избран за шеф на ДАНС.

Той посочва, че се смята за жертва на "медии, политически и бизнес кръгове", които го "сатанизират" с цел да повлияят на решението на Конституционния съд за това дали все още е депутат или не.

"Тази възможност (да бъда изслушан от КС -бел.ред.) ми беше дадена въпреки натиска върху Конституционния съд, упражняван от някои медии, близки до определени политически и бизнес кръгове, които неприкрито искаха да внушат на съда, че казусът е пределно ясен и само "задкулисието" се опитва да отложи решението за неопределен срок във времето. Този натиск се провеждаше и ще се провежда с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и политически партии като ГЕРБ", пише Пеевски до съда.

Аз съм неудобен

Според него изслушването, на което той не желае да се яви, е израз на правото му на защита срещу "необосновани политически мотивирани твърдения на група народни представители, за които моето присъствие в парламента и изразяваните от мен позиции от парламентарната трибуна са очевидно неудобни".

Пеевски обяснява, че би се явил пред съдии, но само ако "правото му на защита не е било прекъснато по начин, който прави личните му обяснения ненужни".

Той посочва съдия Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков – бел.ред.), който с поведението си бил показал, че смята личните обяснения на засегнатия депутат за ритуални. "Това за мен е напълно неприемливо, доколкото показва наличие на преднамереност в действията на съда и демонстрира предубедеността на докладчика по делото", казва Пеевски на КС.

"До последния момент се колебаех, дали да се възползвам от правото си на лично обяснение. В своето изложение щях да представя аргументи, че с нито едно свое действие не съм нарушил конституцията и законите на Република България"

В края на септември Конституционният съд взе безпрецедентно решение за провеждане на лично изслушване на Пеевски, въпреки че вече му беше снето писмено обяснение, в което той можеше съвсем свободно да вземе отношение по всички тези въпроси. Допускането до изслушване, при вече взети обяснения, обаче отложи окончателното произнасяне на КС по политически чувствителното дело, което и без това бе дълго протакано.

Щях само да обясня

"Щях да обясня, че съм се въздържал да извърша каквото и да е действие по управление на ДАНС, докато не бъде приета депозираната от мен на 14.06.2013 г. оставка. Не съм подписал нито един документ в ДАНС, не съм издал нито едно разпореждане, не съм се запознал с нито едно дело. По никакъв начин и от нито едно мое действие не е била накърнена независимостта на законодателната власт, за защитата на която е създаден институтът на "несъвместимостта", пише още Пеевски.

"Нямам друг начин да възразя срещу подобно накърняване на правата ми, освен да откажа да участвам в изслушване, което поне за част от съдиите няма никакво значение, тъй като те вече са формирали вътрешното си убеждение. Не бих искал със своето присъствие да легитимирам идеята, че участието ми е една формалност, лишена от правна стойност", пише обидено Пеевски на Конституционния съд.

Докато говори за предубедеността на институцията, той изразява надеждата си, че "въпреки сатанизирането ми в публичното пространство от страна на отделни медии и политици, КС няма да позволи политическите аргументи да надделеят над юридическите”.

На 14 юни, веднага след като БСП, ДПС и "Атака" го избраха за шеф на ДАНС, Делян Пеевски отиде в кабинета си в агенцията си, даде оттам интервю, а след това проведе координационна среща с главния прокурор и вътрешния министър. Същата вечер десетки хиляди хора излязоха на протести срещу назначението на Пеевски и задкулисния олигархичен модел на управление, което накара управляващите спешно да ревизират решението си. Преди гласуването на НС за освобождаването на Пеевски от ДАНС, той е оттеглил от деловодството на парламента и оставката си като народен представител.

Мотивът на ГЕРБ за отстраняването на Пеевски от парламента е, че с подписването на клетвения лист веднага след избирането си той фактически е поел поста председател на ДАНС. А след като НС не е гласувало оставката му като депутат, той на практика изпълнява две длъжности. От ДПС обаче твърдят, че Пеевски не е подписал необходимите протоколи за встъпване в длъжност в ДАНС, а Народното събрание не е приело решение за прекратяване на депутатския му мандат.

КС е в тежка политическа дилема

По информация на Mediapool от КС, проектът за решение на съдия Румен Ненков по никакъв начин не е предпоставило решението по казуса "Пеевски".

"Конституционните съдии са разделени по равно и преценяват как да решат казуса с пълното съзнание, че той е изцяло политически", заявиха за Mediapool източници от КС.

Досега в своята практика КС никога не бе искал първо писмени обяснения, а след изготвяне на проекта за решение, да настоява и за лични такива.

Решение при закрити врата

В началото на миналата седмица журналисти от Mediapool, "Сега" и "Труд" поискаха в писмо до КС да бъдат допуснати до заседанието, на което ще бъде изслушан Делян Пеевски. Отговор на искането нямаше, а неофициално конституционни съдии обясниха, че писмото дори не е стигнало до тях.

Заседанията на КС са закрити и трябва специално решение, с което да бъдат допуснати наблюдатели, обясниха членове на институцията. Пред затворените врати на съда във вторник от 9.30 часа е насрочен протест с искането Делян Пеевски да бъде отстранен от Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?