Първа присъда за скритата приватизация на Столична община

Легендарен шеф на "Софийски имоти" получи 4 години затвор

Осъденият Тошко Добрев допусна, че решението е провокирано от предстоящия евродоклад

сн. БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) призна в петък за виновен бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев по едно от седемте дела за т. нар. скрита приватизация на Столичната община.

Той бе обвинен преди 3 години за безстопанственост и неизгодни сделки. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

Освен четирите години затвор, Добрев е наказан и със 7-годишна забрана да заема обществени длъжности. Присъдата е по обвинение за неизгодните продажби на 3 имота, сключени с неговия подпис през в края на 1999 и началото на 2000 г. Общата щета, нанесена на "Софийски имоти", е за над 365 000 лева.

СГС обаче оневини подсъдимия за апортирането на акции на дружеството за над 300 000 лева. Останалите девет подсъдими Симеон Симеонов, Емилия Бакърджиева, Петър Савов, Радост Патева, Добрин Стоянов, Асен Дюлгеров, Димитър Василев, Васил Василев и Румяна Стоева, всичките бивши членове на съвета на директорите, бяха обявени за невинни.

Извън залата Добрев коментира пред медиите, че е изненадан от решението на магистратите, тъй като са го намерили за виновен по обвинението за продажба на имоти, а за апортирането – не, въпреки че и по двата казуса има едни и същи доказателства, експертизи и оценки на вещи лица. Допусна и, че присъдата му е издадена заради предстоящия доклад на ЕК.

"Явно грешките на съда се оправят на следваща инстанция. Аз мисля, че след доклада от февруари напрежението ще падне и за останалите дела, съдът ще с е придържа към правото, а не към политическата ситуация. В неподходящ момент излезе първия резултат. Това, което се случва с всички дела около "Софийски имоти", няма общо с правото", добави подсъдимият.

От Софийската градска прокуратура категорично отказаха коментари, тъй като "делото е под специален надзор и трябва да се консултирам с колегите след това ще има окончателно решение дали прокуратурата ще обжалва и т. н."

Седемте дела в съдебна фаза са малка част от мегаделото "Софийски имоти". През 2012 г. прокуратурата трябва да вкара в съда други 50 досъдебни производства. Ако това не бъде направено, голяма част от обвиняемите също ще бъдат формално амнистирани заради изтекли давностни срокове.

Цялото разследване на неизгодните сделки в дружеството бе изградено от прокурорите Пламен Панайотов и Пламен Георгиев. Покрай казуса първият бе командирован от Районната прокуратура в Градската, а вторият наскоро бе назначен за зам.-министър на правосъдието. Панайотов обаче бе отведен от делата, тъй като срещу него подаден от експерт, че му е упражнявал натиск. Впоследствие обаче се оказа, че вещото лице е загубло ключови документи и прокуратурата образува разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от България